Pro děti

Hledá se Nemo: Továrna na sny

Hledá se Nemo
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na skylink Live TV Sledovat

Pixar platí za legendu, v tomto studiu vznikly některé z nejúspěšnějších animovaných filmů. Jeho cesta k úspěchu však byla překvapivě spletitá.

V Pixaru se původně žádné animáky netočily – firma byla v roce 1982 založena Georgem Lucasem, tvůrcem a režisérem Hvězdných válek. Třicítka zaměstnanců dodávala vybavení a software pro jeho trikové studio Industrial Light & Magic, ale i pro vládní úřady a využití v medicíně. Do vývoje počítačové animace se přesto už tehdy zapsala mnoha významnými inovacemi.
 
Potom, co odešel z Apple Computers, investoval do nadějné společnosti i Steve Jobs, který za pět milionů dolarů odkoupil práva na technologické know-how od rozvodem zadluženého Lucase. Jobs dále navyšoval svůj vlastnický podíl a postupně převzal vedení studia. V situaci, kdy se stávalo stále prodělečnějším, jej přeorientoval na samotnou animaci. Jak zakázek na reklamní klipy přibývalo, Jobs oddělení vývoje hardware nakonec úplně prodal.
 
Velké štěstí se usmálo hned další rok, kdy firma podepsala smlouvu na tři celovečerní animované filmy se společností Walt Disney. Na začátku osudového partnerství stál snímek Příběh hraček, který v roce 1995 získal Oscara a byl nominován na další tři. Do dnešního dne natočil Pixar celkem čtrnáct celovečerních filmů, všechny v distribuci Disney. Patří mezi ně Příšerky s.r.o. (2001), Hledá se Nemo (2003), Úžasňákovi (2004), Auta (2006) či WALL-E (2008). Toy Story 3 se v roce 2010 stal co do tržeb druhým nejúspěšnějším animákem v historii.
 
Po letech námluv se Jobs v roce 2006 dohodl na prodeji Pixaru společnosti Disney za neuvěřitelných 7,4 miliard dolarů. Studio v jejím rámci zůstává samostatnou firmou a příběh jeho neobyčejného úspěchu pokračuje dál. Vývojáři Pixar právě pracují na půltuctu rodinných komedií, mimo jiné na pokračování Nema s názvem Hledá se Dory. K dvanácti Oscarům, šesti Zlatým glóbům a jedenácti cenám Grammy, které filmy studia Pixar sklidily, se tedy brzo přidají další sošky.
 
Nenechte si ujít jeden z nejklasičtějších animovaných filmů studia Pixar.

Hledá se Nemo

Pro děti
Hodnocení FDB 83.9 %
Foto Disney Channel

Režie Andrew Stanton, Lee Unkrich, Oren Jacob

Délka 105 min.

Disney Channel sobota 8. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC