Film / seriál

Poctivá kriminálka ze starých časů

Případ SK1 – francouzská detektivka
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Skvělé kriminální drama postavené na skutečném případu sériového vraha, jehož zločiny otřásaly Francií dlouhých deset let.

Tenhle film jde na dřeň. Žádný nablýskaný velkofilm, ale syrové kriminální drama odehrávající se v kulisách Paříže roku 1991 je návratem ke klasické francouzské krimi sedmdesátých let v tom nejlepším slova smyslu.

Klasický postup je stále „in“ 

Příběh se soustředí na to, na čem klasické detektivky vyrostly – sledujeme práci neúnavného detektiva, jehož jediným cílem je vypátrat sériového vraha. A podobně jako v příbězích o Zodiacovi nebo Hannibalovi Lecterovi z Mlčení jehňátek je i tento film natočen podle skutečných událostí. Bohužel, vraždy mladých krásných žen, které děsily Paříž v 90. letech, se svou bestialitou směle vyrovnaly svým americkým „vzorům“.

Člověk je jediným predátorem, který útočí na svůj vlastní druh.

Jediný, kdo věří

Film začíná v okamžiku, kdy k pařížské kriminálce nastupuje nováček Frank „Charlie“ Magne (Raphaël Personnaz). Při prověřování spisů vraždy mladé ženy, jejíž pachatel zůstal neodhalen, si všimne shodných znaků s obdobným případem v Dijonu. Podobnosti dávají tušit, že by se mohlo jednat o sériového vraha. Přestože je vodítek k jeho dopadení zoufale málo, pro Franka se případ stává posedlostí i noční můrou, zvláště když vražd žen se stejným rukopisem přibývá a intervaly mezi nimi se zkracují…

SK1 aneb Serial Killer č. 1

Režisér Frédéric Tellier střídá místa i čas vyprávění. V případu, který trval neuvěřitelných osm let, procházíme místa činu, sledujeme úvahy policistů, zúčastníme se soudního procesu, jsme svědky pátrání v ulicích i napadení nevinné oběti a postupně odhalujeme povahy a motivace jednotlivých aktérů příběhu. Jednotlivé motivy nakonec do sebe zapadnou jako díly skládačky a odhalí identitu hlavního podezřelého. Toho si zahrál Adama Niane, jenž vykreslil jeho sadistickou a labilní povahu s mrazivou přesvědčivostí. Dechberoucí scéna závěrečného soudního slyšení potvrzuje talent tohoto nadaného francouzského herce. Skvělý výkon podala i Nathalie Baye v roli obhájkyně, která bojuje za svého klienta, ačkoliv jí zmítají pochybnosti o jeho nevinně. 

Jako za Delona

Pro Frédérica Telliera byl Případ SK1 debutem na filmovém plátně, jeho předchozí tvorba byla určena pro televizi. Všestranný umělec se podílel na scénáři spolu s Davidem Oelhoffenem a je také spoluautorem hudby, která v tomto snímku hraje podstatnou roli. Minimalistická, a přesto přesně vykreslující a podtrhující náladu jednotlivých scén. 

Film by si neměli nechat ujít nejen milovníci syrových, realistických krimi, ale ani pamětníci francouzských kriminálek s Alainem Delonem, jejichž styl, tempo i náladu, film připomíná.

Raphaël Personnaz 

Narodil se v Paříži a vystudoval Národní konzervatoř dramatického umění v Cours Florent. Začínal v seriálech, potom přišly i filmy: Když mi bylo poprvé dvacet (2004) a Za to může Fidel (2006). Rok 2010 byl pro jeho kariéru asi nejdůležitější, zahrál si ve filmu Bertranda Taverniera Princezna z Montpensier. Za svou roli byl nominován na Césara a získal ocenění pro mužský objev roku.

Případ SK1

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,1 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Frédéric Tellier

Scénář David Oelhoffen, Frédéric Tellier

Obsazení Raphaël Marongiu, Nathalie Baye, Olivier Gourmet, Michel Vuillermoz, Adama Niane, Christa Theret, Thierry Neuvic

Délka 120 min.

Rok 2014

Film Europe HD pondělí 30. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC