Dokument

Operace: záchrana žraloků

Operace: záchrana žraloků
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic Wild HD na skylink Live TV Sledovat

Když vás otravují žraloci, naložte je na jeřáb a přeneste někam, kde vadit nebudou. Tak radí nový dokument Operace: záchrana žraloků.

Proč se překladatelé rozhodli právě pro tento název, je tak trochu záhadou. Projekt totiž není ani tak o zachraňování žraloků, jako spíše o zachraňování lidí před žraloky. Přístav Noumea v jižním Pacifiku totiž v poslední době zažívá nebývalý nárůst v populaci těchto masožravých paryb. Ti, kteří se rozhodnou svlažit v jeho vlnách, jsou v nebezpečí, že z vody budou vylézat o končetinu či dvě kratší. Na scénu proto vstupují vědci Dr. Laurent Vigliola a australský odborník přes žraloky Dr. Will Robbins, kteří přicházejí s netradičním nápadem: pojďme přemístit žraloky na místa civilizaci vzdálenější. Tyto velké ryby jsou tedy pomocí vědy a jeřábů na rybářských lodích přesouvány daleko od přístavu až k panenským korálovým útesům. Cesta jim nikterak nevadí, během transportu jsou přiváděni do stavu takzvané tonické imobility spočívající v tom, že je vědci převrátí na záda a žraloci se přestanou hýbat, dokud je zase někdo neobrátí zpět. Mimochodem, stále není jasné, proč některá zvířata tuto „funkci“ mají. Jasné ale je, že pokud se žralokům v jejich novém příbytku nebude i přes čarokrásné korály líbit a vrátí se do přístavu Noumea, budou mít místní problém. Aspoň ale bude téma pro další pokračování dokumentu.

Operace: záchrana žraloků

Dokument
Foto National Geographic Wild
National Geographic Wild HD neděle 28. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC