Film / seriál

Federální agenti v akci

Federální agenti v akci

Práce policisty může být občas dost drsná, zvlášť když dojde na vraždy. Co když jsou na zločince uniformovaní hoši krátcí? Potom se z případů stávají Případy FBI.

Pak přichází na scénu borci v modrých bundách s velkým nápisem FBI na zádech. Seriál na pomezí dokumentu a fikčního vyprávění přichází s příběhy o skutečném vyšetřování trestných činů, a to za pomoci rekonstrukcí, aby si diváci mohli vychutnat každý detail, a tak trochu pátrat u obrazovek s detektivy.

Případy FBI se sice zaměřují na práci federálních agentů, každý případ je však sledován v celém rozsahu, často vše proto začíná u místní policie či u šerifa. Diváky bude asi nejvíce zajímat zákulisí vyšetřování závažných trestných činů, a jestli v sídle FBI mají opravdu všechny ty vychytávky, jak je známe z populárních seriálů. Každá epizoda, dlouhá rovnou hodinu, sleduje jeden případ.

Skuteční lidé, skutečné případy

Agenti, ale také vědci popisují často na titěrnostech založenou detektivní práci jako velké dobrodružství. Ne každého sterilní prostředí laboratoří láká, ovšem když vám ho přibližuje někdo, kdo je miluje, pak nadšení přenese i na vás a možná zatoužíte pořídit si domů aspoň mikroskop. I když se vám některé postupy budou zdát přitažené za vlasy, věřte nebo ne, vše je pravda. Na seriálu totiž spolupracovaly špičky FBI, aby vše odpovídalo reálu. V mnohých dílech vypovídají sami vyšetřovatelé, jejichž zásluhou se podařilo rozluštit i velmi obtížné případy.

Nejen, že jsem ztratila svou dceru, ale teď ztrácím i svého bratra za něco, o čem vím, že to neudělal.

Můžeme jmenovat například Jamese Kallstroma, bývalého ředitele úřadu, který se stal jakýmsi FBI-vypravěčem, uvádí totiž každou epizodu. Kallstrom pracoval na některých případech, jež jsou v seriálu zachyceny. K jeho kolegům „z praxe“ patří také doktor Donald Kerr, jenž je ředitelem laboratoří FBI od října 1997. Hlavně díky němu se laboratoře otevřely filmařům, což byl geniální tah. Přitáhl tak pozornost k práci agentů a dovoluje divákům koukat jim přímo pod prsty, a tak pochopit jak vlastně funguje nejen samotná FBI, ale také vláda USA.

Budete sledovat vyšetřovatele, jak postupně shromažďují důkazy jeden za druhým, jako nějaké puzzle, až se jim nakonec podaří vyšťourat toho dostatek, aby mohl jít zločinec na pěknou řádku let do chládku.

Muži v černém

Jako správní muži v černém jsou v rozhovorech bývalí i současní agenti vždy vážní (možná jsou až moc kožení, ale seriál o tom, jak se učí nevyjadřovat emoce, se zatím nenatáčí). Rekonstrukce případů jsou velmi uvěřitelné, přesto se nemůžeme ubránit dojmu, že tam občas něco drhne. Pokud máte dostatečnou představivost, můžete si některé scény ještě, alespoň sami pro sebe, zveličit a dokreslit. Hrané pasáže svou dramatičností totiž občas docela pokulhávají za napínavým líčením vyšetřovatelů. Třeba zločinci bývají často vykreslováni jako těžcí alkoholici, ale opilého byste v rekonstrukcích pohledali. Snad je vše způsobeno jen tím, že případy, na nichž pracuje FBI, nejsou nic pro slabé žaludky. Většinou se jedná o velmi závažné a brutální násilné činy, takže bohatě stačí, že se krev objevuje jen sporadicky.

Nakonec si ale vždycky řeknete, že to jsou stejně borci, když zvládají dělat takou práci. Navíc není výjimkou, že jde o krk i jim, neohroženým agentům.

Seriál zaujme hlavně fanoušky forenzního vyšetřování a detektivek obecně. Propojení dokumentárních rozhovorů a hraných sekvencí dodává všemu na napínavosti i „šťavnatosti“.

John Wells

Režie některých dílů se ujal John Wells, který je podepsaný třeba pod filmem Blízko od sebe (2013). Spíše než filmové plátno mu však sedí televize a zvláště seriály. Osvědčil se už v legendární Pohotovosti, v posledních letech se pak podílel na tvorbě populárních seriálů o poměrně podivínských rodinkách Animal Kingdom a Shameless.

Zajímavost

Věděli jste, že forenzní vyšetřování založené na vědeckém analyzování ostatků i dalších stop nalezených na místě činu, není novodobou záležitostí? Už ve 12. století podobné postupy popisoval čínský autor ve své knize Hsi Yüan Lu.

Koukněte na

Ve službách FBI (2009–2014)

Povedený seriál se zaměřuje spíše na postavy vyšetřovatele a záhadného padoucha Holanďana než na samotné vyšetřování, jak jsme zvyklí u jiných seriálů. Matt Bomer je navíc jako agent FBI k sežrání.

Případy 1. oddělení (2014)

V Česku sice nemáme FBI, ale máme 1. oddělení. Parta vyšetřovatelů v čele s Ondřejem Vetchým se do toho také umí opřít, kam se na ně hrabe kriminální rada Karel Vacátko! Tohle je rozhodně povedená česká kriminálka.

Případy FBI/5. řada

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Kinosvět

Režie John Wells, Jeffrey Fine, John Kavanaugh, David Haycox, Joe Wiecha

Obsazení Al Brown, Anthony D. Call, Johnny Alonso, Karen Boles, Brian Perras, Adrain Washington, Barry Abrams, Kelley Davis, Rodney Roldan, Rodney J. Hobbs, Brandon Fobbs, Justin Tully

Délka 45 min.

CS Mystery pátek 31. 8. Můj TV program Satelitní televize: Digital, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC