Film / seriál

Terminátor: Temný osud

Akční film Terminátor: Temný osud
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Víte, jak to chodí. Studio se po letech pokusí oživit populární franšízu, na zakončený děj přidá příběhovou nástavbu, obsadí zestárlé herce z předchozích dílů a zbytečná nostalgická pohroma je na světě. Jenže…

V  případě posledního Terminátora to tak není. Šel jsem do kina přesvědčený, že bude. To prostě nemohlo dopadnout dobře, to se neděje. Tak jsem tam seděl, koukal, čekal, až se začnou objevovat ty trapné momenty, abych mohl začít kroutit hlavou. Jenže ony nepřišly. Film funguje, působí jako organický vývoj děje, ne jako naroubovaný konstrukt. Účast starého Schwarzeneggera a Lindy Hamilton nepůsobí jako poklona uhaslým hvězdám, naopak, jsou tam vítané. Je to prostě dobrý film.

Proč?

Primárně to asi bude solidním týmem stojícím za projektem. Režisér Tim Miller natočil například oblíbeného Deadpoola, scenárista David S. Goyer stojí za takovým počtem megafilmů, že nemá ani smysl je zde vypisovat, uvedu tedy například Nolanova Temného rytíře, na příběhu se podílel samotný James Cameron, který by přes své přísné síto nic polovičatého nepustil, ani kdyby mu u hlavy pistoli drželi, no a herecké obsazení je kromě těch dvou zmíněných legend prošpikováno takovou porcí talentu, že si jeden až říká, jestli to krásno vůbec stihne vnímat.

Jestli chceš strkat telefon do pytlíku s čipsama, strkej telefon do pytlíku s čipsama

Odříznout suché větve

Když Miller přemýšlel o tomhle dílu Terminátora, rozhodl se ignorovat předchozí nepovedené díly (rozuměj vše po Terminátorovi 2) a začít hezky znova. Díky tomu do projektu dostal Camerona, kterému podle jeho slov takový přístup imponoval. Dělat, že nepovedené díly byly špatný sen a v nejhorším je brát jako alternativní dějovou linku, která je ve filmu, kde se cestuje časem, vlastně celkem reálná. Díky tomu děj působí jako původní Terminátor z dob, kdy tyhle snímky ještě byly dobré. Ne, že bych byl příznivcem staromilské nostalgie, na tomhle se však svět shodne celkem jednoznačně. Myslím to v dobrém, pokračovat ve stopách Camerona nemohlo být pro režiséra těch nepěkných dílů jednoduché.

Co se stane?

Celé se to odehrává v roce 2020, kdy nebezpečný Terminátor Rev-9 přicestuje zpět v čase do Mexico City, aby zabil jistou Danielu, jelikož ta má ohrozit budoucnost Skynetu. Daniela o tom sice ještě neví, ale jak jsme již zmínili, když v ději cestujete v čase, můžete si vymyslet vlastně cokoliv. Podobně jako v originálním námětu původního Terminátora 2 z budoucnosti také přichází ještě jiný robot, také super úžasný, ale přeci jen ne tak, jako Rev-9. Musíte mít nějaké místo pro drama, že ano. No a pak se bijí, cestují, schovávají a vůbec dělají to, co byste od nich v takové situaci čekali.

Jak se to stane?

Dobře. Není to zklamání, to je to hlavní. Nepůsobí to jako film točený Cameronem, takovou poklonu nesložím, ale při sledování máte takový ten uspokojivý pocit, který jste naposledy zažili při dvojce. Při příchodu Arnieho a Lindy Hamilton na plátno se i český sál roztleskal a jsem si jist, že někteří slzu v oku zatlačili, vděčni za tmu kinosálů. Je to takový návrat do minulosti kovaný nástroji přítomnosti, u kterého jen držíte palce distribuci, protože chcete, aby dopadla dobře, protože to totiž zaručí pokračování. A pokračování sice vždycky nedopadají dobře, ale tentokrát by mohla.

Tim Miller

Americký režisér a tvůrce digitálních efektů. Kromě filmů se podílí i na videohrách a je známý svým temným smyslem pro humor, který se nebojí násilí a sprostých slov na každém rohu. Vlastně je s podivem, že se takzvaně chytil ve velkém až po padesátce. Možná se mu nepodařilo dříve naskočit do toho správného projektu. Po Deadpoolovi a Ježku Sonicovi ale už nikdo o jeho talentu nepochybuje.

Zajímavosti

Herec toho „nadupaného“ terminátora si dával záležet na tom, aby v záběrech nikdy nemrkal, a to ani když střílí.

Cameron se nechal slyšet, že zatímco mužští akční hrdinové zabíjejí na plátně i v pokročilém věku, ti ženští ne – a to je třeba změnit.

Koukněte i na

Terminátor 2: Den zúčtování

Některými nazývaný jako nejlepší film všech dob. Ať už to tak je, či ne, naladí vás to na pokračování po desítkách let, které v nesení pochodně pokračuje velmi slušně.

Zabít Gunthera

To jste neznali, že ano? Je to poslední film Schwarzeneggera před Terminátorem, kde hraje nájemného zabijáka. Proč to doporučujeme? Protože až Arnieho uvidíte na plátně jednou, budete chtít přidat.

Terminátor: Temný osud

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,9 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Tim Miller

Scénář Josh Friedman, David S. Goyer…

Obsazení Mackenzie Davis, Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Brett Azar, Natalia Reyes, Gabriel Luna, Diego Boneta

Délka 128 min.

Rok 2019

HBO neděle 5. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC