Film / seriál

Životní šance

Chlapecký sbor
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

I se špatně rozdanými kartami můžeme nakonec stát na stupni vítězů – to je ve zkratce poselství dramatu Životní šance s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli sbormistra Carvelle.

Jedenáctiletý Stetson (Garrett Wareing) se po smrti své matky stává tak trochu nechtěným dítětem. Jeho otec Gepard (Josh Lucas), se kterým se téměř nevídal, se mermomocí snaží utajit jeho existenci před svou novou rodinou a zároveň vymyslet, jak se nepohodlné zátěže zbavit. Jeho problém vyřeší až ředitelka školy (Kathy Bates), která v chlapci vidí mimořádný talent a navrhne studium na elitní hudební škole.

Díky otcově velkolepé sumě peněz se Stet ocitne na National Boychoir Academy v New Jersey. Stěhování z malého texaského města však nenese lehce a v novém prostředí se cítí mírně řečeno nesvůj. S hudebním talentem, ale naprosto bez disciplíny, se snaží zapadnout mezi ostatní chlapce. Marně. Nálepka problémového fracka odněkud z venkova se smývá těžko. Jenže v momentě, kdy na něj zaměří svou pozornost přísný sbormistr Carvelle (Dustin Hoffman), začínají velké změny.

Režie příběhu o chlapci, který si musí těžce vydobýt své místo na slunci, se ujal francouzsko-kanadský režisér François Girard. Ten je známý svou slabostí pro vážnou hudbu, jež se stala námětem jeho dvou nejznámějších filmů – Třicet dva krátkých filmů o Glennu Gouldovi vyprávějící o torontském pianistovi a příběh italského houslisty Krvavé housle. Ben Ripley (sci-fi Zdrojový kód) se při psaní scénáře inspiroval skutečnou hudební akademií American Boychoir School, jejíž nadaní žáci vystupují se sborem napříč Spojenými státy.

Nejznámější hereckou tváří snímku je Dustin Hoffman, který dokazuje, že ještě rozhodně nepatří do starého železa. Jeho autoritativní sbormistr Carvelle šetří slovy, vyjma těch ostrých, a i vcelku nepatrnou mimikou dokáže vyjádřit, co se zrovna odehrává v jeho hlavě. Rolí Steta debutoval talentovaný nováček Garrett Wareing, kterého na filmovém plátně určitě nevidíme naposledy. Za zmínku stojí i Kathy Bates (Titanic), která v roli přívětivé ředitelky skutečně zazářila. Na autentičnosti filmu dodali i skuteční studenti akademie, kteří v něm účinkovali. Sborista Dante Soriano prohlásil, že natáčení pro něj bylo oproti přísnému režimu školy relaxem. K samotnému filmu ale dodal, že „trochu přehání tvrdá pravidla akademie a rivalitu mezi chlapci“.

Životní šance zaujme nádhernou klasickou hudbou, zazní chorály v podání sboru American Boychoir i kousky, které pro film složil Brian Byrne. Ten má na svém kontě ocenění Zlatý Glóbus za nejlepší originální píseň z dramatu Albert Nobbs. Jednu skladbu – Rachmaninovo Preludium cis moll pro klavír si ve filmu střihnul sám Dustin Hoffman, který se hře na piano v mládí učil. Snímek ocení fanoušci filmu Whiplash, i zde se totiž kromě výborné hudby objevuje motiv konfliktu s učitelem, který to s námi myslí dobře. Jak ale zjistí hlavní hrdina Stet, většinou se spíše jedná o boj se sebou samým.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Životní šance

Film / seriál
Hodnocení FDB 75 %
Foto HBO

Režie Francois Girard

Scénář Ben Ripley

Obsazení Dustin Hoffman, Kathy Bates, Debra Winger, Josh Lucas, Eddie Izzard, Kevin McHale, Garrett Wareing

Délka 103 min.

HBO sobota 4. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC