Film / seriál

Tenet

Tenet – akční sci-fi thriller
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Připoutejte se, přichází špionážní sci-fi Tenet, ohromující audiovizuální spektákl, který přepsal pravidla žánru vědeckofantastických filmů.

Režisér Christopher Nolan si rád pohrává s diváky a tématem času jako mentální i fyzikální veličinou. Vnímání času hrálo stěžejní roli už v jeho druhém celovečerním filmu Memento, stejně jako ve „snovém“ snímku Počátek, důsledky vyplývající z časových paradoxů při cestování vesmírem stojí i v základu výpravného opusu Interstellar. Nyní se Nolan k hrátkám s časem vrací, tentokrát ovšem v radikální formě. Technicky vzato by se Tenet dal klasifikovat jako akční špionážní thriller se sci-fi prvky, kdyby ony prvky v podobě protisměrně plynoucích proudů času netvořily téma, osu i hybatele děje. Zní to divně, protože to koneckonců divné je, nezapomínejme, že nápad pochází z Nolanovy hlavy, jehož vize si běží po svém a zpravidla o pár krůčků před ostatními.                                                        

Oč tu vlastně běží?

V sázce není nic menšího než konec světa. Přesněji světa od jeho počátku do přítomného okamžiku. Zabránit této katastrofě má speciální agent CIA (John David Washington). Jeho úkolem je proniknout do tajemství organizace Tenet. Ta je klíčem k pochopení podivných artefaktů, jež jsou nacházeny v různých částech světa. Jsou to pozůstatky 3. světové války, která teprve začne; nejčastěji se jedná o časově invertované zbraně. To znamená, že při jejich použití předchází důsledek příčině – nálože implodují, kulky se z těl vracejí do nábojové komory. Ví se, že zmíněné zbraně pocházejí z budoucnosti. Je potřeba najít prostředníka, který je přebírá a šíří, a také devět komponent zařízení Algorithm, které má spustit apokalypsu. Hra o čas a s časem začíná.

Vše, co pro vás mám je gesto v kombinaci se slovem Tenet. Ale opatrně s ním. Otevře vám správné dveře, ale i pár nesprávných.

Na tripu časem a prostorem

Zdá se, že předlohou bezejmenného agenta, jehož úkolem je zachránit civilizaci (ve filmu se mu říká pouze Protagonista), byl tak trochu James Bond. K ruce má i alter ego známého Q, dalšího superagenta a zároveň teoretického fyzika (Robert Pattinson), jenž se pokouší Protagonistu zasvětit do všech paradoxních fyzikálních fenoménů, které je na jejich misi čekají. Nicméně jejich podstata je natolik složitá, že bude lepší řídit se nejužitečnější radou, která ve filmu zazní: „Nesnažte se to pochopit. Vnímejte to.” A jakmile na to přistoupíte, otevře se před vámi Nolanova fenomenální audiovizuální show v celé své ohromující kráse. 

Doposud nevídané akční a bitevní scény kombinují v jednom záběru dva protichůdné proudy času. Situace, v nichž se některé postavy pohybují, jednají a mluví normálně čili po proudu času, zatímco jiné pozpátku, nejenže nepůsobí směšně, ale překvapují svou dokonalou choreografií a uvěřitelností. Představte si například rvačku dvou mužů, na kterou se můžete dívat od začátku, i od konce, podle toho, očima kterého z účastníků akci vnímáte, při které se oba snaží najít účinné principy boje, využít opačně působící gravitaci a ovládnout důsledky střetávání obou proudů času pro svou obranu i útok. Jasně, tohle si nejde představit. Tohle se musí vidět. Nolan vytvořil nový druh filmu – intenzivním proudem akce, dialogů, napětí, zvuků, efektů a paradoxů, se pokouší přepnout mozky diváků na jinou než běžnou úroveň vnímání a daří se mu to. Ale pozor, je to pěkně drsná jízda!

John David Washington

Tento bývalý profesionální hráč amerického fotbalu je nejstarším synem legendárního herce Denzela Washingtona. Po ukončení sportovní kariéry naplnil rodinnou tradici a dal se na herectví. Hned první role v komediálním seriálu Hráči z produkce HBO mu přinesla úspěch a popularitu. Objevil se v řadě pozoruhodných filmů jako jsou Beckett, BlacKkKlansman nebo Gentleman s pistolí, o němž jsme psali v letošním 8. čísle našeho magazínu.

Tenet

Film / seriál
Hodnocení FDB 65,6 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Christopher Nolan

Scénář Christopher Nolan

Obsazení John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Aaron Johnson, Kenneth Branagh, Michael Caine, Clémence Poésy

Délka 150 min.

Rok 2020

HBO neděle 26. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC