Film / seriál

Kdo dá mat královnou?

Kdo dá mat královnou?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na skylink Live TV Sledovat

Jako dehet černá historická komedie Favoritka zachycuje mocenské boje na anglickém dvoře na začátku 18. století. Dámská jízda ve velkolepých kostýmech a dokonalé výpravě získala deset nominací na Oscara.

Která z hereček je tu nejlepší? Strhující výkony v hlavních rolích Favoritky předvádějí Emma Stone, Rachel Weisz i Olivia Colman. Těžko jednu vyzdvihovat nad druhou, ostatně oscarová akademie za Favoritku nominovala všechny tři. Ale protože první dvě už své Oscary doma mají (Stone za muzikál La La Land, Weisz za thriller Nepohodlný), působí jaksi spravedlivě, že v tomto případě na sošku (a na Volpiho pohár pro nejlepší herečku na festivalu v Benátkách) dosáhla Olivia Colman.

Velká přetahovaná o moc, v níž se poměry sil všech zúčastněných neustále dramaticky mění

Ta ve Favoritce ztvárňuje britskou královnu Annu – nešťastnou bytost sužovanou vleklými zdravotními problémy a zármutkem nad smrtí všech svých sedmnácti dětí. Na vládnutí Anna z těchto důvodů nemá chuť ani náladu, tím spíš, že se Anglie nalézá ve válce s Francií, šlechta se hádá o zdvojnásobení pozemkových daní a královský dvůr je prolezlý intrikami.

Mnoho intrik na královském dvoře

Za Annu proto panuje vévodkyně Sarah Chur­chill (Rachel Weisz), královnina důvěrnice a opora ve věcech státnických i soukromých. Její zdánlivě neotřesitelnou pozici však ohrozí její mladší sestřenice Abigail (Emma Stone), která na dvůr v roce 1708 přichází s jasným záměrem: a si zpátky společenské postavení a materiální zabezpečení. Vlastní otec ji kdysi prohrál v kartách a dívka musela od patnácti sloužit chlípnému starému Němci, takže lze pochopit její odhodlání udělat všechno pro to, aby se konečně zase měla líp. Původní scénář autorky Deborah Davis se jmenoval Rovnováha sil, což sice nezní tak sexy jako Favoritka, ale je to rozhodně přesné. Třetí anglicky mluvený film řeckého režiséra Yorgose Lanthimose je jednou velkou přetahovanou o moc, v níž se poměry sil všech zúčastněných neustále dramaticky mění. Abigail u dvora začíná jako obyčejná děvečka a Sarah se jejími snahami stát se královninou favoritkou upřímně baví. Brzy však pochopí, že v sestřenici našla rovnocennou soupeřku.

Inspirace pochází ze Spalovače mrtvol

Osou Lanthimosových filmů (Zabití posvátného jelena, Humr, Alpy…) bývá boj postav o přízeň centrální autority – a pro tento koncept jsou mocenské šarvátky na královském dvoře ideálním prostředím. Favoritka se odehrává ve zvláštním pokřiveném světě. Všechny postavy jsou hnané vlastními sobeckými zájmy, spojenectví se uzavírají jen ze zištných důvodů, kdykoliv lze očekávat pomyslnou dýku do zad. Scénář srší vtipnými dialogy plnými zastřených výhrůžek, a naopak zcela konkrétních popisů nejrůznějších tělesných pochodů a projevů. Kameraman Robbie Ryan často pracuje s extrémně širokoúhlými objektivy, které zobrazovaný svět ještě víc deformují: stěny a stropy padají na hlavu, tváře se křiví v pitvorné grimasy a i sebelepší úmysly se mění v zákeřné činy. (Ryan se v tomto ohledu inspiroval Spalovačem mrtvol Juraje Herze, kde kameraman Stanislav Milota použil podobné postupy.)

Film se historickými událostmi inspiruje jen volně. Skutečná Sarah nedopadla nijak slavně, nicméně její potomek Winston Churchill se stal jak známo ministerským předsedou a vévodkyninu krev má i princ William, který nejspíš jednou usedne na britský trůn. Z dlouhodobého hlediska je každé mocenské vítězství jen dočasné a politika sestává z groteskního pinožení. Málokterý snímek to ale ukazuje tak trefně a zábavně jako Favoritka.

Yorgos Lanthimos

Narodil se a režii vystudoval v Athénách. V 90. letech natáčel videoklipy a reklamy. Podílel se na tvorbě ceremoniálů olympiády roku 2004. S filmem Špičák (2009) zaujal na festivalu v Cannes, Humr (2015) byl jeho první film s hollywoodskými hvězdami.

Zajímavosti

Většina kostýmů a paruk se namísto obvyklého zapůjčování vyráběla přímo pro film, často z historických materiálů jako je vinyl. Paruk bylo tolik, že se skladovaly ve speciálním přívěsu.

Rachel Weisz a Nicholas Hoult se spolu na plátně objevují podruhé. Poprvé to bylo v komedii Jak na věc: ano, Hoult v ní hrál toho malého kluka, který se upne k Hughu Grantovi.

Koukněte i na

Marie, královna skotská

Jeden ostrov je pro dvě královny příliš malý. V 16. století si na území Velké Británie jdou po krku a po trůnu Marie, královna skotská, a Alžběta, toho jména první.

Špičák

V domě obehnaném vysokou zdí o otcovu přízeň soupeří jeho manželka, dvě dcery a syn. Další z Lanthimosových studií mechanismů moci.

Favoritka

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,8 % Hodnocení redakce
Foto HBO2

Režie Giorgos Lanthimos

Scénář Deborah Davis, Tony McNamara

Obsazení Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone, Mark Gatiss, Joe Alwyn, Nicholas Hoult

Délka 121 min.

Rok 2018

HBO2 pondělí 7. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC