Film / seriál

Twin Peaks – návrat kultovní podivnosti

Twin Peaks – návrat kultovní podivnosti
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Málokterý fanoušek tomu věřil, že kultovní série Twin Peaks se ještě někdy vrátí. Její režisér David Lynch totiž v roce 2001 prohlásil, že se ji už nikdy neoživí, že je pro něj mrtvá. Naštěstí změnil svůj názor.

Když televize ABC začala v roce 1990 vysílat seriál Twin Peaks, diváci jásali. Objevil se seriál, který se vymykal tehdejšímu trendu, kdy se vysílaly hlavně sitcomy, rodinné ságy, nekonečné soap opery a podobně. Režisér David Lynch má totiž neuvěřitelnou schopnost udělat divno přitažlivým. Detektivní zápletka, podivní obyvatelé městečka, charismatický představitel hlavní role agenta Coopera Kyle MacLachlan, to všechno dohromady stvořilo kult. A když píšeme kult, není to nijak nadnesené.

Twin Peaks se stalo součástí popkultury, odkazuje se na něj v jiných seriálech, filmech, hudbě i uměleckých dílech a stalo se jedním z nejlépe hodnocených seriálů devadesátých let. Seriál bohužel začal ztrácet na popularitě poté, co produkce vyhověla nátlaku fanoušků a odhalila totožnost vraha postavy Laury Palmer, okolo jejíž brutální vraždy se točí celá zápletka. Sledovanost klesla a seriál byl v roce 91 zrušen. V roce 92 se v kinech objevil film Twin Peaks, který byl dějově prequelem k seriálu, ale komerčně moc úspěšný nebyl. Zbyla tak jen provařená značka a nekonečné dotazy na tvůrce Davida Lynche, zda vznikne pokračování. On měl podle svých slov připravená dvě filmová pokračování, ale jak už bylo řečeno, v roce 2001 se vyjádřil, že Twin Peaks je pro něj mrtvý. To se naštěstí nevyplnilo.

V roce 2014 prosákly zprávy o tom, že původní tvůrčí tým Twin Peaks, tedy David Lynch a Mark Frost, se dal dohromady a začíná pracovat na nových dvou sezonách seriálu. Hned na začátku tvůrci sdělili, že děj Twin Peaks se bude odehrávat v současnosti a tedy že časová prodleva 25 let mezi původní a novou sérií je důležitá a bude v seriálu realisticky použita. V dubnu 2015 David Lynch definitivně oznámil, že nové díly bude režírovat, že se vrátí Kyle MacLachlan v roli agenta Coopera a k němu přibydou další herecké hvězdy jako třeba: Michael Cera, Monica Bellucci, Jim Belushi, Amanda Seyfried, Jennifer Jason Leigh, Laura Dern a další.

Premiéra se původně plánovala na rok 2016 ale nakonec se posunula na konec května roku 2017. První dva díly budou přitom celé promítané v rámci různých sekcí na filmových festivalech. Do seriálu se kromě MacLachlana ve svých rolích vrací třeba David Duchovny a také Sheryl Lee, která ztvárňuje postavu, okolo které se celá zápletka točí – Lauru Palmer. Smutnou zajímavostí je, že se v nové sérii měl objevit i zpěvák David Bowie v roli agenta FBI Phillipa Jeffriese. Jeho nečekaná smrt v roce 2016 tak bohužel zasáhla i ty, kteří se těšili na jeho novou roli. Vzhledem k tomu, že novou sérii připravila stejná skupina tvůrců, sešli se na ní ti samí herci, je velmi pravděpodobné, že Twin Peaks úspěšně naváže na svou zašlou slávu. A vy můžete být díky televizi HBO u toho.

Twin Peaks

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie David Lynch

Scénář David Lynch, Mark Frost

Obsazení Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Sheryl Lee, Kyle MacLachlan, Everett McGill, Kim Robertson, Russ Tamblyn

Délka 18× 60 min.

Rok 2017

HBO pondělí 22. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC