Film / seriál

Zahradníci

Zahradníci – britská kriminální minisérie
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Hvězdná Olivia Colman a David Thewlis excelují v rolích vražedné manželské dvojice skrývající se před spravedlností.

Susan a Christopher Edwardsovi jsou na první pohled celkem nenápadná dvojice. Sobě oddaní manželé žijí v Paříži a svou skromnou existenci si zkrášlují drobnými radostmi. Bývalá knihovnice Susan sbírá vše, co se váže ke zlatému věku Hollywoodu a Gérardu Depardieuovi. Zdá se, že realita jí někdy splývá se sny. Christopher, profesí účetní, se marně snaží sehnat práci. Dobře ví, že ve svém věku a s chabou francouzštinou, nemá žádné vyhlídky. Finanční situace se stává stále tíživější, a tak se rozhodne požádat o výpomoc svou nevlastní matku Tabithu. Ve slabé chvilce se jí svěří, že před 15 lety provedli „hloupost“ – zakopali na zahradě těla Susaniných rodičů – ovšem se vším respektem a v duchu rodinných tradic. Tabitha ihned uvědomí policii. Projektily v exhumovaných tělech však vzbudí podezření. Susan a Christopher se proto rozjedou do Londýna vše vysvětlit. Podle vlastního názoru se ničeho špatného přece nedopustili…

Vždyť se neloučíme, lásko. Nás dva nikdo nerozdělí.

Co je vlastně pravda? 

Ed Sinclair, tvůrce seriálu a také manžel Olivie Colman, opřel svůj scénář o skutečný případ manželů Williama a Patricie Wycherleyových, kteří byli zastřeleni a poté pohřbeni na zahradě svého domu poblíž Mansfieldu v roce 1998. Zločin zůstal nepovšimnut do roku 2013, kdy jejich dcera Susan s manželem Christopherem Edwardsem poodhalili pozadí tragických událostí.
 
Sinclair rekonstruuje případ po svém a je to dobře. Troufám si říci, že čtyřdílná minisérie Zahradníci se nepodobá ničemu, co jste dosud viděli. Vizuálně strhující a formálně hravé dílo vtipně balancuje mezi dramatem, nevšední love story, thrillerem s prvky černého, místy až groteskního humoru. Podle libosti střídá filmový jazyk s televizním a nerozpakuje se používat i typicky divadelní postupy – postavy například vystupují ze svých rolí a stávají se průvodci vlastní minulostí, mění se ve filmové hrdiny v Susaniných snech atd. Přitom žádný z těchto postupů nepůsobí násilně ani artistně. Právě naopak, dodávají ději rytmus a švih a přitom nenápadně odhalují jednotlivé vrstvy i verze příběhu. Ty se tak mohou jevit zcela odlišně z perspektivy policie, obviněných, případně veřejnosti. Kterou verzi příběhu přijmete za pravdivou, je jen na vás.

Herecký koncert

O kvalitách Olivie Colman a Davida Thewlise, kteří jsou považováni za jedny z nejlepších herců své generace, nikdo nepochybuje. Oba jsme mohli vidět v bezpočtu filmů i seriálů. Davida Thewlise znají diváci například z rolí básníka Paula Verlaina v dramatu Úplné zatmění, jako profesora Lupina ve filmech o Harrym Potterovi a také z jedinečné kreace gastritidou trpícího mafiána Vargy v třetí řadě seriálu Fargo. Výčet cen, které za svou tvorbu získala Olivia Colman, je impozantní. Patří mezi ně Oscar za hlavní roli v historické komedii Favoritka, čtyři Zlaté glóby, cena BAFTA a mnoho dalších.

Spojení těchto dvou mimořádných herců přineslo do seriálu Zahradníci nový rozměr i kvalitu, kterou lze shrnout slovy: To se musí vidět!

Olivia Colman

Pochází z anglického Norwiche, původně studovala na učitelku, ale současně ji lákalo divadlo, ke kterému brzy sběhla – jak ve studiu, tak v praxi. Kariéru pak rozjela v řadě televizních seriálů, na plátně zaujala v roce 2011 v Železné lady, kde se objevila po boku Meryl Streep. Vdaná je za Eda Sinclaira, který pro ni Zahradníky napsal coby svůj scenáristický debut.

Zahradníci

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Will Sharpe

Scénář Ed Sinclair

Obsazení Olivia Colman, David Thewlis, Felicity Montagu, Samuel Anderson, Karl Johnson, Kate O'Flynn, Dipo Ola, Daniel Rigby…

Délka 4 × 50 min.

HBO úterý 11. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC