Film / seriál

Fotografie zemřelých

Detektivní seriál Fotografie zemřelých

Fotografie představuje svébytný druh umění, dokáže navždy uchovat nejrůznější okamžiky, ty radostné i ty mnohem méně příjemné.

Dnes je krom běžného života nedílnou součástí také kriminalistiky, jelikož fotografie mohou zaznamenávat cenný důkazní materiál. Ale jak se vlastně fotografové stali součástí vyšetřovacích týmů? Odpověď lze nalézt i v šestidílné minisérii Fotografie zemřelých. Dramatický krimiseriál vás zavede do 80. let 19. století, do viktoriánské Anglie, kdy detektivové a vyšetřovatelé museli stále ještě spoléhat hlavně na svůj bystrý úsudek a vědecké i technické vymoženosti se teprve zaváděly do praxe.

Vtipná detektivka

Budete sledovat fotografa Brocka Blennerhasseta (Michael Smiley), irského podivína, který je v okolí vyhlášený svou zálibou focení momentek se zesnulými. Má svůj malý obchůdek s ateliérem a zřejmě by zůstal výrazněji nepovšimnut, kdyby v Dublinu nedošlo k několika záhadným vraždám. Do světa dublinského podsvětí Blennerhasseta uvede detektiv Frederick Regan (Aidan O’Hare), kterému se při vyšetřování velmi hodí poněkud morbidní znalosti podivínského fotografa. A aby pánové příliš nehloubali o detailech a někam se jejich vyšetřování posouvalo, ve všem jim asistuje energická Nancy (Eileen O’Higgins).

Unikátní dobová minisérie, která nadchne všechny milovníky suchého anglického humoru

Tato nesourodá trojice se stane doslova hvězdným dublinským vyšetřovacím týmem, který v sobě spojuje deduktivní bystrost Sherlocka Holmese, trochu arogance a distingovanosti jak z Poirota a energičnost i nápaditost slečny Marplové. Seriál Fotografie zemřelých vás opravdu velmi příjemně překvapí nejen inteligentně napsanou detektivní zápletkou, ale také humorem. V tomto ohledu je naprosto mistrně napsaná i ztvárněná postava Blennerhasseta. Michael Smiley si svou roli podivínského fotografa musel opravdu užívat a jeho glosy a komentáře patří k perličkám seriálu. Podobně je na tom také Eileen O’Higgins coby Blennerhassetova neteř a asistentka, která oplývá záviděníhodnou energií, ale také inteligencí. Byla by škoda, kdyby zůstali jen u focení a jejich vyšetřovací potenciál nikdo neobjevil. 

Šestidílná minisérie (až je to škoda, že zatím tvůrci nepočítají s více řadami, leč nikdy neříkej nikdy…) se tak soustředí nejen na záhadné dublinské vraždy a podsvětí, ale také na životy hlavních protagonistů. V mnohém se neliší od moderních detektivních seriálů, ale vše působí mnohem atraktivněji díky historickým kulisám. Skoro bychom mohli říci, že Dublin ještě nikdy nevypadal tak atraktivně jako v tomto seriálu. Tvůrci si opravdu vyhráli a vyžívají se i v těch nejmenších detailech, aby vše působilo autenticky. A tak proniknete i do tajů fotografie a dozvíte se něco o správném světle, nastavení clony, tajích vyvolávání jednotlivých fotografií atd. 

Navíc pokud máte rádi suchý anglický humor často si utahující ze smrti a nebožtíků, určitě nenajdete lepší seriál než tento.

Vtipná minisérie je atraktivní hned z několika důvodů – jednak dobovými kulisami, jednak vtipným scénářem, a hlavně záhadnými vraždami.

Michael Smiley

Michael Smiley na svou velkou roli stále čeká. Rodák z Belfastu sice natáčí filmy a seriály každoročně, ale v hlavních rolích se příliš neobjevuje. Zlom v jeho kariéře představuje krimiseriál Luther (2010‒2019). Zahrál si však i ve velkovýpravných projektech jako byly Králova přízeň (2008) či Rogue One: Star Wars Story (2016).

Zajímavost

Fotografie zesnulých byly ve viktoriánské době opravdu populární. Lidé si tak nechávali zvěčnit na památku své blízké.

Koukněte i na

Hříšní lidé města pražského

Kdo by neznal inspektora Vacátka, který nedá pražské galerce spát. Výborný český krimiseriál se vrací do období první republiky, kdy se kradly klenoty, vraždilo se z vášně a malí zlodějíčci četníky uctivě zdravili.

Gangy z Birminghamu

O tom, jak drsné dokáže být gangsterské podsvětí, vás přesvědčí výborný seriál z Birminghamu 20. let minulého století. Sága jedné rodiny, která zasvětila život zločinu, patří právem k seriálovým majstrštykům posledních let. 

Fotografie zemřelých

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Imogen Murphy, Craig David Wallace

Scénář Imogen Murphy

Obsazení Michael Smiley, Jimmy Smallhorne, Eileen O'Higgins, Kerr Logan, Peter Campion, Mark Rendall, Jordanne Jones…

Délka 6 × 45 min.

Epic Drama HD pátek 16. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC