Pro děti

Mickeyho klubík: Proč se nebát Halloweenu

Mickeyho klubík
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na skylink Live TV Sledovat

Halloween je dalším kulturním importem ze zámoří, ale na rozdíl od Santa Clause nekonkuruje středoevropským tradicím ani není plytce komerční jako Valentýn. A svítící dýně navíc vypadají dobře.

Anglosaský svátek připadá na posledního října, ostatně název Halloween vznikl zkrácením anglického „All-Hallows-eve“, tedy předvečer Všech svatých. Vznikl z pohanského svátku jménem samhain, oslavy začátku keltského nového roku. Tato noc značila přechod mezi létem a zimou, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Keltové věřili, že se duše zemřelých vracejí mezi lidi, proto připravovali večeři i pro zesnulé příbuzné a malovali si obličeje, aby se ochránili před zlými duchy.
 
V odlehlém Irsku se tradice zachovala až do moderní doby. Lidé vyřezávali do vydlabané řepy nebo brambory strašidelné obličeje, které kladli se zapálenou svíčkou na okenní římsy. Zvyk si s sebou přivezli do Nového světa, kde si k vyřezávání oblíbili poněkud praktičtější dýně. 
 
Roli umrlců a duchů zemřelých dnes přebírají děti, které si oblečou strašidelné kostýmy a chodí od domu k domu s pořekadlem „Trick or treat“, obdobou našeho „Koledu, nebo vám něco provedu“. Kdo nechce mít auto pomalované zubní pastou nebo rozšlapané dýně na prahu, rád sladkosti vydá. K americkému Halloweenu patří také hry, například lovení jablek ústy v kádi plné vody.
 
Halloween se sice slaví hlavně v anglicky mluvících zemích, ovšem rozšklebenou dýni v okně či před domem lze čím dál častěji zahlédnout také u nás. Zvlášť děti si na vyřezávání zubatých obličejů rychle zvykly, na podzim se jím baví ve školce i ve škole nebo ve výtvarných kroužcích. 
 
Podobně jako u nás Vánoce je Halloween za oceánem velkou televizní událostí, kdy seriály a pořady pro děti vysílají zvláštní strašidelné díly. Halloweenské speciály mají i oblíbené pořady vašich dětí na Disney Channel.

Mickeyho klubík

Pro děti
Hodnocení FDB 48,6 %
Foto Disney Channel
Disney Channel pátek 17. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC