Rozhovor s Alfiem Allenem

Z Hry o trůny rovnou do světa Nevěstek

Z Hry o trůny rovnou do světa Nevěstek

Tvůrci seriálu Nevěstky vsadili na jistotu a do třetí série přizvali úspěšného herce Alfieho Allena, známého pod jménem Theon Greyjoy z Hry o trůny.

Alfie, podle mého názoru, je pro každého herce nevyhnutelné, aby se do své postavy vžil. Theona Greyjoye jsi hrál opravdu dlouho, jaké pro Tebe bylo ho najednou hodit za hlavu a stát se Isaacem?

Theon byl specifický, takže to bylo celé divoké. Chci říct, že byl samozřejmě od začátku stanovený natáčecí plán, ale za ty roky jsem se naučil spontánně pohybovat vpřed a vzad. V případě Isaaca šlo opravdu o jiné tempo, jiné fungování, s jinými lidmi a v úplně jiném prostředí a mně to jednoduše přišlo celé přirozené, což bylo úžasné.

Nevěstky jsou jednoznačně skvělým seriálem s úžasným ženským obsazením. Stále mi však vrtá hlavou, jestli se věci nezačnou komplikovat, když se sejde tolik žen pohromadě. Jaké pro Tebe bylo se zapojit do převážně ženského kolektivu?

Úžasné. Bylo to jednoznačně úžasné. Neřekl bych, že v tom byl rozdíl od jiných projektů, kterých jsem se zúčastnil. Ale ano, po celou dobu natáčení byla na place skvělá atmosféra. Nemluvě o tom, že mého bratra hrál Ash Hunter. Zkrátka oba dva jsme se cítili více než příjemně.

Samotný námět Nevěstek je značně provokativní. Jaká byla Tvoje první reakce, když jsi dostal do rukou scénář?

Bylo zajímavé sledovat Isaacovu cestu k dosažení svých cílů ve světě, ve kterém se pohyboval. Co se týče jeho provokativní nátury, s tou jsem problém neměl. Vnímal jsem to spíše jako výzvu. Rád dělám věci, které mohou být podnětné a potom sleduji, co to dělá se mnou samotným. Řekl bych, že u Isaaca nikdy nevíte, co udělá jako další. Celkově samotné téma Nevěstek je provokativní. Nevěstince existovaly už v 18. století a určitě se v té době děly šílené věci.

Řekl bys nám trochu více o své postavě? Co jsi na ní měl rád a co naopak ne?

Isaac v minulosti bojoval se svým bratrem Halem v armádě a čím mi moje postava opravdu imponuje je, že dokáže věci dotáhnout až do konce. Isaac vystupuje jako někdo, kdo je rázný ve svých činech a rozhodnutích. Hal je spíše metodický a věci, na rozdíl od Isaaca, plánuje. Mám na něm tedy rád jeho spontánnost. A i když to tak navenek nepůsobí, je také romantický, hluboko uvnitř chce mít někoho po svém boku.

Isaac je rázná, ale uvnitř velmi lidská postava

Takže, kdybys ho potkal v reálném světě, byli byste přátelé?

To si nejsem tak úplně jistý. Záleželo by na tom, jaký by měl den, jestli špatný nebo dobrý. Pokud bychom ale měli oba dobrý den, tak asi ano.

Co pro Tebe bylo v Nevěstkách největší výzvou?

Jednoznačně lidská stránka. Postava Isaaca je ve svém nitru lidská, a to jsem musel nějak zahrát, což se mi, doufám, i podařilo. Také jsem musel trochu bojovat s faktem, že podniká v odvětví, v jakém podniká, a udělal i spoustu nechutných věcí. To pro mě bylo asi největší výzvou. Spojit tyto dvě věci a najít v něm lidskost.

Proč by se měli diváci na Nevěstky podívat?

V první řadě je to skvěle napsané. Myslím si, že Moira Buffiniová je fantastická autorka. Zároveň se jedná o seriál, který je nejen napsaný, ale i zrežírovaný ženou a všechny jeho hlavní postavy jsou ženského pohlaví, což je podle mého názoru v seriálové tvorbě něco opravdu netradičního a ojedinělého. Seriál také vyzdvihuje samostatnost a emancipaci žen v čistě mužském světě, kterým řízení nevěstince jednoznačně je.

Také si myslím, že tohle téma je relevantní i v dnešní době. Moc by měla být mezi pohlavími rozhodně rozdělena rovnoměrně. Myslím si, že to je hlavním důvodem, proč seriál zhlédnout. Seriál je zároveň velmi zábavný. Děje se toho v něm hrozně moc a je tam spousta různorodých postav. I když jde o drama, jsou v něm skvělé komediální momenty, které dotváří například Holli Dempseyová. Je úžasná.

A proč ses rozhodl být právě hercem?

Předpokládám, že hercem jsem se stal jednoduše proto, že rád hraji. Mám rád ten pocit, když věci vyjdou, ale dokonce i když nevyjdou. Vyrostl jsem na pantomimě, ve které, když se něco nedařilo, jak mělo, bylo skvělé vědět, že je to potřeba do konce nějak napravit. Řekl bych, že je to pro mě velmi zajímavý aspekt herectví. Pokud se tedy chcete stát hercem, zkuste se nejprve vyděsit při jakékoli situaci a sledujte, jak se budete cítit.

Před pár lety jsi zmínil, že by ses opět rád více věnoval divadelním projektům. Je to stále pravda? Plánuješ pracovat na něčem konkrétním?

Opravdu bych rád. Je to něco, co už jsem delší dobu nedělal. Hraní na jevišti si ale opravdu užívám. Myslím si, že je to nejlepší způsob, jak zprostředkovat poselství mladému obecenstvu. Takže ano, zájem o divadelní herectví budu mít určitě vždy.

Nejnovější sérii Nevěstek, ve které sehraje Alfie Allen dominantní úlohu a ovlivní životy sester Wellsových, můžete sledovat od 9. 10. každou středu na programu Epic Drama HD ve 21.00.

 


Alfie Allen (*12. září 1986, herec)

Britský filmový a seriálový herec se narodil v Hammersmithu jako syn filmové producentky Alison Owenové a velšského herce Keitha Allena. Na televizních obrazovkách se poprvé objevil v roce 1998 ve filmu You Are Here. Téhož roku si zahrál i ve filmu Královna Alžběta, na kterém pracovala jako producentka i jeho matka. Proslul především rolí Theona Greyjoye v seriálu televize HBO Hra o trůny nebo jako Iosef Tarasov v americkém filmu John Wick.

Rozhovor
Foto Epic Drama

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC