Film / seriál

Britský seriál made in Czechia

Britský seriál made in Czechia

Téma druhé světové války je evergreen, na který Evropané stále rádi chodí. Snad i proto BBC přináší další projekt na toto téma. Jmenuje se Svět v plamenech a jde o sedmidílnou minisérii, mapující skryté životy obyčejných lidí postižených válkou.

Nejedná se tedy o pokračování Zachraňte vojína Ryana či Bratrstva neohrožených. Tvůrci chtějí, aby divák sledoval válku neotřelým způsobem – a to z perspektivy obyčejných lidí. Takových, kteří nemají nutně politickou či vojenskou agendu a jen se snaží protloukat životem, zatímco svět okolo nich se doslova rozpadá. I v prostředí, kde je prioritou přežít, ale kvete láska, přátelství a rodinná pouta.

Produkce stojící za projektem je Mammoth Screen, kteří mají na kontě řadu dobových dramat. Je dobré vědět, že scénář je v dobrých rukou – to si ostatně showrunner a scenárista Peter Bowker pohlídal. Je to totiž několikanásobně oceněný tvůrce, který za sebou má hned několik úctyhodných projektů. Jeho tituly sice v Čechách nejsou známy, to by se ale se Světem v plamenech mohlo alespoň trochu změnit. Projekt se totiž částečně natáčel v České republice a jak už bývá zvykem, při natáčení byli do vedlejších rolí použití lokální herci a my tak ve Světu v plamenech máme možnost uvidět Antonína Maška, Ivu Šindelkovou nebo třeba Evu Josefíkovou a k tomu i dobře známé lokace. Producenti si natáčení v Čechách pochvalovali ze stejných důvodů, z jakých si je pochvalují ostatní zahraniční štáby – Praha je jednoduše přetvořitelná, má silnou slohovou a estetickou variabilitu, a není tak problém v pražské ulici po pár úpravách natáčet pařížskou scénu. A především, celé to vyjde několikanásobně levněji, než kdyby se to točilo v opravdové Paříži.

Nikam neuteču. Tady jsem doma

Tím, že se jedná o příběh o obyčejných lidech, a ne o po zuby ozbrojených hrdinech, se tvůrci chtěli vyvarovat klasickému klišé válečných filmů, kde všichni mluví anglicky bez ohledu na to, odkud jsou. Peter Bowker tvrdí, že pokud máte ve scéně v jedné místnosti dva Poláky, tak prostě budou mluvit polsky. Před deseti lety by bylo nepřípustné otitulkovat mezinárodně distribuované drama, Bowker si ale pochvaluje, že dnes mu už něco takového u producentů projde. Tohle vypadá jako sympatický přístup, kde tvůrci budou věrni realitě a nebudou ji upozaďovat za prvoplánovou dramatičnost. Přejme tedy, ať je sledovanost dostatečná na to, aby Bowker mohl uskutečnit svůj plán – natočit postupně ještě dalších pět sérií.

Peter Bowker

Peter Bowker je 60letý scenárista z Velké Británie. Jeho kariéra byla vždy celkem úspěšná, ale pořádně se zapsal v roce 2009 s oceňovaným dramatem Okupace. Protože měl vždy spoustu nápadů na vlastní projekty, kromě scenáristiky se věnoval produkci, aby své ideje mohl přivést na denní světlo. Pokud se Svět v plamenech chytne, na minimálně několik let se mu zaplní kalendář, protože, jak bylo zmíněno, má v hlavě další série. Chce věnovat jednu sérii každému z válečných roků. Tak se možná v té poslední dočkáme happy endu.

Svět v plamenech

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Peter Bowker

Scénář Peter Bowker

Obsazení Helen Hunt, Sean Bean, Lesley Manville, Julia Brown, Jonah Hauer-King, Brian J. Smith, Eva Josefíková…

Délka 7 × 60 min.

Epic Drama HD neděle 10. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC