Film / seriál

Hrdina uprostřed pokřivené morálky

Glory – bulharsko-řecké drama
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Co byste udělali, kdybyste našli na kolejích hromadu peněz? Nechali byste si je? Železniční zaměstnanec Canko se rozhodl odevzdat je policii. Jeho bohulibý čin uvedl do pohybu sled nečekaných událostí, které vedly k ještě nečekanějšímu a krutému konci.

Film Glory přináší atmosféru filmových festivalů do pohodlí domova. Do multiplexu tento druh snímků zavítá jen zřídka, na festivalech se jim naopak nadšeně tleská. A Glory patří zcela jistě k těm nejlepším. Ceny si odnesl z festivalů v Edinburghu, Košicích i z prestižního Locarnu.

Bez hodinek nejede vlak 

Snímek, který vznikl v bulharsko-řecké koprodukci, vypráví o tragikomickém osudu Canko Petrova, drážního dělníka a dobráka od kosti, který trpí extrémní koktavostí. Jeho osamělý život sestává z péče o králíky, práce a ranního rituálu precizního nařizování hodinek Slava, jež mu věnoval jeho zesnulý otec. Canko jednoho dne najde při pochůzce po trati obrovské množství peněz, které poctivě odevzdá policii. Tím však spustí lavinu událostí, které mu obrátí život naruby a v konečném důsledku změní i jeho samého. Událost sama se totiž hodí ministrovi dopravy i jeho tiskové mluvčí. Oba potřebují přikrýt korupční skandál, jenž zmítá ministerstvem. Prostý a naivní Canko se tak přes noc stane mediálním hrdinou. Ovšem jen do chvíle, kdy mu tisková mluvčí ztratí jeho milované hodinky po tatínkovi. Canko je odhodlán získat je zpět za jakoukoliv cenu. A to se, nejen na ministerstvu, líbit nebude…

Jasně, rovnou mu dejte cenu Idiot roku!

Záplava filmových cen

Film Glory natočila Kristina Grozeva a Petar Valčanov. Tato dvojice, která tvoří nejen profesní, ale i životní pár, na sebe upoutala pozornost i dalšími dvěma snímky Lekce a Otec. Oba obdržely řadu prestižních filmových cen, Otec získal v roce 2019, mimo jiné, i Křišťálový globus na filmovém festivalu v Karlových Varech.

V případě snímku Glory, který vykresluje osud obyčejného člověka, jehož postupně semele morálně pokřivený systém, diváci oceňují nejen samotný film, ale také jeho dva hlavní protagonisty. Tedy bulharského herce Stefana Denolyubova v roli Canka a Margitu Goshevu v roli ambiciózní a bezskrupulózní PR manažerky ministerstva dopravy. Není div, že oba získali za svůj výkon obdiv kritiky i řadu hereckých cen. Gosheva získala bulharskou obdobu našeho Českého lva, Denolyubov si odvezl cenu pro nejlepšího herce například z festivalu v chorvatském Zadaru.

Selhání logopedů

Stefan Denolyubov, který musel pro svou roli do slova a do písmene fyzicky zpustnout, popisoval v rozhovoru pro Hospodářské noviny, s jakou pečlivostí se pustil i do osvojení si silné koktavosti, která provází hlavního hrdinu: „Ve filmu Glory jsem se musel do role opravdu ponořit, i fyzicky. Půl roku jsem se připravoval, zarůstal vousem, učil se koktat. Chodil jsem k logopedovi, aby mě to naučil. Což logopedi neumějí, oni mají zažito lidi opravovat, nikoli jim výslovnost kazit. Takže pomocí jejich technik jsem se to nenaučil, a nakonec se to povedlo, když jsem začal dělat vše přesně opačně. Oni mi pak jen odkývali, že výsledek je skvělý…“ To můžeme potvrdit, ačkoliv kromě smíchu vzbudí Canko nakonec i silné mrazení v zádech. 

Margita Gosheva 

Bulharská herečka vystudovala divadelní herectví na Národní akademii pro divadlo a film v Sofii. Před osmi lety na sebe upozornila ve snímku Lekce, v němž si zahrála učitelku, jejíž neochvějnou morálkou otřese dluh nezodpovědného manžela. Režisérská dvojice Kristina Grozeva a Petar Valčanov ji pak přizvala i do svých dalších filmů Glory a Otec. Za Lekci i Glory získala Cenu bulharské filmové akademie za herecký výkon v hlavní roli. Jejím manželem je v Česku dobře známý herecký kolega Ivan Barnev, který dostal hlavní roli v Menzelově filmu Obsluhoval jsem anglického krále.

Glory (Sláva) 

Film / seriál
Hodnocení FDB 60 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Kristina Grozeva, Petar Valčanov

Scénář Kristina Grozeva, Petar Valčanov

Obsazení Stefan Denolyubov, Margita Goševa

Délka 101 min.

Rok 2016

Film Europe HD čtvrtek 16. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC