Film / seriál

Muž z oceli: Superman se konečně vrátil

Muž z oceli
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Tomu se říká neusnout na vavřínech. V Muži z oceli je tolik akce, kolik jsme nezažili ani v posledních třech filmech s Batmanem dohromady. Nové dobrodružství nového Supermana je tak nabité, že u něho prostě neusnete.

A jak se příběh o příchodu nejslavnějšího mimozemského super hrdiny na naši planetu začíná odehrávat před očima – znovu a tentokrát trochu jinak – usnout je samozřejmě to poslední, co byste si přáli. Kreativní tým spojený s úspěchem trilogie Temného rytíře stáhl z Muže z oceli ikonické ale notoricky legrační červené slipy navlečené na kostýmu a vůbec ho přetavil do moderní podoby. 
 

Nejvýznamnější událost v dějinách

„Přistoupili jsme k Supermanovi, jako kdyby nešlo o film podle komiksu, ale jako by byl skutečný,“ říká scénárista a producent David S. Goyer. „Je to vlastně to samé, co jsme udělali s Batmanem a co se teď zdá jako něco revolučního. Předtím se většina superhrdinských filmů točila prostě jako superhrdinské filmy. Však víte: Batman s Adamem Westem nebo Dick Tracy,“ vzpomíná Goyer na pestrobarevnou minulost. Nápad na nového Supermana se zrodil během jeho spolupráce s batmanovským režisérem Christopherem Nolanem, který v případě Muže z oceli přijal povinnosti producenta. Během psaní scénáře k hitu Temný rytíř povstal zakopli o autorský blok. A jen tak pro srandu v tu chvíli vyplodili dva odstavce nápadů, jak by se dal pojmout Superman, kdyby bydlel v Batmanově zmodernizovaném světě. 
 
„Došlo mi, že kdyby Superman opravdu existoval, v prvé řadě by jeho příběh byl o prvním kontaktu,“ pokračuje Goyer. „Je to mimozemšťan. Snadno si můžete představit, že by na Supermanově místě stál E. T. Když by svět zjistil, že existuje, byla by to ta nejvýznamnější událost v dějinách lidstva.“ Doslova by to bylo SUPER, což je přístup komiksového „specialisty“ Zacka Snydera, který po 300: Bitvě u Thermopyl a Strážcích – Watchmen po počátečním váhaní přijal Muže z oceli za svého. „Superman existuje. To je celkem bomba,“ zdůrazňuje. „Ať už je to Superman, Kal-El nebo Clark Kent, chtěli jsme, aby byl víc cool.“ 
 

Temnota je nejhustější před Úsvitem 

Mužem z oceli se stal Henry Cavill. Brit do té doby známý hlavně z historického seriálu Tudorovci, nemá rád v dnešní době populární slůvka „temný“ a „temnější“, nebo když se jimi nějaká nová verze něčeho známého začne ohánět. Ale i on uznává, že v porovnání s Mužem z oceli měly předchozí supermanovské filmy od prvního (druhého, třetího a čtvrtého) se slavným Christopherem Reevem až po rozporuplné nostalgické ohlédnutí Superman se vrací poněkud lehčí tón. Protože se příběh opravdu odehrává ve stejném filmovém světě, ve kterém existuje i Temný rytíř Batman, bylo to nevyhnutelné. 
 
V době, kdy konkurenční studio Marvel vesele boduje s Avengers a spol., jejich sólovými i týmovými dobrodružstvími, je načase, aby s tím Warner Bros. a komiksové vydavatelství DC Comics něco udělali. Temný rytíř už koneckonců není nejúspěšnějším komiksovým filmem všech dob – titul mu vyfoukli právě Avengers (více už vydělal jenom Avatar a Titanic). Muž z oceli je prvním krůčkem na zatím dlouhé cestě. Po jeho úspěchu Zack Snyder a David S. Goyer chystají na rok 2016 pokračování Batman v Superman: Dawn of Justice a na rok 2017 vlastní superhrdinskou týmovku Justice League. Heroický souboj dvou největších komiksových vydavatelství se po desetiletích přesouvá na filmová plátna a televizní obrazovky. Muž z oceli je pádným důkazem toho, že fandové a diváci z toho budou jen těžit.

Muž z oceli

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,6 %
Foto Profimedia.cz

Režie Zack Snyder

Scénář David S. Goyer

Obsazení Henry Cavill, Amy Adams, Russell Crowe, Diane Lane, Kevin Costner, Michael Shannon, Dylan Sprayberry, Antje Traue, Harry Lennix

Délka 143 min.

HBO neděle 26. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC