Film / seriál

Od dobyvatele k ochránci

Odysea – francouzský životopisný film
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Tento film je poctou nejen legendárnímu Jacquesovi-Yvesovi Cousteauovi, ale také všem snílkům, objevitelům, a především moři a životu v něm.

Byl to právě Jacques-Yves Cousteau, kdo lidem poprvé a v barvě zprostředkoval obraz podmořského života. Když v roce 1956 promítl na filmovém festivalu v Cannes ohromenému publiku svůj dokument Svět ticha, dočkal se nejen ovací vstoje, ale i hlavní ceny – Zlaté palmy. O rok později získal snímek Oscara za nejlepší dokument.

Zrození hvězdy

Z Cousteaua se stala mediální celebrita, která pronikla i za železnou oponu. Muž s výrazným orlím nosem a červeným kulichem, který z přídě lodi Calypso velel výpravám do nezmapovaných mořských hlubin, v sobě spojoval rysy vynálezce i dobrodruha. Jeho vynález aqualungu, dýchacího přístroje s otevřeným oběhem vzduchu, zcela změnil podobu potápění. Když k tomu přidáme podvodní skútry, kamery pro hlubinné potápění, miniponorky a řadu dalších vychytávek, není divu, že pro mnohé z nás byl Cousteau ztělesněním novodobého kapitána Nema.

Jakmile vás okouzlí, moře vás navždy bude držet ve své zázračné síti.

Pravda bolí

Podobně ho vnímal i režisér Jérôme Salle. K svému překvapení však při bližším studiu našel v Cousteauovi nejen geniálního inženýra, snílka a dobrodruha, ale také bezcitného, promiskuitního muže, který byl schopen pro svou vizi, slávu a peníze udělat téměř cokoliv. Film vykresluje dramatický oblouk Cousteauova života v rozmezí 30 let, kdy se z dobyvatele mořských hlubin, který snil o novém člověku schopném žít pod vodou, stal přesvědčený ekolog bojující za záchranu umírajících vodních ekosystémů. 

Drama se vším všudy

Film postrádá jakýkoliv patos či oslavný tón. Od kontroverzního Cousteaua si udržuje kritický odstup. Přerod sobeckého muže, který sleduje pouze vlastní cíle, v zarputilého ochránce přírody není snadný, ani dokonalý a nepostrádá ani tragické momenty. Ostatně rozkol mezi ním a jeho synem Philippem, který později tragicky zahynul při leteckém neštěstí, byl rovněž důsledkem Cousteauovy bezohlednosti. Jen málo se ví, že své expedice, mimo jiné, financoval vyhledáváním podmořských ložisek ropy pro světové těžaře, aniž by se jakkoliv trápil důsledky této činnosti. Přesto se nakonec právě tento muž zasadil o moratorium na lov velryb i zákaz těžby ropy v Antarktidě.

Film rozhodně nepostrádá dramatické okamžiky (napadení potápěčů hejnem žraloků), dojetí ani dechberoucí záběry podmořské přírody. A nepostrádá ani patřičný ekologický apel, byť svým způsobem až v druhém plánu, když záběry ryb a žraloků musely být vytvořeny počítačově. Filmaři je totiž již ve Středozemním ani Rudém moři nenašli. Zdá se, že obraz potápěče, kterému se každým výdechem krátí čas na pobyt v nekonečném prostoru plném příslibů a tajemství, výstižně popisuje tísnivé pocity, které zachvátily současné lidstvo. Pokud ale existují lidé jako Jacques-Yves Cousteau, chybující, a přesto výjimeční, schopni reflektovat své chyby a dát se do služeb dobré věci, máme ještě naději. 

Lambert Wilson 

Od útlého dětství se pohybuje ve světě divadla a filmu. Po otci mu v žilách koluje francouzská krev a po matce irská. Herectví studoval v londýnském Drama Centre. Svůj první film Julia natočil v roce 1977. Coby herce jsme ho mohli vidět v komedii Četník a mimozemšťané nebo ve filmu Pět dní jednoho léta po boku legendárního Seana Conneryho. Světovou proslulost mu přineslo účinkování ve sci-fi filmech Matrix: Reloaded a Matrix: Revolutions. Jeho zatím posledním počinem je aktuální historické drama Paula Verhoevena Benedetta.

Odysea

Film / seriál
Hodnocení FDB 81 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Jérôme Salle

Scénář Jérome Salle, Laurent Turner

Obsazení Lambert Wilson, Pierre Niney, Audrey Tautou, Laurent Lucas, Benjamin Lavernhe, Vincent Heneine, Thibault de Montalembert

Délka 122 min.

Rok 2016

Film Europe HD neděle 16. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC