Film / seriál

Rogue One: Star Wars Story

Rogue One: Star Wars Story
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Rogue One je první z chystaných spin-offů, jejichž námětem není nic jiného, než jedna z nejznámějších a divácky nejúspěšnějších ság v dějinách filmu – Star Wars. Skupina ne zcela tradičních hrdinů na straně Povstalců se pokusí o téměř nemožné – ukrást Impériu plány na nejničivější zbraň, kterou kdy člověk postavil, Hvězdu smrti.

J iž čtyři desetiletí značka Star Wars sídlí v srdci nejednoho fanouška po celém světě. Když ale na samotném začátku scenárista George Lucas přišel se scénářem Hvězdných válek v ruce za producenty, všichni se mu vysmáli. Nikdo prý nepůjde do kina na pohádku, která se odehrává ve vesmíru. Naštěstí měl tehdy podepsanou smlouvu s 20th Century Fox na dva filmy, z nichž první byl již natočen (jednalo se o film Americké graffiti).

Film sklidil úspěch, a tak dostal Lucas šanci natočit další. Mohl tak vzniknout fenomén Hvězdných válek. Film v roce 1977, kdy měl premiéru, působil jako zjevení. To bylo zapříčiněno zejména díky použitým trikům, které mělo na svědomí studio Industrial Light and Magic. To bylo založené právě Georgem Lucasem. Od sedmdesátých let minulého století má značka Star Wars na svém kontě již několik celovečerních filmů, mnoho seriálů, desítky knih, videoher, stavebnic Lego, triček a dalších produktů merchandisingu, nemluvě o milionech fanoušků. A právě díky skalním fanouškům mají Star Wars i vlastní den v roce, během kterého se koná nespočet akcí zasvěcených právě tomuto fenoménu. Jde o čtvrtý květen, v angličtině „May the Fourth“. Jedná se o přesmyčku, která odkazuje na pozdrav Jediů – „May the Force be with you“.

Děj filmu Rogue One je zasazený mezi epizody 3 a 4, časově se však jedná o samý počátek příběhu. Jyn Erso, kterou hraje Felicity Jones, známá například z filmu Teorie všeho, se sama protlouká vesmírem. Nezajímá se o nic jiného než o to, jak nejsnadněji přežít. Když byla Jyn malá, zajalo Impérium jejího otce, se kterým se od té doby neviděla. Její matku během akce zabili a malá Jyn unikla vojákům Impéria jen o vlásek. Od té doby byla vychovávána Sawem Gerrerou, který byl dobrým přítelem jejího otce. A právě její otec, Galen Erso, ztvárněný Madsem Mikkelsenem, pomohl pod nátlakem pro Impérium navrhnout Hvězdu smrti, obří bitevní stanici. Galen si však záhy uvědomil, čeho všeho by mohlo být Impérium schopné, pokud by využilo Hvězdu smrti naplno, a tak se rozhodl kolaborovat s Povstalci, aby zabránil nejhoršímu. Nebude to mít však snadné. Musí k tomu využít netradičních způsobů, aby zůstal mimo hledáček Impéria, ale aby si byl zároveň jist, že se vyslaná informace dostane tam, kam má. K Jyn.

Rogue One je první vlaštovkou, která rozšiřuje fenomenální ságu Star Wars prostřednictvím jiných, neznámých hrdinů. Vyplňuje a popisuje „hluchá“ místa v příběhu a odpovídá na otázky, které dosud zůstávaly nezodpovězeny. A hlavně také ukazuje, že celé povstání není jen o posledním Jediovi nebo princezně Leie. Je zejména o povstalcích samotných, o lidech, kteří se rozhodli čelit útlaku Impéria a kteří se rozhodli jít do boje. O lidech, jejichž osudy se sice potkaly na své cestě úplnou náhodou, ale mají stejný cíl. Zkrátka o lidech, bez nichž by povstání nemělo šanci na úspěch.

Rogue One: Star Wars Story

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,1 % Hodnocení redakce
Foto profimedia.cz

Režie Gareth Edwards

Scénář Tony Gilroy, Chris Weitz

Obsazení Felicity Jones, Mads Mikkelsen, Ben Mendelsohn, Alan Tudyk, Diego Luna, Forest Whitaker, Donnie Yen

Délka 133 min.

Rok 2016

HBO středa 16. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC