Film / seriál

Minisérie Vánoční koleda

Vánoční koleda – fantasy minisérie
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Jste-li ochotni podstoupit intimní inspekci lidské duše záhrobními silami, můžete se vydat na očistnou cestu poznání do časů viktoriánského Londýna.

Povídka Vánoční koleda patří k nejčtenějším textům Charlese Dickense. Toto dílo, které definovalo moderní podobu vánočních svátků, si našlo bezpočtukrát cestu na filmové plátno i televizní obrazovky prostě proto, že je lidé milují.

Nové zpracování klasického námětu se od předchozích zásadně liší. Režie třídílné minisérie se totiž ujal specialista na horory a akční dramata Nick Murphy (The Mist, Nightflyers) a na výsledku je to znát. Příběh potemněl a je potřeba konstatovat, že není v žádném případě určený dětem. Z původní povídky o mrzoutském, hamižném a necitelném Ebenezeru Scroogovi, kterého o Štědrém dnu navštíví jeho zesnulý společník Marley a poté tři duchové Vánoc, aby se ho pokusili napravit, tvůrci využili základní dějový rámec a jména hlavních postav. I v tomto zpracování je Ebenezer prvním duchem přenesen do času svého dětství, druhý duch ho nechá nahlédnout do tíživých rodinných poměrů písaře Cratchita a třetí mu představí děsivou vizi budoucnosti, pokud se nezmění. V tomto bodě ale podobnosti s původní předlohou končí a tvůrci seriálu nadále rozvíjejí podstatně drastičtější verzi příběhu, která v sobě kombinuje prvky psychologického thrilleru, sociálního dramatu i čistokrevného hororu.

Dárky neexistujou. Dárek je vždycky jenom dluh, sice nepsaný, ale dluh.

Starý mrzout Scrooge, který v originále škudlí na jiných, stejně jako na sobě, už není ta politováníhodná figurka dobrovolně živořící v zatuchlé barabizně v jedné ze zapadlých londýnských uliček, nýbrž elegantní padesátník obývající výstavní palác. Je to úspěšný podnikatel, který kráčí životem doslova přes mrtvoly. Přesvědčen, že bezohlednost je vlastnost přirozená všem lidem, se nezastaví před ničím. Neváhá polemizovat ani s duchy, kteří se snaží probudit soucit v jeho zmrtvělém srdci. To se zdá být nemožné, když i Vánoce chápe jako přetvářku, kdy „lidské bestie na jediný den v roce předstírají, že nejsou jen bestie“. Sled darebáctví a zločinů, jež má na svědomí a s nimiž je nyní nemilosrdně konfrontován, kontrastuje s dobrotou a laskavostí lidí, kteří jej obklopují. Ti, ačkoliv hmotně chudí, jsou bohatí přátelstvím, láskou a hřejivou vzájemností. 

Nutno podotknout, že Guy Pearce, který se ujal role Ebenezera Scrooge, je mimořádně přesvědčivý padouch. Jeho metodická a zlovolná povaha je zdrojem větší hrůzy než všechny záhrobní bytosti, s kterými se potká. Jak už bývá u britských seriálů z viktoriánské doby zvykem, vizuální stránka je dovedena k dokonalosti. Londýn té doby v sobě snoubí malebné uličky i špinavá zákoutí, veselý ruch tržišť i bídu zapadlých dvorků. Nemluvě o speciálních efektech, které neohromí počtem, ale pečlivým a nápaditým provedením, viz topení Cratchitova synka před zraky Scrooge v ledových vodách rybníčku. 

Je otázka, zda Scrooge dokáže vyjít ze své sobecké samoty. Ale jsou Vánoce, tak doufejme, že přes všechny hrůzy, které v životě napáchal, existuje naděje pro něj i všechny jemu podobné.

Guy Pearce 

Jeden z nejvytíženějších herců současnosti se sice narodil v Anglii, ale od svých tří let vyrůstal v Austrálii. Od dětství se zajímal o herectví, později i o kulturistiku. Po skromných začátcích v televizních seriálech a nezávislých filmech prorazil rolí transvestity ve filmu Dobrodružství Priscilly, královny pouště. Od té doby jde z jedné role do druhé, od kultovního filmu Memento přes role ve filmech Hrabě Monte Christo, Vetřelec: Covenant po seriál Mare z Easttownu.

Vánoční koleda

Film / seriál
Hodnocení FDB 80 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Nick Murphy

Scénář Sam Mendes, Krysty Wilson-Cairns

Obsazení Guy Pearce, Andy Serkis, Stephen Graham, Joe Alwyn, Vinette Robinson, Jason Flemyng, Charlotte Riley

Délka 3 × 53–58 min.

Rok 2019

HBO pondělí 20. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC