Film / seriál

Cherchez la femme

Viktoriánky – dramatický seriál
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Historie bývá často viděna jako mužský svět. Ovšem v dobách, kdy muži vládli meči či pistolemi, ženy ovládaly možná mnohem mocnější zbraně.

Seriálová novinka z produkce HBO Viktoriánky slibuje velmi zajímavou podívanou. Tentokrát půjde o kombinaci snad všech žánrů, které si v posledních dvaceti letech tato kabelová televize vyzkoušela. 

Viktoriánky vás vrátí v čase do závěru 19. století, kdy ve Velké Británii vládla královna Viktorie a je to také doba považovaná za období nebývalé prosperity a průmyslového růstu. Byť se děj odehrává především v ulicích Londýna, samozřejmě že čas od času „nakouknete“ také do královského paláce.

Začíná se tu dít něco mnohem většího

Tento seriál však není jen historickým „okénkem“, mísí se v něm také prvky fantasy, thrilleru, a dokonce i hororu. Ženy, jejichž osudy seriál sleduje, totiž oplývají magickými schopnostmi, silou a mrštností, kterou bychom dnes očekávali spíš u hrdinek komiksů. 

Kouzelné feministky

V seriálu vystupuje spousta postav, ale veškeré hlavní události jsou spojeny s ústřední dvojicí hrdinek – s Amalií True (Laura Donnelly) a Penance Adair (Ann Skelly). I když jsou povahově rozdílné, tvoří výborný tým. Zatímco Amalie je skvělá bojovnice a spíše extrovertní typ ženy, Penance je mnohem klidnější a hloubavější. Amalie ovládá síly a bojová umění jako málokdo a Penance zase ovládá fyziku a mechaniku, takže je velmi originální vynálezkyní. Navenek se obě tváří jako distingované dámy, které však umí ve společnosti utrousit břitké poznámky. V soukromí jsou zase nezdolnými bojovnicemi snažícími se udržet Londýn v rovnováze. 

Výjimečnými schopnostmi nedisponují jen ony. Londýn je plný žen probouzejících se k životu a objevujících svou sílu. Ne všechny však stojí na straně práva a dobra. I když to teď začíná vypadat jako pohádka, Viktoriánky rozhodně nejsou seriál pro děti na usnutí. Jsou nabité akcí, souboji i temnotou. Jsou to jakési tajemné předchůdkyně feministek, které se však za svá práva perou opravdu pěstmi. Zasazení do viktoriánské doby byl samozřejmě další vynikající tah. Dobovky jsou vizuálně velmi vděčné a Londýn v takových kulisách působí téměř magicky. 

Snoubení ženské síly s magickými prvky a tajemnem možná někomu připomene starší seriál Buffy, přemožitelka upírů, který běžel v televizích na přelomu tisíciletí. Není to úplně náhoda, jelikož pod vznikem Viktoriánek je podepsán také tvůrce Buffy Joss Whedon. Ovšem Viktoriánky nejsou seriálem pro teenagery. I když samozřejmě i tady dojde na milostné pletky, ale tím hlavním jsou pořád ženy, které nalézají a objevují svou sílu, díky níž mohou změnit své životy a snad i životy dalších lidí. Není to však jednoduchý úděl. 

Viktoriánky představují vizuálně velmi atraktivní seriál těžící trochu z historie, fantasy i hororu. Není však založený jen na akčních sekvencích, ale také na dobrém scénáři.

Laura Donnelly

Laura Donnelly je britská herečka s irskými kořeny. Patří k současným vycházejícím ostrovním hvězdám. Herecké zkušenosti má však bohaté. Začínala na divadelních prknech, ale brzy se prosadila v seriálech. Mysteriózní či fantasy seriály jsou jí zřejmě souzeny. Mohli jste ji vidět v seriálu Merlin (2008–2012) nebo Cizinka (2014–2020).  Na filmovém plátně se objevila třeba v životopisném snímku Tolkien (2019).

Zajímavost

Konec 19. století byl opravdu ve znamení ženské emancipace. Do středu zájmu ostrovních úřadů se dostalo třeba nejstarší povolání na světě.  

Koukněte na

Ebigejl (2019)

Magické schopnosti k ženám zřejmě patří. Také Ebigejl je má, ale musí svou moc skrývat. Ve městě, kde žije, totiž lidé jako ona záhadně mizí. Podobný osud potkal i jejího otce, kterého se mladá dívka snaží najít.

Hybná síla (2015)

Opět v hlavní roli žena, která se nebojí. Olga Kurylenko si zahrála Alexis, ostřílenou zlodějku, která se po odhalení své totožnosti při jedné z loupeží rozhodne, že se zločinem skončí. Ale ještě před tím pomstí svou rodinu a přátele.

Viktoriánky

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Joss Whedon

Scénář Joss Whedon

Obsazení Elizabeth Berrington, Ben Chaplin, Anna Devlin, Laura Donnelly…

Délka 10 × 60 min.

HBO pondělí 12. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC