Film / seriál

Milionář z chatrče válčí se Zeleným rytířem

Zelený rytíř – dobrodružná fantasy
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Režisérovi Davidovi Lowerymu příběh o Zeleném rytíři učaroval a jeho magickou působivost vtiskl i do svého stejnojmenného filmu.

Vlastně to není příběh, ale legenda jako hrom. Odehrávat se začíná na Nový rok na hradě Kamelot ikonického krále Artuše. Mezi hodující hosty vpadne obrovský Zelený rytíř na koni se sekyrou v ruce a s výzvou k přítomným: kterýkoliv z rytířů má právo zasadit mu jednu ránu, ovšem s tím, že mu stejný úder do roka a do dne vrátí. Jediným, kdo výzvu přijme, je sir Gawain, nejmladší z Artušových rytířů. Jediným úderem meče setne Zelenému muži hlavu. Rytíř ji však po chvíli zvedne a před odjezdem připomene, že se s odvážlivcem do roka a do dne setká ve své Zelené kapli…

Slavná báseň

To je jen začátek dobrodružství, které musí Gawain podstoupit a které je ve verších popsáno na rukopisu z konce 14. století, dnes uloženém v Britském muzeu. Jako by tam v tichosti čekal, než ho nějaký filmař zase vytáhne na světlo boží (naposledy se o Zeleném rytíři točilo v roce 1973). A vlastně je s podivem, že to trvalo tak dlouho. Košatý příběh zasazený do syrových časů vrcholícího středověku, s tajemnou atmosférou artušovských příběhů a mytickým nádechem Pána prstenů souzní se současnou oblibou žánru historické fantasy. Zelenou kartu nakonec poněkud překvapivě nevytáhl žádný z ostrovanů, nýbrž rodák z Wisconsinu, kovaný Američan David Lowery.

Výborně! Statečný rytíř! A teď pryč s tvou hlavou!
Zelený rytíř

Debutoval u Redforda

Jméno dvaačtyřicetiletého scenáristy a režiséra mnoha lidem asi moc neřekne, ale titul jeho animovaného filmu z roku 2016 – Můj kamarád drak – už ano. Na DVD a online je k vidění i jeho vězeňská romance Gentleman s pistolí s Robertem Redfordem v hlavní roli. Ostatně právě u něj, respektive na jeho slavném festivalu Sundance, si režisér Lowery připsal první profesní body, když tady před dvanácti lety zaujal svým krátkým snímkem Objevitel. Definitivně prorazil o dva roky později, dramatickým příběhem vězně odtrženého od rodiny, snímkem Ain't Them Bodies Saints s Rooney Marou, Benem Fosterem, Caseym Affleckem a Ramim Malekem.

Chtěl skončit

Přitom před třemi lety, tedy rok před natáčením Zeleného rytíře, se Lowery nenacházel ve zrovna optimistickém rozpoložení. „Rok 2020 byl velmi existenciální, hlavou mi probíhaly hluboké myšlenky, včetně té, že s filmováním skončím. Ale nakonec jsem se rozhodl, že s tím jen tak přestat nemůžu. A že filmy, které udělám, udělám lépe, že budou stát za to. Vždycky jsem měl pocit, že to nejlepší, co mohu pro tento svět udělat, je přispět něčím, co osvětlí dobro ve světě, a tenhle pocit teď naplno vyvřel na povrch. A já díky tomu změnil i způsob, jak jsem k Zelenému rytíři přistupoval, jak jsem ho vyprávěl a sestříhal,“ vyprávěl David Lowery pro web Indie Wire.

Oscarová hvězda

Pro hlavní roli si v Zeleném rytíři vybral Brita Deva Patela, syna indických rodičů, který se stal v roce 2008 přes noc hvězdou, když ho režisér Danny Boyle obsadil do hlavní role svého hitu Milionář z chatrče. Z mladíka z televizního studia se nyní stal charismatem, chrabrostí a tajemstvím obestřený bojovník Gawain, který se syrovou dobou středověku dokonale srostl. Jeho milou si pak zahrála Švédka Alicia Vikander, držitelka Oscara za životopisné drama Dánská dívka, která na letošním karlovarském filmovém festivalu představila svůj nejnovější film, historický thriller Královnin gambit.

Dev Patel (*  23. dubna 1990)

Narodil se v dubnu roku 1990 v Londýně, jeho rodiče mají indický původ, ač se oba narodili v keňském Nairobi. Na základku chodil v londýnské čtvrti Harrow, posléze studoval Whitmore High School a na GCSE absolvoval obor drama. Už když končil školu v roce 2007, na obrazovkách sklízel úspěch jako britský muslimský teenager Anwar Kharral v kultovním seriálu SKINS. Další výraznou roli Neala Sampata získal v sérii Newsroom. V kinech jsme ho měli možnost vidět ve dvou dílech Báječného hotelu Marigold.

Zelený rytíř

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto © 2021 The Green KNIGHT Productions LLC. All Rights Reserved.

Režie David Lowery

Obsazení Dev Patel, Alicia Vikander, Ralph Ineson, Joel Edgerton, Sarita Choudhury, Sean Harris, Kate Dickie

Délka 130 min.

Rok 2021

HBO neděle 10. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC