Film / seriál

Duna

Duna – dramatický sci-fi film
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Vítejte na planetě Arrakis, zdánlivě pustém světě, který skrývá nejvzácnější substanci vesmíru a zoufale čeká na svého spasitele.

Slavný román Duna amerického spisovatele Franka Herberta z roku 1965 patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co v žánru sci-fi vzniklo. Do detailů promyšlený svět galaktického Impéria, v němž mocné rody vedou válku o planetu Arrakis, uchvátil generace čtenářů i nejednoho filmového režiséra. O první verzi „nezfilmovatelné“ předlohy se pokusil už v roce 1984 David Lynch s Kylem MacLachlanem v hlavní roli. V roce 2000 vznikl na motivy Duny dokonce televizní seriál. Projekt legendárního Alejandra Jodorowského zůstal bohužel jen na papíře. Nejnověji se k Herbertově předloze vrátil Denis Villeneuve. Ano, ten Villeneuve, který má za sebou takové filmové pecky jako thriller Sicario: Nájemný vrah, sci-fi Příchozí či pokračování Blade Runnera 2049.

Velký muž se nesnaží vést. Je k tomu povolán.

Světu vládne melanž

Píše se rok 10 191. Tisícům světů vládne mocné galaktické Impérium. Jedním z nich je i vyprahlá planeta Arrakis. V písku jejích nekonečných pouští, kterým vládnou obří červi, se nalézá nejvzácnější koření světa – melanž. Tato substance v sobě skrývá řadu podivuhodných vlastností. Je to droga, která svým uživatelům propůjčuje zvláštní schopnosti, prodlužuje život a umožňuje cestovat mezi galaxiemi nepředstavitelnou rychlostí. Její cena je nevyčíslitelná. Dosud z těžby melanže profitoval rod krutých Harkonnenů v čele s monstrózním Baronem (Stellan Skarsgård). Nyní však imperátor jmenoval nového správce planety, vévodu Leta (Oscar Isaac), hlavu hrdého rodu Atreidů. Brzy se ukáže, že nešlo o povýšení, ale o smrtící past. Vyvázne pouze vévodova konkubína Jessica (Rebecca Ferguson) a její syn Paul (Timothée Chalamet), který je proti své vůli vyvolen řádem mocných čarodějnic spasit Arrakis. O svém poslání bude muset přesvědčit nejen ostatní, ale především sám sebe…

Sny jsou poselství z hlubin

Villeneuve, který snil o natočení Herbertovy ságy od dětství, pojal svou Dunu jako ohromující audiovizuální spektákl. S rozpočtem 165 milionů dolarů si to mohl dovolit. V tomhle filmu je dotaženo k dokonalosti vše, každý záběr, každý tón, kostým či souboj. Vždyť jen animaci obřích pouštních červů věnovali filmaři rok. Tomu odpovídá nekonečný seznam nominací na nejrůznější filmové ceny. Neméně pečlivý byl výběr hvězdného hereckého obsazení. Timothée Chalamet v roli pochybujícího Paula znovu potvrzuje svůj status generačního talentu. Jednoznačně šťastnou volbou se ukázala i spolupráce s Hansem Zimmerem, jehož hudba dodala snímku další rozměr. Tempo vyprávění je přizpůsobeno rozsahu látky – jde o první díl, kterým vstupujeme do nového, fascinujícího universa, rozsahem srovnatelného se světy Star Wars, Hry o trůny či Pána prstenů. Podle reakce publika při premiéře snímku na benátském filmovém festivalu, které aplaudovalo vstoje dlouhých sedm minut, se Villeneuvův dětský sen splnil.

PS: Na rok 2023 chystá režisér Villeneuve pokračování… 

Timothée Chalamet

Narodil se v roce 1995 na Manhattanu a jako malý chtěl být fotbalistou. Vystudoval prestižní Fiorello H. LaGuardia High School, kde úspěšně absolvoval v roce 2013. Filmový debut si odbyl ve filmu Muži, ženy a děti. V megahitu Interstellar si zahrál syna Matthewa McConaugheyho. Skutečného uznání a respektu kritiků i diváků se dočkal v roce 2017, když ztvárnil roli sedmnáctiletého Elia v romantickém dramatu Dej mi své jméno, za níž získal mnoho významných nominací i ocenění, včetně nominace na Oscara.

Duna

Film / seriál
Hodnocení FDB 76 % Hodnocení redakce
Foto © 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. and Legendary

Režie Denis Villeneuve

Scénář Jon Spaihts, Denis Villeneuve, Eric Roth

Obsazení Oscar Isaac, Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Jason Momoa, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista

Délka 155 min.

Rok 2021

HBO sobota 19. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC