Hudba a lifestyle

Björk: hudba ve 3D

Björk při koncertě
Skylink Live TV

Sledujte na MTV 00s na skylink Live TV Sledovat

Nápadité klipy a originální web má dnes každý, řekla si Björk a přenesla hudbu do virtuální reality.

Technologie nabízejí hudebníkům stále nové a spektakulárnější možnosti uměleckého vyjádření: koncertní show s dechberoucími efekty, klipy bořící hranice představivosti a vysoce umělecké webové prezentace. Hudba je tak stále více multimediální prezentací, přičemž další revoluci v její tvorbě a „konzumaci“ spustila nezpochybnitelná průkopnice všeho nového, padesátiletá Islanďanka Björk.
 
Už v roce 2011 její album Biophilia obsahovalo aplikaci s nápaditými hrami ke každé písničce. Uváděl je legendární televizní přírodovědec sir David Attenborough a rozhodně nešlo o žádnou „masovku“ – komplikované hříčky rozvíjely mysticko-vědecký námět alba a uváděly do podmanivého, ovšem náročně detailního světa islandské přírody. Krajina kdesi daleko na severu jako zrcadlo lidských emocí hraje hlavní roli i ve výletech Björk do světa virtuální reality.
 
Čím dál rychleji se rozvíjející technologie zkracovaná jako VR vtahuje uživatele do trojrozměrného světa, ve kterém se může volně pohybovat a interagovat s prostředím. Björk představila svůj první VR klip k písni Stonemilker z aktuálního alba Vulnicura už loni v březnu při příležitosti otevření výstavy její multimediální tvorby v newyorské Mekce moderního umění MoMA. Tehdy šlo o jednorázovou akci a dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti vybavené brýlemi a dalším potřebným vybavením až později.  
 
V posledních měsících natočila Björk dalších několik VR videí, která fanouškům i zájemcům o netradiční zážitek umožňují všemi smysly prožít písně z její poslední nahrávky. Se zpěvačkou se lze projít po opuštěné islandské pláži, letět vesmírem nebo se ztratit v jejím hrdle, a to v doslovném smyslu. Nejpozději v zimě prý budou takto zpracovány všechny písně z alba Vulnicura a budou k dispozici na všech hlavních spotřebních VR systémech. 
 
Halucinogenní světy Björk je však možné navštívit už dnes na originální výstavě, která byla právě otevřena v Sydney a dále navštíví Tokio, Londýn, Paříž a Houston. Mimochodem, Björk samozřejmě nechyběla na tiskové konferenci k jejímu zahájení, přestože se nacházela v Reykjavíku. Speciální oblek přenášel její pohyby a řeč do jedniček a nul, ze kterých se na druhém konci světa zhmotnila její trojdimenzionální dvojnice. Vítejte v budoucnosti…
 
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Björk na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV 00s sobota 1. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC