Film / seriál

Zombie legenda

Hororová minisérie Živí a mrtví

Apokalyptické filmy i seriály jsou hitem především posledních let. Zombie však nemusí ovládat náš svět až v budoucnosti…

Seriál Živí mrtví (The Living and the Dead) představuje gotické hororové drama, které se odehrává na anglickém venkově v roce 1894. Každá epizoda je malým mikropříběhem a všechny dohromady vypráví příběh Nathana (Colin Morgan). Celý seriál má opravdu úžasnou atmosféru. Ne vše je v něm zcela dovysvětleno, a otevírá se tak prostor pro diváky, kteří si mohou ony otazníky zodpovídat sami. Tvůrci se očividně inspirovali tradičními viktoriánskými horory, které často bývaly nedokončeny, aby čtenáři mohli příběhy dokončovat sami dle své fantazie. Navíc kromě napínavého příběhu určitě oceníte scénografii, kameru i hudbu. Celá tato minisérie bude zajímavá pro každého, kdo je fanouškem mysteriózních příběhů s napínavým dějem.

Pojďme se chvíli bát

Série se skládá ze šesti epizod a každá vypráví jiný tajemný příběh, v němž je více či méně zainteresován Nathan, jenž tak pomalu rozkrývá vlastní životní záhady. 

Originální hororový příběh s úžasnou atmosférou, napětím, a to vše v kulisách, které by lépe nevymyslel ani E. A. Poe

Nathan Appleby pracoval jako psycholog v Londýně. Když se však dozví, že jeho matka umírá, rozhodne se se svou manželkou Charlotte (Charlotte Spencer) vrátit zpět domů do Shepzoy v hrabství Somerset. Z londýnského lékaře se rázem stává farmář, který dává práci téměř všem mužům a ženám v Shepzoy. Charlotte sice o farmaření nic neví, ale rychle se učí a snaží se farmu inovovat, jenže to místním není příliš po chuti. Nathan doma poměrně trpí, jelikož stále nezpracoval smrt svého syna Gabriela z prvního manželství. Začínají ho pronásledovat duchové minulosti, a to doopravdy, nikoli jen v přeneseném slova smyslu. Nathan pomalu přichází o zdravý rozum, což pověrčivým a bázlivým vesničanům samozřejmě neuniká, a stále víc se vzdaluje také Charlotte. 

Jednotlivé příběhy nijak netlačí na pilu, vyprávění má spíše pomalejší tempo, což je příjemná změna oproti současnému standardu rychlých a akcí napěchovaných snímků. Krok za krokem se seznamujeme s Nathanovou minulostí, přicházíme na to, co se stalo jeho synovi a jak vše souvisí se záhadnými událostmi, které se v Shepzoy začínají dít nyní. Najednou se tu začnou zjevovat duše hledající klid, doslova ožívají již dávno mrtví, do kraje se také vrací čarodějnice. Ze Shepzoy se pomalu stává Mekka duchů a oživlých mrtvol, přičemž se vše nějak pojí s Nathanem. 

Živí mrtví vrací na obrazovky poctivou duchařinu v tom nejlepším slova smyslu. Každá epizoda představuje originální hororový příběh s úžasnou atmosférou, napětím, a to vše v kulisách, které by lépe nevymyslel ani Edgar Allan Poe. 

Mysteriózní seriálová minisérie vás vrátí do minulosti a uhrane tajemnou atmosférou. Tohle je zombie svět z jiné, a to výborně pojaté perspektivy.

Colin Morgan

Colin Morgan patří k mladé britské herecké generaci. Začínal jako většina ostrovních herců na divadelních prknech, ale záhy se mu podařilo prorazit hlavně na poli seriálů. Největší příležitost dostal v seriálu Merlin (2008–2012), kde ztvárnil postavu mladého kouzelníka. V současnosti se objevuje v dalším neméně populárním seriálu Koruna (2016–2020).

Zajímavost

V seriálu se znovu potkali režisérka Alice Troughton s hercem Colinem Morganem. Spolupracovali na epizodě seriálu Doctor Who (2008) Midnight.

Koukněte i na

Království zombie

Jak by vypadala zombie apokalypsa v asijském provedení, můžete sledovat v seriálové novince. Novinkou je také zasazení děje do 17. století i to, že zombíci zde jsou pěkně svižní, žádné šourající se příšery.

Dead Set

Britský seriál ukazuje hrstku posledních lidí, kteří musí čelit zombie. Přežili jen díky tomu, že se účastnili reality show a nikdo jim jaksi nestihl říct, že za zdmi jejich vily řádí obživlé mrtvoly. Pravá reality show je tedy teprve čeká.

Živí a mrtví

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Epic Drama, Profimedia.czi

Režie Samuel Donovan, Alice Troughton

Obsazení Colin Morgan, Charlotte Spencer, Malcolm Storry, Kerrie Hayes, Nicholas Woodeson, Chloe Pirrie, Marianne Oldham

Délka 6 × 60 min.

Rok 2016

Epic Drama HD pondělí 28. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC