Film / seriál

Leviatan – Zoufalství, beznaděj a vodka

Leviatan – Zoufalství, beznaděj a vodka
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Působivé ruské drama je zasazeno do současnosti na výspu civilizace, do malého městečka v arktickém severním Rusku.

Všechny postavy, s nimiž se ve filmu setkáte, nějakým způsobem trpí. Některé komplikace jsou dány jaksi „shůry“, ale většinu problémů jednoduše způsobují lidé – zvláště zkorumpovaný starosta. Ten tráví čas za svým stolem pod fotografií Vladimira Putina a o blaho místních se stará jen v případě, že mu z toho něco kápne. Režisér Andrej Zvjagincev má zjevně estetické cítění, nabízí vám nádherné záběry na severskou divočinu, ale celý film je protkán takovou tíhou života, že si panáka vodky budete na konci muset dát taky.

Hlavní postavou je mechanik Kolja (Alexej Serebrjakov), který žije přímo na krásné, avšak poněkud izolované pobřežní pláži s druhou manželkou Liljou (Jelenou Ljadovou) a dospívajícím synem z předchozího vztahu. Kolja pracuje v malé garáži u domu, která mu poskytuje impozantní výhledy. Tato úžasná scenerie má až mytický nádech, Kolju obklopují horští velikáni zasazení do holé krajiny, na niž navazují chladné mořské vody.

Výborný snímek, jenž potvrzuje, že kinematografie na východ od našich hranic má rozhodně co nabídnout

Je to místo jako stvořené pro meditaci a hledání duševního klidu, ovšem jen zdánlivě. Nádherný kout země totiž obývají lidé, kteří umí být stejně nemilosrdní jako drsná příroda. Z nějakého důvodu jsou plní zášti, pro peprný výraz rozhodně nejdou daleko a celkově se s ničím v životě příliš nepářou.

Děj se točí kolem Koljovy plážičky, na niž si brousí zuby starosta. Tedy ne že by chtěl začít pracovat rukama a nasáčkovat se do jeho garáže. Kontaktovala ho firma, která by místo Koljova domu ráda postavila jakousi příšernost, a když jim starosta pomůže pozemek získat, dostane tučnou odměnu. Řekli byste, že to je jasné – Kolja neprodá a není co řešit. Jenže když si pán zamane, co zmůže obyčejný člověk, zvláště v Rusku? Štěstěna (řádně podplacená) tak jde od začátku na ruku spíš starostovi a Koljovi nakonec nezbývá než vytáhnout do boje se špičkovým právníkem po boku. Jak střet plný špíny a podpásovek dopadne, vám samozřejmě neprozradíme, ale věřte, že se vám z něj občas udělá až mdlo.

Celý příběh je založený na jednoduché zápletce, tak proč patří Leviatan k tomu „nej“, co v posledních letech v Rusku vzniklo? Jednoduše jde o dokonalou souhru všech částí. Herecké výkony jsou famózní, máte pocit, že všichni ti drsní lidé, které sledujete, jsou opravdoví, že to přeci nemůžou být herci. Podobně přirozeně do všeho zapadá nádherná hudba, o níž chvílemi ani nevíte, protože ji vnímáte jako šumění stromů ve větru, jako nedílnou součást tohoto podmanivého místa. Ovšem tím nejpodstatnějším je prostředí, do něhož je film zasazen. Neuvěřitelně nádherná krajina vás bude fascinovat a zároveň děsit svou tvrdostí. Na jedné straně kontrastuje s místními lidmi, kteří jsou ve srovnání s ní obhroublí a sprostí, na druhou stranu je ve své nekompromisnosti vlastně jejich odrazem.

Leviatan je skvělý film, který vám nabízí pohled na drsný život lidí, kteří bojují nejen s rozmary počasí a krajiny, ale především jeden s druhým. Bez stakanu vodky a drsného humoru by to všechno bylo k neužití.

Andrej Zvjagincev

V současnosti je považován za nejlepšího režiséra v Rusku, často ho označují za pokračovatele Tarkovského. Začínal na divadle a za kameru se postavil až v 37 letech. Jeho filmy jsou vždy drsné a zároveň poetické.

Zajímavost

Velrybí kostra, kterou uvidíte ve vícero záběrech, byla postavena z kovu speciálně pro tento film. Režisér prozradil, že po skončení natáčení ji odkoupil jistý podnikatel a umístil ji na svou zahradu.

Koukněte i na

Unaveni sluncem

Pokud máte rádi ruské umění, určitě by vám nemělo ujít historické drama z poloviny 30. let minulého století. Až Čechovovsky vyprávěný příběh plukovníka Kotova zpočátku vypadá jako idylický obrázek ruského venkova, jak se však blíží vyvrcholení příběhu, přírodní krásy a rodinná pohoda ustupují do pozadí a vás začíná mrazit v očekávání věcí příštích. Tento skvělý snímek získal hlavní ocenění na festivalu v Cannes a v roce 1995 i Oscara.

Leviatan

Film / seriál
Hodnocení FDB 62,4 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe HD

Režie Andrej Zvjagincev

Scénář Oleg Něgin, Andrej Zvjagincev

Obsazení Vladimir Vdovičenkov, Alexej Serebrjakov, Jelena Ljadova, Anna Ukolova, Roman Maďanov, Alexej Rozin, Sergej Pochodajev

Délka 135 min.

Rok 2014

Film Europe HD pondělí 26. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC