Dokument

Brutální věda

Brutální věda – dokumentární cyklus
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na skylink Live TV Sledovat

Taky si myslíte, že vědci jsou nudní patroni a věda znamená zavřít se v laboratoři a cosi podivného o samotě zkoumat? Kdepak, věda je naopak skvělá zábava!

TV Spektrum vás díky svým kmenovým dokumentárním seriálům přesvědčí, že vědění a zábava mohou jít ruku v ruce. Celkem ve 32 asi pětačtyřicetiminutových epizodách uvidíte, co vše je v přírodě možné i nemožné a také se podíváte do historie. Cyklus Brutální věda je skvělý zdroj informací a poznání nejen pro školáky, ale výborné „opáčko“ i pro rodiče. Do školních lavic vás vrátí o poznání záživnější i napínavější seriály věnované fyzice, chemii, biologii i historii, a to vše velmi prakticky za pomoci nejrůznějších pokusů.

Seriál Brutální fyzika vám nejen ukáže, na jakých principech fungují přírodní úkazy, ale docela jednoduše vám vysvětlí i jejich podstatu. A jestli jste si někdy ve škole řekli: „Tohle v životě nebudu potřebovat,“ pak také uvidíte, jak využíváme fyziku v každodenním životě (aniž o tom často víme). Zasvěceným průvodcem bude Károly Härtlein, pracovník Katedry experimentální fyziky Budapešťské technické univerzity, který provádí všechny pokusy s pomůckami sestavenými z běžně používaných prostředků a předmětů. 

Další na brutálním rozvrhu bude Brutální chemie s Gergőm Zoltánem Nagyem, mladým vědcem aspirujícím na doktorský titul. Ten „hodiny“ chemie rozdělí do čtyř tematických okruhů – na katalýzu, oxidaci, hoření a kovy. Nezní vám to nic moc? Pak věřte, že opět budete moci sledovat zcela jinou chemii plnou reálných experimentů a praktických ukázek. Učarují vám plameny, erupce, ale také světelné efekty. Navíc Gergő není žádný troškař a vyrobí sirku rovnou z obrovského trámu. Dále na vás čeká třeba spontánní samovznícení či ohňostroj s hořící pěnou. 

Do světa rostlin a živočichů vás zavede zase profesor Gábor Szerényi provázející seriálem Brutální biologie. Tentokrát půjde o experimenty spíše srovnávacího typu, např. vyjde najevo, zda dokáže člověk napodobit určité pohyby zvířat. Při jiné zkoušce budou muset muži i ženy podstoupit nelehkou úlohu řidičů a poutavá akční scéna vám názorně předvede, jakou formou činnosti toho lidi zvládnou více: individuálně, nebo kolektivně. Zabrousíte také do optiky, ale ne pro brýle, s profesorem Szerényim se dozvíte, jaký je vztah mezi lidským zrakem a mozkem. A samozřejmě nepřijdete ani o zajímavosti ze světa rostlin. 

Na rozvrhu bude také seriál, s nímž zabrousíte do historie. Na jakém principu funguje gilotina? Jak vypadal ohnivý trůn Jiřího Dóži? Jaká je konstrukce římského vojenského vozu? Co je ohnivý ježek? Na podobné otázky vám bude odpovídat seriál Brutální historie. Vrátíte se v čase do těch nejkrutějších a nejzajímavějších období světových dějin a dozvíte se, co je či není pravdy na různých historických legendách, třeba jestli může placatka zastavit vystřelenou kulku letící rychlostí několika stovek metrů za sekundu. Nebo se dozvíte, co je pravdy na tom, že si staří Maďaři dávali maso pod koňské sedlo, aby při jízdě změklo. 

Tyto brutálně zábavné a poučné seriály můžete sledovat na Skylink Live TV, stačí vám k tomu přístup k internetu, notebook, tablet či mobil.

Brutální věda

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD středa 16. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC