Sport

Chceme rozhodčí nejen vidět, ale taky slyšet!

Premier League – přímé přenosy, záznamy i studiové pořa
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na skylink Live TV Sledovat

Premier League je pod stále větším tlakem, aby zajistila větší transparentnost ohledně počínání sudích. Na rychlé a srozumitelné vysvětlení, proč se rozhodčí přiklonil na tu či onu stranu, pořád marně čekají diváci na stadionech i u televizních obrazovek.

Znáte to třeba z velkých ragbyových akcí. Hlavní rozhodčí komunikuje s kolegou u videa a jejich konverzace je v reálném čase slyšet v přímém televizním přenosu. Divák ví zcela přesně, co se řeší a jaká je argumentace pro přijetí finálního verdiktu. Nedochází k žádné časové prodlevě a všichni jsou spokojení. V nejvyšších patrech světového fotbalu jsme zatím do této fáze větší transparentnosti při posuzování sporných situací nedospěli, byť nedávno dala Mezinárodní pravidlová komise (IFAB) zelenou pro rok trvající testovací fázi. Prvním „pokusným králíkem“ bylo únorové mistrovství světa klubů.

Anglická Premier League, která hlavně finančně bere konkurenci o několik koňských délek, v této otázce pro mě nepochopitelně zaostává. V technické realizaci potíž není. Oficiální vysvětlení zní, že zveřejnění komunikace rozhodčích by ohrozilo jejich integritu, což mi připadá stejně nesrozumitelné jako neobhajitelné. Před několika týdny jsem s kolegy z česko-slovenské redakce CANAL+ Sport absolvoval online seminář, na kterém nám čelní představitelé PGMOL, tedy anglické obdoby Komise rozhodčích, pouštěli ukázky sporných situací z poslední doby, včetně, hádáte správně, zvukového záznamu komunikace hlavního sudího s pomezními, sudího u VARu s jeho asistentem a samozřejmě hlavního s VARem.

Už dlouho jsem nezažil, aby nějaká prezentace měla tak silný a jednomyslný efekt na účastníky. „Panebože, vždyť je to tak působivé, jednoznačné a srozumitelné. Proč to hned nepustíte ven,“ zněla v různých variantách reakce televizních žurnalistů z celého světa, kteří se také ptali, jestli by jakýmsi „předstupněm“ nemohl být pozápasový televizní rozhovor hlavního sudího, ve kterém by dotyčný vysvětlil, jak postupoval při řešení sporné situace. Třeba kontroverzní lednový gól Bruna Fernandese v manchesterském derby po něčem takovém přímo volal.

„Ještě tam úplně nejsme, ale ledy se hnuly,“ zní ohledně zajištění větší transparentnosti při posuzování sporných situací v anglických fotbalových kuloárech. Můžu ale říct, že výše zmíněný seminář o několik desítek procent zvýšil moji důvěru v anglické sudí a jejich počínání na hřišti i u monitoru.

Snad to budete moci třeba už v příští sezóně na obrazovkách CANAL+ Sport posoudit i vy.

Premier League

Sport
Foto Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC