Sport

Génius na lavičce. Je Pep Guardiola skutečně nejlepší? 

Premier League – aktuality z prestižní fotbalové ligy
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na skylink Live TV Sledovat

Jeho cit pro psychické rozpoložení hráčů je pověstný stejně, jako taktické inovace a schopnost zlepšit jednotlivce. Katalánec Pep Guardiola vynikal už jako hráč, ale coby kouč je nedostižný. Pokud se svým Manchester City dobyde i poslední pevnost jménem Liga mistrů, má zaděláno na trenérskou nesmrtelnost.

Během mistrovství světa v Kataru dění kolem Premier League ustoupilo trochu do pozadí, ale jedna nenápadná zpráva o prodloužení manažerské smlouvy o 2 roky se dostala do titulků. Informace, že Pep Guardiola zůstane na lavičce Citizens až do roku 2025, fanoušky ostatních týmů nejvyšší anglické soutěže věru nepotěšila.

„Ten člověk je manažerský génius. Je to ten nejlepší kouč, kterého jsme kdy v Premier League viděli,“ prohlásil na adresu Pepa Guardioly před pár týdny bývalý známý hráč a trenér Tim Sherwood. K tomu, abyste při pomyšlení hlavně na úspěchy sira Alexe Fergusona pronesli tenhle ultimátní soud, musíte mít pádné důvody. A ty Tim Sherwood přirozeně má: „Jeho výjimečnost nespočívá v tom, že má ty nejlepší fotbalisty. Guardiola vždycky dokáže najít jinou cestu. Není zaseklý v jednom způsobu uvažování. Není tvrdohlavý v tom smyslu, že by trval na jednom způsobu hry.“

A opravdu. Hra Manchesteru City, to opravdu není jen „házenkářské“ obehrávání soupeřovy šestnáctky. Podívejte se, kolik gólových situací začalo dlouhým nákopem brazilského gólmana Edersona? Kdo by si před letošní sezónou pomyslel, že tak ortodoxní pravý bek, jako Kyle Walker, dokáže zahrát falešného středního záložníka? Koho by napadlo, že integrace „robotického“ útočníka Erlinga Haalanda bude tak neskutečně hladká, když se Nor přizpůsobí týmu a tým jemu?

Pep Guardiola míchá rád se sestavou divokým způsobem, jakým rudolfínští alchymisté mísili ve džberech a kádích tekutiny podivného složení. Jestliže pražští podvodníci často místo elixíru mládí vyrobili leštidlo na parkety, Katalánec namíchá v podstatě vždy vítěznou recepturu. A že z ní občas není vítězství i podle skóre, už nebývá jeho chyba.
 
Dnešní fotbalový svět nejvíc uctívá samotné hráče, média a fanoušci řeší primárně jejich bolístky, sváry a statusy na sociálních sítích. I v top klubech máte na uvolněné místo v kádru několik kandidátů. Pep Guardiola se ale mezi trenéry vyšvihl do kategorie, ve které figuruje momentálně jen on sám. Až tenhle Messi mezi manažery bude jednou Etihad Stadium opouštět, nezávidím jeho nástupci ani trošku.

Premier League

Sport
Foto GETTY IMAGES

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC