Dokument

Biblické rány

Dokument Biblické rány
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na skylink Live TV Sledovat

K nejvydávanějším, nejčtenějším i nejpřekládanějším knihám na světě patří Bible. Rozumíme všem příběhům v ní správně?

Bible je opravdový fenomén ve všech smyslech tohoto slova. Snad jen původní kmeny v těch nejodlehlejších koutech světa se s ní nesetkaly. Příběhy v ní obsažené dodnes znovu a znovu lidé čtou, aby našli odpovědi na své otázky, aby našli útěchu či aby se jim dostalo nějakého poznání. Některé z nich jsou dokonce tak známé, že se dočkaly nespočtu filmových, či dokonce animovaných adaptací. Ať chceme, nebo nechceme, Bible je součástí našich životů napříč kulturami i světadíly. 

Jedním z příběhů, který stále budí zájem také u vědců nejrůznějších oborů a je námětem dokumentu Biblické rány, je deset ran egyptských. Když faraon odmítl propustit Izraelity, stihlo Egypt deset ran, dnešními slovy možná spíš katastrof. Nejdříve se všude ve vodách objevila krev, pak se přemnožily žáby, štěnice, mouchy, následně přišel mor, vředy, krupobití, kobylky, neproniknutelná tma a vše vrcholilo pobitím prvorozených.  

Je tohle vše pouhá legenda, nebo jde o popis skutečných událostí? Vědci, historici a teologové, kteří Písmo svaté považují za historický pramen, se snaží dokázat, že se dočítáme o událostech, které jsou dějinnými fakty. Díky jejich průkopnickému badatelskému úsilí může být nyní na tuto nepřetržitě diskutovanou pasáž z Bible vrženo zcela nové světlo.

Biblické rány

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD středa 23. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC