Sport

Revoluce ve fotbalovém vysílání

Premier League – nová sezóna na CANAL+ Sport
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na skylink Live TV Sledovat

Premier League je lídrem mezi fotbalovými soutěžemi a svou dominanci potvrdila už na startu nové sezony. Anglická nejvyšší liga totiž přišla s novinkou, která zásadně změní sledování fotbalu. A díky CANAL+ Sport můžete být u toho. Baví vás data, statistiky a grafy? Pak je Datazóna právě pro vás. 

Mohamed Salah zpracovává balon a střílí na bránu soupeře. Míč trefuje břevno a vedle tyče se vzápětí objevuje grafika oznamující sílu střely. Na radaru v pravém dolním rohu obrazovky je zobrazený reálný pohyb hráčů a nahoře naskakuje statistika třech nejlepších běžců zápasu. Ne, tohle není popis nějaké počítačové hry. Tohle je Datazóna. Produkt, který divákům přináší nový rozměr sledování Premier League.

„Celosvětově je u prémiových sportů jasně patrný trend, kterému se říká ‚gamification‘, tedy sbližování sportu se světem her, a to nejen ve smyslu e-sportu. Datazóna je vyjádřením této vlny, kdy spojuje klasický zážitek z fotbalu s daty, která rozhodují zápasy, a hraním FIFy,“ říká Jiří Hošek z CANAL+ Sport.

V každém kole vysílá CANAL+ Sport v Datazóně jeden vybraný zápas. Příznivci klasického přenosu ale nemusí zoufat. Diváci si totiž mohou vybrat, jestli dané utkání budou sledovat klasicky, nebo v Datazóně. Každý z těchto přenosů má navíc svůj vlastní komentář.

Při sledování Datazóny se můžete zaměřit třeba na statistiky o pohybu hráčů. Během přenosu zjistíte, kdo z fotbalistů naběhal nejvíce kilometrů nebo vyvinul nejvyšší rychlost. Díky monitorování pohybu můžete na radaru pozorovat, jak jednotlivé týmy přepínají do různých rozestavení v závislosti na vývoji hry. 

Sledování dat v přímém přenosu zahrnuje i defenzivní činnost. Na obrazovce uvidíte údaje o tom, kdo je nejvíce presujícím hráčem, který plejer je nejlepší v odebírání balonu, ale i to, že je obránce ve špatném postavení.

Další zajímavostí Datazóny je analýza přihrávek, které systém automaticky analyzuje a rozřazuje do jednotlivých kategorií. Několikrát během přenosu se tak diváci setkají třeba s pojmem úspěšná progresivní přihrávka. To je pas, který posune míč o 25 procent blíž k soupeřově brance.

Máte pocit, že se ve všech těch nových pojmech nevyznáte a při přenosu budete zmatení? Nemusíte se bát. Datazónu na CANAL+ Sport totiž provázejí speciálně vyškolení komentátoři, kteří pojmy vysvětlují a zasazují je do kontextu hry.

Jedním z nich je i Štěpán Hájek. „Datazóna nabízí divákovi úplně nový zážitek při sledování fotbalu. Pro nás komentátory jde o zcela novou disciplínu, při které musíme nejen vnímat samotnou hru, ale také neustálý přísun údajů,“ vysvětluje.

Datazóna hned v prvním měsíci sezony oslovila velký počet diváků, kteří si novinku ve vysílání velmi pochvalují. Mezi nimi je i datový analytik Jakub Dobiáš, který na Twitteru Datazónu označil za geniální produkt a „game changer“ v sledování zápasů i díky komentáři zaměřeném na objektivní statistiky.

Tak ji určitě vyzkoušejte i vy! Datazóna je k vidění každý týden exkluzivně na CANAL+ Sport.

Premier League

Sport
Foto CANAL+

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC