Sport

Raz, dva, tři TREBLE! Manchester City po historické sezoně vládne Anglii i Evropě.

Premier League – přímé přenosy a aktuality
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na skylink Live TV Sledovat

Man City to konečně dokázali. Po patnácti letech od převzetí klubu šejkem Mansúrem vyhráli Ligu mistrů. Kromě toho opanovali i Premier League a FA Cup, takže slaví historický treble.

Modrá část Manchesteru si po dlouhých letech neúspěchu na evropském poli pořádně oddychla. Ve finále Ligy mistrů si Citizens navzdory nervóznímu výkonu poradili s milánským Interem, a po jediné trefě zápasu z kopačky nečekaného střelce Rodriho pozvedli nad hlavu ušatý pohár. Konečně. Pro City by bylo splněným snem i samotné vítězství v milionářské soutěži, jenže tým kolem Erlinga Haalanda uzmul na domácí scéně další dvě trofeje. A to je obrovský úspěch.

Přitom ještě v lednu to vypadalo, že Guardiolovi svěřenci nedosáhnou ani na titul v lize. Osmibodový náskok Arsenalu se zdál být dostatečný, ale Man City ukázali svou kvalitu a zkušenost. Po sérii výher a skvělém výkonu ve vzájemném duelu dostali hráči z Etihad Stadium konkurenční Kanonýry pod tlak, a nakonec se radovali právě oni. Pátý titul v Premier League v posledních šesti sezonách. Sama o sobě neuvěřitelná věc.

Sky Blues to ale nestačilo a ve finále FA Cupu na zaplněném Wembley přehráli konkurenční Manchester United. Když pak o pár týdnů později hráči City zvedali v Istanbulu nad hlavu další trofej, věděli, že se stali legendami. Tři poháry v jedné sezoně je unikát, na který v historii fotbalu dosáhlo jen několik vyvolených. Z anglických klubů to předtím dokázal jen jeden. Manchester United v ročníku 1998/99.

I to přililo olej do ohně symbolizujícího rivalitu mezi oběma manchesterskými celky. Hned po zisku treblu v podání party kolem De Bruyneho se začalo debatovat o tom, pro který tým šlo o větší úspěch. Jedni poukazují na statistickou převahu modrého týmu téměř ve všech ohledech, druzí zase na jeho přestupky v rámci finančního fair play. I kdybychom debatovali tři dny v kuse, jednoznačného závěru bychom se nedobrali. Jedno je ale jisté. Už jen samotný fakt, že zopakování takového počinu trvalo skoro čtvrt století, dokazuje, že jde o něco velkolepého.

Své o tom ví i Pep Guardiola. Manažer, který na stejný úspěch dosáhl v roce 2009 na lavičce Barcelony. Géniovi, který svými revolučními myšlenkami a neotřelým přístupem několikrát změnil směřování fotbalu, se to v Manchesteru City povedlo až po dlouhých sedmi letech na manažerském postu. I díky dvojitému treblu bude už navždy nesmrtelným.

Je skvělé, že na obrazovkách CANAL+ Sport v rámci Premier League můžeme každý týden sledovat umění tak špičkového týmu, jakým Manchester City aktuálně je. Věřím, že si mužstvo odpočine po náročném ročníku a ještě náročnějších oslavách (že, Jacku!), a v příští sezoně nás bude opět bavit kvalitním fotbalem. Máme se na co těšit!

Premier League

Sport
Foto CANAL+

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC