Film / seriál

Agent Hunt popírá přírodní zákony v nejlepším díle série

Agent Hunt popírá přírodní zákony v nejlepším díle série
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Z natáčení filmů série Mission: Impossible se stává „nemožný úkol“ sám o sobě: tvůrci si vymýšlejí akční kousky na hranici lidských možností. I v šestém díle s podtitulem Fallout Tom Cruise všechny kaskadérské scény odehrál vlastním tělem.

Na natáčení komplikované autohoničky kolem pařížského Vítězného oblouku měli filmaři jen hodinu a čtvrt, kdy město na místě uzavřelo dopravu. Patnáct minut po dokončení scény na skalním útesu se přihnal blizzard, který celou oblast odřízl od světa. A nejkomplikovanější sekvence, volný pád z výšky sedmi kilometrů, se musela stihnout během tří minut za soumraku, aby bylo to správné světlo.

Autoři šesté části špionážní série Mission: Impossible v čele se scenáristou a režisérem Christopherem McQuarriem si to rozhodně nedělají lehké. McQuarrie se nechal slyšet, že chce své díly série (Fallout je jeho druhý) vyprávět co nejrealističtěji – pokud možno bez zadních projekcí a digitálních triků a pomocí skutečné fyzické akce. To je voda na mlýn Toma Cruise, představitele hlavní role agenta Ethana Hunta.

Vedle extrémního horolezectví je Cruisovým husarským kouskem ve Falloutu volný pád z letadla

Cruise se v rámci cyklu vyznamenal už v druhém díle, který otevřel horolezeckým zdoláním strmé skalní stěny bez jištění. To ale není nic proti tomu, co provádí tentokrát. Vedle extrémního lezení je jeho husarským kouskem ve Falloutu zmíněný volný pád z letadla, při němž Hunt v rychlosti 250 km/h zachraňuje kolegu Walkera. Expert Allan Hewitt, který cvičí parašutisty pro britskou armádu a připravoval na pád i Cruise, tvrdí, že naučit se takový kousek trvá instruktorům až tisíc seskoků. Herec jich na to měl jen sto. Stejně tak se Cruise během několika dnů k úžasu expertů naučil jít s vrtulníkem bezpečně do vývrtky nebo skákat s vozem BMW ze schodů při otočce o 180 stupňů.

Herci přitom letos bude 57 let. V roce 1983, kdy se narodili představitelé Huntových spoluhráčů Ilsy Faust (Rebecca Ferguson) a Augusta Walkera (Henry Cavill), už Cruise měl první větší roli v dramatu F. F. Coppoly Ztracenci a tři roky do svých průlomových filmů Top Gun a Barva peněz. Cavill prý žasl, jak odlišný trénink musel kvůli Falloutu absolvovat: pro roli Supermana, kterého ztvárnil například ve filmu Muž z oceli (2013), si sice vypracoval muskulaturu, ale tentokrát musel svaly doopravdy používat.

A jestli při sledování Falloutu přecházejí oči z akčních a kaskadérských scén, zabrat zároveň dostává i mozek: v komplikovaném ději plném zvratů a převleků je snadné se ztratit. Vždyť taky příběh napsal McQuarrie, který má doma Oscara za scénář velesložitých Obvyklých podezřelých. V nejnovějším díle Mission: Impossible se Hunt a jeho kolegové pokoušejí získat plutoniové nálože, jimiž ohrožuje světový pořádek extremista Solomon Lane, respektive jeho následovníci spojení v organizaci Apoštolové. Složitá operace, v níž hrají roli CIA, britská tajná služba MI6, obchodníci se zbraněmi a další strany, se odehrává v Berlíně, Paříži a Londýně a vrcholí dechberoucím dvacetiminutovým finále v Kašmíru, které se nicméně natáčelo na Novém Zélandu.

Přestože je film nejdelším dílem série a standardní délce akční podívané se vymyká, díky kombinaci sofistikovaného scénáře a téměř sebevražedných kousků nenudí ani jedinou ze svých 147 minut. Motivem etického dilematu, zda je možné obětovat jednotlivce pro záchranu celku, se film dokonce dostává na filozofickou rovinu. Díky tomu všemu řada kritiků považuje Mission: Impossible – Fallout nejen za nejpovedenější díl série, ale dokonce za jeden z nejlepších akčních filmů vůbec.

Christopher McQuarrie

Scenárista a režisér původem z New Jersey chodil na střední školu s Bryanem Singerem, pro kterého později napsal filmy Obvyklí podezřelí a Valkýra. V druhém jmenovaném hrál hlavní roli Tom Cruise, s nímž pak McQuarrie spolupracoval na snímcích Jack Reacher: Poslední výstřel, Na hraně zítřka, Mumie nebo právě na sérii Mission: Impossible.

Zajímavosti

Herec Christopher McQuarrie je prvním režisérem, který natočil víc než jeden díl série Mission: Impossible. Dělal i pětku a počítá se s ním i pro 7. a 8. část.

S tržbami téměř 800 milionů dolarů je Fallout komerčně nejúspěšnějším dílem série a zároveň nejvýdělečnějším filmem s Tomem Cruisem v hlavní roli.

Koukněte i na

Jack Reacher: Poslední výstřel

Bývalý vojenský vyšetřovatel Jack Reacher za sebou ani v dnešním digitálním světě nenechává žádné stopy a pohybuje se jako duch. Pracuje na „neřešitelných“ případech.

Agent bez minulosti

Když Jason Bourne přežije vlastní smrt a dá se dohromady, postupně se rozpomene, že je nájemným vrahem na špinavou práci pro CIA. Ve filmu a jeho pokračováních Bournea hraje Matt Damon.

Mission: Impossible – Fallout

Film / seriál
Hodnocení FDB 84,3 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Christopher McQuarrie

Scénář Christopher McQuarrie

Obsazení Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Ving Rhames, Simon Pegg, Vanessa Kirby, Sean Harris, Angela Bassett

Délka 147 min.

Rok 2018

HBO středa 27. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC