Dokument

Historie zbraní: Od meče až po kulomet

Historie zbraní: Od meče až po kulomet
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na skylink Live TV Sledovat

Už pravěcí lovci věděli, že jen s holýma rukama nepřežijí. Pokud se sami nechtěli stát lovnou zvěří, museli se naučit bránit.

A především se museli mít čím bránit. Člověk je tvor vynalézavý, takže to netrvalo dlouho a třímal v rukou první obranné nástroje, které vyráběl ze dřeva a kamení, konkrétně pazourku. Asi jako všechny zbraně měl i ostrý pazourek nejprve sloužit k mírumilovnějším účelům – zpracovávání potravy a kožešin. Stačilo jej však přivázat k vhodnému klacku a už byla na světě sekyra a oštěp. Pak to ještě nějaké století trvalo, ale nakonec se lidé „probojovali“ až do starověku a tam začala ta pravá zbrojířská zábava – do hry totiž vstoupilo železo. Z primitivních, byť účinných zbraní se staly důmyslné a pěkně nebezpečné „doplňky“ každého pořádného muže. A navíc se začaly odlišovat také podle jednotlivých národů. Kupříkladu zamilovanou ruční zbraní Seveřanů byla sekera, obyvatelé Středomoří zase preferovali meče roztodivných tvarů. A tak se začala psát staletá historie zbraní, která dala vzniknout také mnohým specifickým řemeslům. Války jsou součástí lidských dějin, takže se zbrojíři nikdy neměli špatně a dodnes je obchod se zbraněmi často nebezpečný, ovšem velmi výnosný. V zajímavém seriálu se o nástrojích určených k zabíjení dozvíte mnohem více. Uvidíte, jak jejich vývoj ovlivňoval způsob boje, kde se braly „novinky“ na trhu a mnoho dalšího.

Historie zbraní: Od meče až po kulomet

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD pondělí 25. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC