Pro děti

Sabrina, tajemství mladé čarodějnice: Dobré čarodějky se vracejí

Sabrina, tajemství mladé čarodějnice
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na skylink Live TV Sledovat

Čarodějnici si nejspíš představíme jako zlou bábu s bradavicí na nose a černou kočkou kolem krku, jak vaří lektvar z můřích nožek a žabích očí. Přes populární kulturu se však dnes prosazuje i docela jiný pohled na čarodějnictví.

K nejčastějším schopnostem přisuzovaným čarodějnicím patří záškodná magie, tedy kletby a uhranutí, také věštění a někdy dokonce nekromancie čili probouzení mrtvých. Už od starého Řecka si však tato hrůzyplná představa konkurovala s přesně opačnou pověstí.
 
Snad ve všech kulturách totiž žily moudré a vážené ženy, šamanky, které znaly léčivé vlastnosti rostlin a radily lidem s trápeními na duši. I v Bílých Karpatech ještě do nedávna přežívala tradice bohyň, kterou se podařilo úplně vymýtit až nacistům a komunistům. 
 
Vědění a rituály, jejichž kořeny sahaly hluboko do pohanských dob, však v našich končinách nejvíce potírala římskokatolická církev. Kouzla a věštění nejenže nabourávaly její monopol na spirituálno, mužům v sutanách také vadila představa silné ženy, která se nenechá spoutat přísnou morálkou doby.
 

Podivný kult

Za teorii o pohanském původu evropského čarodějnictví byla britská antropoložka Margret Murray zprvu vysmívána, pozdější výzkum jí ale dal zapravdu. Její myšlenky navíc daly vzniknout jednomu z největších novodobých pohanských náboženství. Kult jménem Wicca kombinuje evropské předkřesťanské tradice s prvky New Age a praktikuje jej na osm set tisíc lidí převážně v anglicko-jazyčných zemích.
 
Nejde přitom o žádné satanisty, ale naopak o bílou neboli lidem prospěšnou magii. Takto fenomén čarodějnictví ostatně nahlíží i většina filmů a seriálů posledních deseti, dvaceti let. Zpravidla se neodehrávají v chaloupce na kuří nožce, ale v současném světě, který čarodějnice ochraňují před všemožnými démony.
 
Již klasickým je komiks z šedesátých let o čarodějnické učednici Sabrině, která právě objevuje svoje magické schopnosti a učí se je ovládat. Podle tohoto námětu vzniklo hned několik seriálů pro mladé, přičemž globálního úspěchu se dočkal hraný seriál z devadesátých let, i poslední, počítačově animované zpracování, které má v červenci českou premiéru na Disney Channel.

Sabrina, tajemství mladé čarodějnice

Pro děti
Foto Disney Channel

Režie Trevor Wall

Délka 22 min.

Disney Channel neděle 13. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC