Film / seriál

Má James Bond rodinu? A střídá ho žena?

Není čas zemřít – akční thriller
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Taková bondovka tu ještě nebyla. Ve strhujícím příběhu napsala další kapitolu éry agenta 007 a rozloučila se s jeho představitelem Danielem Craigem.

Agent 007 čili James Bond patří bezesporu k nejdéle sloužícím hrdinům filmového světa. Vždyť první snímek (Dr. No), v němž tento elegantní zabiják se slabostí pro krásné ženy a suché Martini představil své schopnosti, měl premiéru v roce 1962, na televizních a se objevil dokonce již v roce 1954! Od té doby odpravil pěknou řádku padouchů, bezpočtukrát zachránil svět, zlomil desítky ženských srdcí a nádavkem vydělal svým tvůrcům mnoho miliard dolarů. Je to zkrátka fenomén, který nemá v reálném ani filmovém světě srovnání.

Konec jedné éry 

Na poslední díl bondovské série Není čas zemřít si publikum počkalo dlouhých pět let. A to zejména kvůli představiteli hlavní role, herci Danielu Craigovi. Jeho nominace do role ikonického agenta vzbudila před sedmnácti lety obrovskou nevoli. Fanouškům vadil jeho „nebondovský“ vzhled; na webu vznikla dokonce stránka danielcraigisnotbond.com, která vyzývala k bojkotu jeho debutové bondovky Casino Royale i případných dalších. Ostatně ani sám Craig se na počátku do role příliš nehrnul. „Zavolala mi producentka Barbara Broccoli a požádala mě, abych za ní přišel, že si mě vytipovala jako dalšího představitele Bonda. Já jsem si byl jistý, že nejsem ten pravý. Ona ale trvala na svém,“ vzpomíná herec.

Nicméně Craigův přesvědčivý výkon hned v jeho prvním filmu o agentovi 007 rozmetal veškeré pochybnosti o tom, zda je, či není důstojným nástupcem svých ikonických předchůdců. Ba co víc, svou postavu agenta přenesl do moderního světa a také ji zlidštil, aniž by slevil na humoru či akci. To se odrazilo v úspěchu dalších dílů série: Quantum of Solace a hlavně Skyfall, který vydělal více něž miliardu dolarů. Nicméně po dotočení čtvrté bondovky Spectre si Craig vybral oddechový čas. V té době měl jako agent Jejího Veličenstva odslouženo devět let, při natáčení přišel o několik zubů a utržil řadu nepříjemných zranění. Své rozloučení s rolí pojednal skutečně ve velkém stylu posledním dílem série s názvem Není čas zemřít. 

Dvě vodky s Martini. Protřepat, nemíchat!

Krev není voda

Režie poslední bondovky se ujal Cary Joji Fukunaga a na rukopise je to znát. Vedle tradičních ingrediencí se film vyznačuje mimořádnou vizuální vytříbeností a nově také citlivostí. Akční scény a přestřelky střídají emotivní dialogy. Hned úvodní, značně děsivá scéna, v níž proti sobě stojí dítě a tajemný maskovaný mstitel, ohlašuje, že vyprávění značně potemnělo. Změny doznala i dosud lehce bezstarostná povaha Jamese Bonda. Zdá se, že i tentokrát je jediný, kdo může překazit plán hlavního padoucha na vyhubení lidstva. Svou roli zde sehraje opět organizace Spectre, tajemný projekt Heracles bezcharakterního ruského vědce a tajná ostrovní továrna zjizveného padoucha (Rami Malek). Bond má k ruce jako vždy technologické vychytávky pana Q a také nového agenta 007. Ano, čtete správně – agent 007 má nástupce! Proti Bondovi hraje to, že ve hře není pouze osud světa, ale také jeho nejbližších. Překvapivý konec pak v sobě obsahuje nejednu otázku, ale i náznak nového začátku. Chcete-li si film vychutnat, doporučujeme suché Martini. A nezapomeňte – nemíchat, jen protřepat!

Léa Seydoux 

Zatím poslední bondgirl, která má ale k agentovi 007 blíž než kterákoliv předchůdkyně, je šestatřicetiletá kráska z Paříže Léa Seydoux. Po vzoru své nevlastní matky Faridy Khelfy se Léa ihned po škole zapsala na herecké kursy. Debutovala v komedii Posedlé tancem v roce 2006, o tři roky později si zahrála v Tarantinových Hanebných panchartech. Zahlédnout jsme ji mohli také po boku Russella Crowea v Robinu Hoodovi nebo jako atentátnici v thrilleru Mission: Impossible – Ghost Protocol. V Bondovce si zahrála dvakrát, kromě Není čas zemřít se objevila i v té předcházející – Spectre.

Není čas zemřít

Film / seriál
Hodnocení FDB 74,5 % Hodnocení redakce
Foto © 2021 Danjaq, LLC and Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All right reserved

Režie Cary Joji Fukunaga

Scénář Cary Joji Fukunaga

Obsazení Daniel Craig, Rami Malek, Léa Seydoux, Naomie Harris, Ben Whishaw, Rory Kinnear, Ralph Fiennes

Délka 163 min.

Rok 2021

HBO sobota 7. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC