Film / seriál

Rychleji!

Sportovní drama Le Mans ‘66
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Závod Le Mans v roce 1966 byl jednou z těch událostí, které změnily chod automobilové historie. Ford, který do té doby vyráběl rodinná, pomalá auta, plus sem tam něco odvážnějšího, se rozhodl konkurovat neporazitelnému Ferrari v jedné z nejdrsnějších automobilových soutěží světa. Takový David a Goliáš.

Na své straně však měli americké humpoláctví a spoustu peněz obrovské firmy. V rovnici Davida a Goliáše byli oni ten Goliáš a to je největší problém filmu. Vypráví totiž příběh o heroických manažerech Fordu, kteří si dali za cíl porazit šampiona, který byl ale proti nim relativně malá firma rodinných poměrů za oceánem. Takže když nakonec vyhrají, jednak to není překvapivé a jednak z vítězství nemáte kdovíjakou radost. Být Američan, asi bych na to koukal jinak, ale bez jisté dávky amerikocentrismu to prostě skřípe. Při sledování jsem se přistihl, jak fandím záporákovi a ani to, jak skvěle je film natočený, tomu nezabránilo.

Nenechte si ujít strhující příběh o překonávání nemožného v kvalitní režii legendárního Jamese Mangolda

Tím skončeme s negativy, předchozí odstavec je jediným špatným, co na filmu najdete. Režíroval ho totiž James Mangold, tvůrce například Wolverina nebo Logana, či pro romantické typy Walk The Line a Zatím spolu, zatím živi. Tím chci říct, že točit umí. Pak je tu příběh. Jeho zápor jsme si již vysvětlili, to dobré na něm ale je, že Ford GT, výsledek toho davidogoliášovského boje, byl na svou dobu technický zázrak, který byl postaven za tři měsíce. Což není mnoho, kdybyste to nevěděli.

Jestli si užíváte takových těch příběhů o překonávání nemožného a podobné dojáky, je to pro vás jako dělané. Herecké obsazení je stejně spolehlivé, začíná totiž Christianem Balem, což je takový ten chlap, který kvůli roli klidně zhubne či nabere desítky kilogramů a projekty si vybírá přepečlivě, takže se ve špatných věcech neobjevuje. Jeho protějšek, Matt Damon, je také dobrý herec, možná nemá Baleův kalibr, ale kouká se na něj dobře.

Co se podařilo, je dynamika mezi těmito dvěma charaktery, tedy Damonem a Balem. Jeden hraje závodníka, který sedí za volantem Fordu GT, druhý mechanika a designéra, který řeší vše ostatní. Musí tedy táhnout za jeden provaz, čemuž by pomohlo, kdyby se měli rádi. A nemají. Respektu a loajality ke značce je tam dost, což stačí na to, aby se společně dobrali cíle, ale ne na to, aby si mezitím párkrát nerozbili ústa. Mimochodem, pokud uslyšíte zlé jazyky tvrdit, že Baleovi Damon herecky nestačí, vězte, že na tom něco je. Dalo by se to přisoudit tomu, že pan mechanik je charakter podstatně méně komplexní, pokud jde o emocionální roviny a projev, zato virtuózní závodník, který na své řemeslo kouká z až spirituálního hlediska a do toho řeší bordel, který mu v životě napáchala jeho horkokrevnost, má co hrát, ale když je vidíte vedle sebe, neubráníte se pocitu, že mezi nimi skutečně rozdíl je. Damon je ale aspoň klasicky svalnatý, zatímco Bale, který kvůli roli zhubl spoustu váhy, vypadá nezdravě.

Při své dvouapůlhodinové stopáži je to sága, nadto kvalitní, není tedy jiná možnost než to vidět. Filmů téhle úrovně tolik nevzniká, takže přes všechny výše zmíněné výtky se to nedá než doporučit. Akorát si dejte pozor, film vás dostane do závodnického módu, kvůli kterému si ještě pár hodin po tom budete připadat jako pilot Formule 1, tak brzděte, ať nezpůsobíte dopravní nehodu.

James Mangold

Americký filmový a televizní režisér a producent. Ten zmíněný Walk The Line o Johnnym Cashovi a jeho příspěvek do franšízy X-Men s Wolverinem jsou jeho nejslavnější projekty. Je to muž nominovaný na Oscara, takže jste v dobrých rukou.

Zajímavosti

Ve filmu si zahrál pidi-roli samotný Josh Brolin, ale pak jej vystřihli.

Roli Balea měl původně hrát Jim Caviezel, představitel Ježíše v Umučení Krista.

Koukněte i na

Rivalové

Film o automobilových závodnících, který svého času rozvířil vody stejně, jako nedávno Le Mans '66. I kdybyste nebyli fanoušky motorismu, drama s Nikim Laudou a Jamesem Huntem si užijete.

Speed Racer

Tady se taky závodí, sice v budoucnosti a barevněji, ale když k tématu superrychlých aut přidáte trochu toho sci-fi, vznikne nádhera. 

Le Mans ‘66

Film / seriál
Hodnocení FDB 86,3 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie James Mangold

Scénář Jez Butterworth…

Obsazení Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Tracy Letts, Josh Lucas, Noah Jupe

Délka 153 min.

Rok 2019

HBO neděle 26. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC