Dokument

Franco a španělská diktatura

Franco a španělská diktatura
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na skylink Live TV Sledovat

S diktátorskými režimy máme v Evropě spojeny především Německo a Rusko. Diktátorů se ale ve 20. století v Evropě zabydlelo víc.

K zemím, kterým dlouhá desetiletí vládl tvrdě diktátor, patřilo také Španělsko. Neblaze proslulý generalissimo Francisco Franco stál v čele Španělska dlouhých čtyřicet let a následky jeho vlády pociťují Španělé dodnes. Co o tomto muži vlastně víme? Na vrchol mu pomohla občanská válka, která vypukla v roce 1936 a v níž se Francovi a fašistickým oddílům podařilo zvítězit. U moci se pak držel až do své smrti v roce 1975 a byl vždy označován za nekompromisního, ale chytrého vládce. A tím většina našich znalostí končí.

Jaký byl Franco ve skutečnosti? Co je pravdy na tom, že byl velmi inteligentní? Po pravdě žádný génius to nebyl. A jak odhalují nové historické výzkumy, tak je vlastně zvláštní, že se Francův režim udržel u moci tak dlouho. Seriál Franco a španělská diktatura vrhá na toto období španělských dějin zcela nové světlo. Nic nebagatelizuje ani nezveličuje, jen ve světle historických faktů postupně vykresluje reálný obraz muže, který neblaze ovlivnil životy několika generací, mnohdy velmi fatálně. V ledasčem si tak mohl podat ruku s Hitlerem či Stalinem. Nemilosrdně zasahoval do životů Španělů a spíš než respekt budil hrůzu.

Franco a španělská diktatura

Dokument
Foto Profimedia.cz, Spektrum
Spektrum HD pondělí 13. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC