Film / seriál

Pozor! Gran Turismo zvyšuje tep!

Gran Turismo – sportovní drama
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Mohl by se kluk, který najezdil tisíce hodin ve hře na PlayStationu, stát opravdovým závodníkem? Dechberoucí příběh Janna Mardenborougha ukazuje, že to jde!

Automobilové závodní okruhy napsaly řadu strhujících příběhů a filmaři si z nich už pěkných pár let dokážou, k radosti nás diváků, vyzobávat ty nejlepší. Soupeření na hraně lidských i technických možností je moderní obdobou gladiátorských soubojů, která ohromuje diváky v kinech a u televizí s podobnou intenzitou, jako kdysi návštěvníky nejen římského Kolosea.

Dnes už kultovní jsou Rivalové, příběh režiséra Rona Howarda o soupeření legend Formule 1 Nikiho Laudy a Jamese Hunta, podobně jako pět let starý snímek Le Mans '66, v němž si tým Fordu předsevzal zatočit s nadvládou vozů Ferrari v nejtěžším motoristickém závodě světa.

A k mimořádným filmovým kouskům se loni přidalo Gran Turismo. Sleduje obyčejného kluka s neobyčejným zápalem pro stejnojmennou hru, který se přes osahanou konzoli dokázal propracovat až mezi profesionály, a dokonce jich posléze spoustu nechat za zády.

Dočkal se!

Ve dvaceti žil Jann Mardenborough v malém pokoji v domě rodičů a živil se jako prodavač v obchodě s oblečením. Jeho svět byl ale jinde – za volantem rychlých aut a na závodních drahách, realisticky vymodelovaných v jedné z nejpopulárnějších her všech dob Gran Turismo. K ní, k nelibosti otce, Jann usedal v každé volné chvíli a závodil, a závodil, a závodil… Až přišla jeho chvíle. Geniální nápad v automobilce Nissan, který by její jméno zatraktivnil u mladé generace, dal vzniknout GT akademii, jejíž vítěz se měl postavit na start opravdového závodu, v opravdovém závodním voze. A ano, tušíte správně, tím šťastným se stal právě Jann…

Já budu závodit! Ať už mi věříš, nebo ne.
Jann svému otci

Na bedně

Není to filmařská fikce, ale skutečný příběh motorsportu. I když se samozřejmě pár odchylek od reality najde, třeba že Mardenborough nebyl prvním, ale až třetím (a historicky nejmladším) vítězem zmíněné GT akademie, platí, že dokázal nejen přesedlat do závodního vozu, ale také slavit třetí místo v legendárním závodě 24 hodin Le Mans. Tam skutečný Jann vyhrál se dvěma parťáky v roce 2013. „Mám už ze sebou pár let závodění a cítím, že jsem konkurenceschopný na té nejvyšší úrovni. Vítězstvím v Le Mans chci ukázat lidem, že existuje i jiná cesta na vrchol než jen roky a roky investování peněz do závodění v motokárách,“ řekl.

Zbývá dodat, že scéna triumfu v Le Mans patří k těm, v nichž na těle vyráží husí kůže a do očí se derou slzy dojetí.

Hrál sám sebe

Na snímku, který natočil Neill Blomkamp, autor sci-fi hitovek District 9 o soužití s mimozemskými uprchlíky a Elysium o lidstvu přežívajícím na přelidněné planetě, se samotný Jann Mardenborough podílel. „Pomáhal jsem se scénářem a také jsem natáčel řidičské scény, což byl fantastický zážitek. Než jsem dorazil na scénu, všichni mi říkali, jak to jde skvěle, všichni jsou v pohodě a natáčení jde jako na drátkách. Ale já pochyboval, vždyť přesně tohle by mi měli říkat. Ale potom jsem dorazil na plac a zjistil, že to byla pravda,“ prohlásil Jann.

Toho si ve filmu zahrál Archie Madekwe, hvězda seriálu See, kterého jsme mohli v kinech vidět třeba ve sci-fi Voyagers – Vesmírná mise. A hvězdný lesk snímku dodal Orlando Bloom, legendární Legolas z Pána prstenů či Will Turner z Pirátů z Karibiku.

Orlando Bloom (47)

Když se rodák z britského Canterbury objevil v roce 2001 jako Legolas v trilogii Pán prstenů, okamžitě se stal miláčkem milionů divaček po celém světě. To posléze korunoval jeho Will Turner v Pirátech z Karibiku. Od té doby patří mezi největší hollywoodské hvězdy – naplnil tak svůj sen, hercem se chtěl stát od malička a jak to bylo možné, odjel hrát divadlo do Londýna. Zahrál si ve velkofilmu Troja, romanci Elizabethtown, Hobitovi. Je také hvězdou seriálu Carnival Row, který dlouhou dobu natáčel i v Česku.

Gran Turismo

Film / seriál
Hodnocení FDB 64 % Hodnocení redakce
Foto © 2023 Columbia Pictures Industries, Inc. and TSG Entertainment II.

Režie Neill Blomkamp

Obsazení

Archie Madekwe, David Harbour, Orlando Bloom, Darren Barnet, Djimon Hounsou, Geri Horner, Josha Stradowski…

 

Délka 135 min.

Rok 2023

HBO neděle 19. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC