Sport

Jak obtížné je udržet se na vrcholu Premier League?

Premier League – novinky ze světa fotbalu
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na skylink Live TV Sledovat

Do jaké míry se o mistrovské trofeji v Premier League rozhoduje v hlavě? Londýnský Arsenal zatím v probíhajícím ročníku obstál fotbalově. Test vlastní psychiky může být zrádnější, než by se zdálo.

Dostat se v Premier League až na samý vrchol je čistě ze sportovního hlediska mimořádně obtížné. Udržet si vysoký průměr svých výkonů, koncentraci a potřebnou dávku štěstí od začátku srpna do konce května je nevšední výzva. Kromě fotbalové kvality ale musíte přidat i něco navíc.

Abyste mě nepochopili špatně, nenaznačuju něco na styl korupce. Nejsme ve střední Evropě. Tedy my ano, ale Premier League ne. Na mysli mám různé psychologické hrátky, na hřišti i mimo něj. Body do tabulky vám to sice přímo nezíská, ale zaostávání v této „disciplíně“ vás určitě může o body připravit. 

Vyhrát nejvyšší anglickou soutěž je něco tak nesmírně cenného, že to s sebou přináší obrovskou dávku emocí všeho druhu. Mužstva sice logicky chtějí figurovat na 1. příčce, ale tahle pozice s sebou přináší nesmírný tlak fanoušků, médií, rodinných příslušníků hráčů atd. Kluby, které získávají trofeje v industriálním měřítku, mají v tomto ohledu velkou výhodu. Londýnský Arsenal, který si od začátku ročníku udržuje tu nejlepší sportovní formu, ale v posledních letech do této škatulky nespadá. Ani jeho manažer Mikel Arteta nemá naučeno, jak reagovat na kvanta dotazů, včetně některých vyloženě přitroublých, co to s ním osobně, s jeho svěřenci a s celou organizací dělá, že jedou na titul?!  

Cest, jak si s touto stránkou boje o titul, která na přelomu ledna a února začíná gradovat, poradit, je několik. Artetovi se nabízí například Ranieriho model pojmenovaný neoficiálně po italském kouči nečekaných vítězů PL z Leicesteru v „sezóně zázraků“ 2015/16. Ten obnáší shazovat sebe sama a vlastní mistrovské ambice často až komickým způsobem. Ital tak vydržel až někdy do března odrážet útoky na tiskových konferencích stereotypním konstatováním, že Liškám jde v první řadě o to, zabránit sestupu. José Mourinho zase uměl svým svěřencům vytvořit klid na práci, tedy dobytí mistrovského trůnu, tím, že dokázal fantasticky stočit pozornost na sebe a své mikroskandály. Portugalská manažerská legenda tak v týdnech, kdy se v Premier League lámal chleba, slovně a někdy i fyzicky provokovala, stěžovala si, přehrávala. Bylo to nesnesitelné, ale fungovalo to.

Londýnský Arsenal od srpna 2022 ukazuje, že čistě fotbalovou kvalitou na titul má. Jenže teď vstupujeme v ročníku Premier League do fáze, kdy nestačí „mít to v noze“. Hlava začne být ještě důležitější. Gunners se stanou pronásledovanou zvěří. Všichni se na ně budou chtít vytáhnout. Pokud zvládnou i tuhle zkoušku, bude mistrovská trofej v těch správných rukou.

Premier League

Sport
Foto CANAL+ Sport

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC