Film / seriál

Král slunce i temnoty

Král slunce i temnoty

Jet do Francie a nevidět Versailles by byl hřích. Tento obrovský zámek, sídlo králů, je totiž opravdu impozantní. Víte, co všechno se odehrávalo za jeho zdmi?

Seriál Versailles se pokouší alespoň poodhalit něco málo z dění divoké druhé poloviny 17. století, z doby, kdy na francouzském trůně seděl král Ludvík XIV. (George Blagden, Vikingové), který byl všechno, jenom ne prudérní a nudný. A stejný je i tento seriál, jenž rozhodně nemá ambice tehdejší královský dvůr jakkoli idealizovat.

Nejzajímavější postavou je samozřejmě Ludvík XIV. Je značně paranoidní, ale asi k tomu má pádný důvod. Okolo něj se totiž pořád točí lidé, jimž jde o jeho krk, v lepším případě alespoň o jeho sesazení z trůnu. Neustále o sobě pochybuje, ovšem ani tak se nevzdává svých snů. Ludvík byl vcelku vizionář, alespoň co se umění týče, o čemž svědčí třeba jeho velkolepé plány ve Versailles. Uvědomuje si, že demonstrace bohatství, honosné sídlo a trocha agrese z něj dělají silného a respektovaného panovníka. Jeho velkou slabinou byly ženy. O Ludvíkově promiskuitě se napsalo a natočilo mnohé, takže se tomuto tématu nemohli vyhnout ani tvůrci tohoto seriálu. Měl nespočet milenek, jeho postelí prošla třeba i jeho švagrová Henrietta nebo roztomilá Francoise-Athenais, zato na manželku Marii Terezii jemně řečeno docela kašlal. Potřeboval tolik žen? Byla to forma nějaké sexuální závislosti, nebo si tímto způsobem ulevoval od vší té zátěže, kterou s sebou kralování přinášelo? O tom dnes můžeme jen spekulovat. Jeho poměr se švagrovou však dovoluje rozehrát zajímavé drama ve vztahu s Ludvíkovým bratrem, Filipem I., vévodou z Orléans. Na první pohled to sice vypadá, že Filip ví, kde je jeho místo a svému bratru nijak konkurovat nechce, ale když se naskytne možnost, že by mohl usednout na trůn, tak jistý si svou oddaností bratrovi už není. Navíc je trochu tajemný i co se mileneckého poměru své ženy týká – ví o tom, a přesto dokáže být tak klidný, nebo nic netuší?

Seriál, který historii koření emocemi, intrikami i láskou, už jen kvůli nádherné výpravě stojí za vidění

Versailles patří k nejodvážnějším seriálům, které ve Francii vznikly. Jeho tvůrci se jakoby podvolili současným televizním trendům, kde se v seriálových hitech nešetří krví ani nahotou. V ledasčem může připomínat starší Tudorovce. Také na francouzském dvoře spolu válčila moc státní a moc církevní, ovšem nikdy to nedošlo tak daleko, že by se Francie odtrhla od Vatikánu. A samozřejmě kromě kardinála jsou tu ještě další intrikáni. Někteří by Ludvíka viděli nejraději mrtvého prostě jen proto, že patří k zneuznaným šlechticům, jimž není ze strany krále věnována dostatečná pozornost a finance, druzí mají trochu ušlechtilejší motivaci (může-li být vražda nějak ušlechtile motivována). Válečná tažení a velkolepé stavební projekty totiž zatěžují státní pokladnu natolik, že Francii hrozí bankrot. Jenže králem je Ludvík a ten si nenechá jen tak do něčeho mluvit, navíc má samozřejmě také nějaké spojence. Rozehrává se tu vysoká politická hra okořeněná nejrůznějšími milostnými pletkami a občas jde někdo z kola ven vinou oblíbených jedů.

A když tu máme historický seriál, tak samozřejmě nesmíme zapomenout na výpravu. Je tak opulentní, jak se na královský dvůr patří. Všechny kostýmy jsou nádherné, stejně jako záběry z Versailles, ať už interiérů, nebo exteriérů. V tomto je Versailles možná o maličký kousek nad Tudorovci.  

George Blagden

Pochází z Anglie, ale hovoří plynně také francouzsky. Původně se věnoval zpěvu, ale během studií ho osud zavál k divadlu. Na filmovém plátně se objevil záhy a rovnou v muzikálovém trháku Bídníci (2012). Historické produkce jsou mu zřejmě nějak dány, jelikož roli kněze ztvárnil také v úspěšných Vikinzích. Mimo herectví a zpěvu se věnuje lukostřelbě a akrobacii.

Zajímavost

Tým kostymérů tvořilo asi třicet lidí, včetně hlavního designéra celého seriálu a švadlen.

Koukněte i na

Genius

Zajímavým historickým seriálem byl také Genius z produkce National Geographic, který se snažil zmapovat život i vědecké objevy Alberta Einsteina. V hlavní roli génia se vystřídali Johnny Flynn a Geoffrey Rush.

Já, Mattoni

Jak se zdá, tak historické seriály se chytily také v Čechách. Seriál o tvrdohlavém a snad i proto úspěšném podnikateli Mattonim spojil herecky otce se synem – Aloise a Davida Švehlíkovy. Seriál se vrací do dob císaře pána a sleduje nejen obchodní vzestup Heinricha von Mattoniho, ale také jeho rodinný život.

Versailles

Film / seriál
Hodnocení FDB 90 % Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Thomas Vincent, Daniel Roby, Christoph Schrewe, Jalil Lespert

Scénář Andrew Bampfield, Tim Loane…

Obsazení George Blagden, Alexander Vlahos, Tygh Runyan, Stuart Bowman, Evan Williams, Noémie Schmidt, Anna Brewster

Délka 10 × 50–55 min.

Rok 2015

Epic Drama HD neděle 5. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC