Film / seriál

Tolik zločinu by otupilo každého

Tolik zločinu by otupilo každého
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na skylink Live TV Sledovat

Inspektor Luther se vrací v páté řadě ponurého krimiseriálu, podle kterého Londýn rozhodně nepatří mezi nejlepší místa pro život. Do společnosti temných a zvrácených postav se vrací i stará známá – psychopatka Alice.

Na devítimilionovou metropoli je Londýn podezřele plný prázdných ulic, pustých parků, vybydlených domů a liduprázdných skladišť. V tomto prostředí operuje inspektor John Luther, kterému každodenní práce se zločinci a jinak pokřivenými osobami zanesla duši temnotou.

Pochmurný seriál do značné míry stojí a padá s hercem Idrisem Elbou. Elbově Lutherovi za ta léta (první řada vznikla v roce 2010) prošedivěl plnovous starostmi a únavou a sám inspektor sezónu za sezónou propadá víc a víc skepsi a mravní ambivalenci. Nic z toho se ale zatím nepodepisuje na jeho brilantní inteligenci a schopnosti dedukce.

Černý humor spojený s mrtvolami probodanými hřebíky vytváří v Lutherovi zvláštně návykovou temnou atmosféru
Hned v úvodu prvního dílu nové čtyřdílné řady Luther neváhá „napíchnout“ kriminálníčka Errola vysílačkou a vyslat ho i za cenu ohrožení jeho života odposlouchávat jednání lokálního gangstera Cornelia. S ním měl inspektor co do činění už dříve. Tentokrát Cornelius Luthera navíc donutil hrát ruskou ruletu: myslel si, že z něj tak dostane informace o zmizení svého syna. Několik explozivních (doslova: Errol dostane bombu na krk) situací se postupně propojí se sérií brutálních vražd. Ty páchá vyšinutý mladík s fetišem na propichování lidské tkáně. Podaří se ho dopadnout dřív, než zaútočí znovu?

Seriál Luther s divákem nikdy nejednal v rukavičkách a vystavoval ho setkáním s vraždícími dvojčaty, agresivním kanibalem, traumatizovaným ostřelovačem, krvežíznivým okultním spisovatelem a dalšími notně vyšinutými postavami. Mezi nimi má přední místo vysoce inteligentní vražedkyně Alice (Ruth Wilson). Že byla celou čtvrtou řadu „mrtvá“? To, že Alicina smrt byla fingovaná a že se postava do děje vrátí, bylo oznámeno ještě před premiérou páté série. Alice je pro seriál důležitým prvkem i proto, že do něj vnáší dynamiku známou z thrilleru Mlčení jehňátek: její geniální, leč narušený mozek pomáhá Lutherovi pochopit myšlení jeho protivníků. Na inspektorovi to však zanechává stopy a jak se ukáže v závěru této řady, jeho schopnost (nebo ochota?) rozlišovat mezi dobrem a zlem se fatálně oslabuje. Skrze postavy vyhořelých kriminalistů, jimž práce pronikla až příliš hluboko pod kůži, je Luther příbuzný například s Temným případem, jehož třetí série měla nedávno premiéru.

Luthera ale zároveň odlehčuje několik vedlejších postav v čele se superintendantem Martinem Schenkem (Dermot Crowley), který se rád tváří hloupější, než ve skutečnosti je. Aspoň trochu světla do čerstvých dílů vnáší inspektorova nová kolegyně, korpulentní a dobrosrdečná vyšetřovatelka Catherine Halliday (Wunmi Mosaku). Když nic jiného, snaží se před ní Luther chovat aspoň trochu jako gentleman.

„Akutní případ nesprávného místa v nesprávný čas“ zní příčina smrti jedné z prvních obětí. Černý humor spojený s mrtvolami probodanými hřebíky vytváří v Lutherovi zvláštně návykovou temnou atmosféru.

Idris Elba

Rodák z Londýna se nejprve zkoušel prosadit jako DJ v tamních klubech. Prorazil rolí gangstera Stringera v seriálu The Wire – Špína Baltimoru a proslavil se spolupracemi s Ridleym Scottem nebo hlavními rolemi ve filmech Mandela: Dlouhá cesta ke svobodě či Bestie bez vlasti. V adaptacích komiksů od Marvela (Avengers, Thor...) hraje superhrdinu Heimdalla.

Zajímavosti

Podle tvůrce seriálu Neila Crosse Luther používá intelekt podobně jako Sherlock Holmes a jeho případy jsou vyprávěné podobně jako kauzy poručíka Columba: často se ví, kdo zločin spáchal, ale zatím ne, jak ho dopadnout.

Za ztvárnění Johna Luthera dostal herec Idris Elba v roce 2012 Zlatý glóbus. Nominovaný na něj byl za stejnou roli ještě třikrát.

Koukněte i na

Line of Duty

Steve Arnott velí protiteroristické operaci, která skončí fiaskem. Místo toho, aby se snažil nezdar ututlat, se rozhodne za své činy nést veřejně odpovědnost. Odchází ze svého postu a přidává se k protikorupční jednotce AC-12, která má za úkol odhalovat korupci mezi policisty. Skvěle obsazený seriál, který má již čtyři série, má na svědomí britská BBC.

Luther / 5. série

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,7 % Hodnocení redakce
Foto HBO2, Profimedia.cz

Režie Sam Miller, Stefan Schwartz, Brian Kirk

Scénář Neil Cross

Obsazení Idris Elba, Warren Brown, Ruth Wilson, Paul McGann, Dermot Crowley, Michael Smiley, Steven Mackintosh

Délka 4 × 60 min.

Rok 2010

HBO2 pondělí 25. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC