Dokument

Motýlí efekt

Dokumentární seriál Motýlí efekt
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na skylink Live TV Sledovat

Určitě vás už mnohokrát napadlo, co by se stalo, kdyby… Jak moc odlišné by mohly být naše životy, kdybychom změnili byť jen drobnost.

Přesně na tomto principu funguje také motýlí efekt nebo efekt motýlích křídel či anglickým termínem butterfly effect. Jde o to, že každá událost vychází z nějakého počátečního stavu. V určitém okamžiku se spojí mnoho faktorů, které přinesou nějaký výsledek. Jenže co kdybychom některý z těchto faktorů pozměnili? Nebo jen jeden vynechali? Nebo ho nahradili něčím zcela odlišným? Vyvíjela by se pak určitá událost stejně?

Podobně začali uvažovat také tvůrci dokumentárního seriálu Motýlí efekt, jen se nezajímají o žádné drobné nebo nepodstatné události v našich životech. Koho jsme si vzali a proč opravdu nebude námětem tohoto seriálu. Francouzští tvůrci si totiž pokládají mnohem zásadnější otázky. Jak by vypadala věda bez Koperníka nebo Darwina? Byla by dnešní Evropa stejná, kdyby Churchill nevstoupil do války proti nacistům? A co třeba berlínská zeď, jaký by byl nejen Berlín, kdyby stále stála?

Za pomoci počítačových rekonstrukcí a nejnovějších grafických řešení takový svět budete moci poznat. Tento dokumentární seriál jde mnohdy za hranice naší představivosti, ale to jen proto, aby dokázal, že každá maličkost má smysl. Některé vize jsou dokonce lákavé, u jiných vám pro změnu bude tuhnout krev v žilách. Každopádně je zajímavé, podívat se na minulost v nových souvislostech.

Motýlí efekt

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD středa 2. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC