Rozhovor

Carice Van Houten: Hra o trůny není pro ufňukané baby

Carice Van Houten
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Neumí jezdit na koni, ale její péčí se rodí králové. Herečka Carice Van Houten vypráví, jaké je být démonickou Melisandrou a proč ji přitahuje Jon Snow.

Co je s Melisandrou na začátku páté série? 

Melisandra je na Černém hradě, kde zatlačila na Jona Snowa. Plán je dobýt zpátky Zimohrad a Melisandra chce, aby se toho Jon Snow taky zúčastnil. Jenže on je v podstatě ženatý se Zdí – složil přísahu, takže nás jen tak nebude poslouchat a budeme muset jej k tomu svést.

Jakou má Melisandra motivaci? Čeho se snaží dosáhnout?

Snaží se dokázat, že ať už udělá cokoliv, je to pro větší dobro. Dělá to s cílem, který zatím ještě nikdo jiný nezná. Je ji jasné, že má co do činění s něčím mnohem větším, než je pár místních válečných střetů, kterých se teď účastní. Proto je přesvědčena, že ostatní musí podstoupit velké oběti. Nic z toho podlě mě Melisandra nedělá pro sebe – zodpovídá se vyšší moci. Skutečně tomu věří, není žádným falešným prorokem. 

Král Stannis má najednou více moci než dřív a částečně za to vděčí Melisandře. Změnilo to něco mezi nimi? 

Pro Melisandru je Stannis pořád tím hlavním, ale zároveň ji trochu rozptyluje Jon Snow. Částečně tím, jakým je Jon mužem, ale je za tím i něco dalšího. Myslím, že Melisandra cítí nebo dokáže prohlédnout, že tady jde ještě o něco jiného, s čím se možná bude muset vypořádat – nebo prostě jen to, že ho může potřebovat. Něco na tom chlapovi je. Má určitou moc, kterou Melisandra zatím nedokáže pojmenovat. 

To všechno ji přivedlo k setkání s dalším rodem a další tváří světa Hry o trůny. Jaké to pro Vás bylo jako pro herečku? 

Byla to osvěžující změna. Pokaždé, když se dostanu na nové místo natáčení, je to ohromující. Velké množství detailů a všeho kolem mě vždycky překvapuje a dostává. Je to něco neuvěřitelného. Na Černém hradě, který je postavený v Severním Irsku, jsem ještě předtím nebyla. Vypadá, jako kdyby tam stál odjakživa, nedokážete si představit, že je to jenom kulisa. Neuvěřitelně skvěle vypadá i Zeď namalovaná na velký útes za hradem. 

Jak se díváte na Melisandru? Na jednu stranu je to silná žena, která ví, co chce. Na druhou stranu se nezastaví před ničím, aby to získala. 

Fakt, že k tomu využívá své ženství, je podle mě vlastně hodně inteligentní tah. Ví, jak se věci mají, a ví, jak se má chovat, aby dosáhla toho, co chce. Hlavní je, že to nedělá sama pro sebe. Kdyby šlo o to, aby se stala královnou, byla by to jiná situace. 

Je pro Vás zajímavé hrát ženu, která jednoduše není matkou ani milenkou?

Je to přesně tak. Zrovna jsem četla článek v časopisu Time o tom, jak moc je dnešní zábavní průmysl, hlavně filmy, zaměřený na muže. Jsem více než šťastná, že jsem se stala součástí něčeho, co nabízí dost dobrých příležitostí i pro ženy. 

Musela jste se kvůli Hře o trůny naučit něco nového? 

Třeba jezdit na koni, i když nemůžu tvrdit, že jsem se to opravdu naučila. Nenutí mě do žádných okázalých kaskadérských kousků. Ale tu a tam se musím ukázat na tréninku jen proto, abych pak neskončila na zemi. Navíc jsem na koně dost alergická. Naposledy jsem se nadopovala dávkou antihistamik. Řekněme, že to tím pádem bylo o něco příjemnější.   

Melisandra také nebývá příliš oblečená. Není Vám zima?

V knížkách se dokonce přímo píše, že Melisandře není nikdy zima, což je ironie, protože mně je fakt hodně zima i v létě. Je trochu neštěstí, že musím nosit výstřihy, které odhalují krk a další části těla. Hlavně proto, že „Zima se blíží“, takže to nevypadá, že by v dohledné době přišlo léto. Většinou se to prostě snažím rozdýchat. Beru to jako meditaci. Kdybych se tomu poddala, byla bych v háji. Jedna scéna v šesté sérii vznikala, když byla opravdu kosa, a myslím, že se mi to dá vyčíst z výrazu. Nebo je tam záběr, ve kterém jsem vidět jenom zezadu. Není ovšem vidět, že objímám ohřívací láhev.   

Jaké máte ohlasy od fanoušků seriálu?

Většinou je to zábavné. Existuje jedna skupina, která Melisandře vyloženě fandí, což se mi zdá hodně zajímavé. Myslím, že se jim ani tak nelíbí její metody, jako spíše to, že si za všech okolností zachovává klid. Není to žádná ufňukaná baba, a to podle mě může diváky lákat. A pak jsou tu samozřejmě jiní, kteří Melisandru nenávidí, což je taky skvělé. Sem tam narazím na něco na Twitteru. Doufám, že ta nenávist není zaměřená vůči mně osobně, ale každopádně to má ohlas. 

Jaké scény Vás nejvíce baví natáčet?

Baví mě myšlenkové hry se Stannisem a teď i s Jonem Snowem. S hercem Kitem Haringtonem máme úplně jinou chemii a jeho hrdina se mnou samozřejmě nechce mít nic společného. Nechce mě jako milenku ani jako rádkyni. Líbí se mi to napětí. 

Co Melisandřin postoj k Davosovi? Jsou úhlavní nepřátelé, přesto mu zachránila život…

To ano, jenže ne proto, že by si ho najednou oblíbila, ale protože viděla, že ho bude potřebovat! Teď ho podle mě svým způsobem akceptuje. Jeho metody jsou úplně jiné. Lidské. Melisandře jde zkrátka o něco víc, takže chápe, že je třeba dělat i jinak nepředstavitelné věci. Ale nakonec jde oběma o jedno: chtějí vidět Stannise na trůnu.  

Dostáváte hodně nabídek na role divoce odhodlaných žen, když teď hrajete Melisandru?

Vždycky, když někam přijdu, jsou ostatní překvapení. Všichni čekají hodně přísnou a vyspělou starší dámu. Jenže já jsem ve skutečnosti mrňavá, temperamentní a někdy dokonce neohrabaná. Chápu, že když mě neznáte, chcete mě obsadit do role někoho, kdo je hodně vážný. Zdá se mi to zábavné, protože to není zrovna moje specialita. Předtím jsem nikoho takového, jako je Melisandra, nehrála. Byla jsem vždycky sestřičkou nebo vtipálkem. 

Scény s Liamem Cunninghamem a Stephenem Dillanem vypadají hodně napjatě. Je to na natáčení opravdu tak vážné?

Když je někde Liam, většinou se všichni smějí. Během natáčení si užijeme hodně srandy. Atmosféra je příjemná, lidé jsou přátelští a nikdo se nechová jako blbec. Zároveň je to tak těžká práce, že na blbiny není čas. Práce je přece na prvním místě.

Jaké je hrát v nejúspěšnějším seriálu na světě?

Obrovské štěstí. Někdy si říkám: Fakticky v tom seriálu hraji? Tak to je super! Skvělé na tom je, že Hra o trůny není jenom akční nebo fantastická podívaná. Snažíme se odrážet dění v současném světě – přestože je to fantasy a děj se odehrává kdysi dávno, téma je moderní. 

Potkala jste fanoušky převlečené za Vás? 

To jo! Potkala jsem pár holek a některé vypadaly skoro lépe než já. Často po mně také chtějí, ať zopakuji repliku: „Noc je temná a plná hrůz.“

Nemáte to jako vyzváněcí tón?

Nemám. Ale když jsou na mě lidé na internetu zlí, občas je děsím stínovými dětmi nebo Pánem světla. Vždycky na to reagují dobře. Takové věci mají rádi. Navíc ráda dráždím lidi, kteří mě sledují na Twitteru. Sice nemůžu nic prozrazovat a dávám si na to hodně pozor, ale když třeba dostanu scénář, rožek vyfotím a postuju, jen abych udělala ostatním radost. 

Hra o trůny

Rozhovor
Hodnocení FDB 90.8 %
Foto HBO

Režie Brian Kirk, Daniel Minahan, Timothy Van Patten

Obsazení Sean Bean, Mark Addy, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Lena Headey, Emilia Clarke, Iain Glen

Délka 60 min.

HBO neděle 19. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC