Film / seriál

Osudová láska & lži

Osudová láska & lži
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Když vám zemře dítě, je to nepopsatelná tragédie. Ten, kdo je byť nešťastnou náhodou srazí v autě, pro rodiče už navždy zůstane vrahem. Je možné, aby zdrcená matka a onen „vrah“ propadli vášnivé lásce?

Švédský film především seriálového režiséra Simona Kaijsera vypráví silný příběh dvou osamělých lidí. Jejich partnerské vztahy za moc nestojí, zvláště po té, co Johan (Mikael Persbrandt) srazí malou dcerku Anny (Iben Hjejle), pro kterou tak v podstatě všechno v životě skončí. Je jako tělo bez duše a s těžkou ztrátou se sice snaží vyrovnat, ale obrovská bolest ji stále ničí. Podobně je na tom i Johan, jenž se nedokáže smířit s tím, že je z něj de facto vrah, byť nehoda byla nehodou v pravém slova smyslu.

Hlavní hrdinové se potkají ve vlaku, který je veze do idylické čtvrti Stockholmu, kde oba bydlí. Okamžitě je to k sobě táhne, Johan navíc Annu zahlédl už tehdy v nemocnici. Začíná tak vztah plný neutuchající vášně a v obou se probouzí dávno pohřbené city. Tato velká láska je však vystavěna na lžích – Johan se bojí Anně říct, že je zodpovědný za smrt její dcery a Anna má také své kostlivce ve skříni, které nechce vytáhnout a raději se uchyluje ke lžím.

Film staví na silném příběhu, který je plný osudových náhod a setkání, jež jsou místy trochu okatě „nastražená“, ale nejde o žádný dokumentární snímek, takže tohle tvůrcům klidně odpustíme. Čím je však Stockholm East naprosto jedinečný, je herecká dvojice v hlavních rolích. Persbrandt i Hjejle rozehráli opravdu excelentní drama, jejich výkony jsou odzbrojující a vy všechno budete prožívat s nimi. Budete se s nimi bát, propadat depresím, ale také se bláznivě smát a zažívat euforické štěstí. V takovémto komorním snímku je pro herce vždy náročné utáhnout vše po celý film. Oba tento úkol zvládají na výbornou a každičké gesto, pohled nebo slovo jim bezezbytku věříte.

A nebyli by to seveřané, kdyby ve filmu nehrála jednu z podstatných rolí také krajina. I když se z velké části vše odehrává na malebném předměstí Stockholmu a velkoměsto mají hlavní hrdinové pořád za zády, krajinné scenérie plné romantiky i zádumčivosti film dokreslují a celý příběh podtrhují. K tomu si ještě přidejte podmanivou, ale nevtíravou hudbu Leifa Jordanssona a máte romantické drama jak vyšité. Kdyby se podobného námětu ujal Hollywood, asi se dá tušit, že by z toho byl slaďák aspoň na desátou. Citlivost severských tvůrců však vše drží v rovnováze, a tak vás drobné scenáristické nevyrovnanosti nebudou rušit, nebo na ně velmi rychle zapomenete a zůstane ve vás dojem ohromení i dojetí.

Stockholm East

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Simon Kaijser

Scénář Pernilla Oljelund

Obsazení Mikael Persbrandt, Iben Hjejle, Henrik Norlén, Liv Mjönes, Lars-Erik Berenett, Anki Lidén, Moa Zetterlund

Délka 95 min.

Rok 2011

Film Europe HD pátek 31. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC