Film / seriál

Buňky z Marsu nejsou na hraní!

Buňky z Marsu nejsou na hraní!
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Kdo s čím zachází… Akční sci-fi horor s mnohoznačným názvem Život vnáší do okruhu filmů o vraždících mimozemských monstrech pečlivě dávkovaný humor s kamennou tváří.

Měl to být další obrovský krok pro lidstvo na cestě k poznání vesmíru. Posádka Mezinárodní vesmírné stanice na oběžné dráze Země několik měsíců netrpělivě čeká, až k ní dorazí vzorky půdy z Marsu. Sonda se však po cestě střetne s rojem vesmírného „smetí“ a vychýlí se z kurzu. A to je jen první zádrhel na misi, která se zvrhne v krvavou bitvu o život.

Aby vyšší formy života přežily, musejí požírat jiné živočišné druhy. Tahle spící obrvená buňka, kterou biolog Hugh vypreparuje ze vzorků, ale vypadá tak křehce a nevinně. Když se ji k jásotu celého světa podaří probrat k aktivitě, dostane od žáků vylosované základní školy jméno Calvin.

A Calvin se má k světu. Roste jako z vody, respektive z glukózy, a začne si rozvíjet nervovou soustavu. Hugh k organismu přilne poněkud neakademickou láskou. A pak Calvin kousne ruku, která mu dává najíst. Sebelépe nastavená karanténa má svá slabá místa a vesmírná stanice ISS pro podobné hrátky s ohněm navíc není stavěná. I přes pečlivý dozor doktorky Mirandy, která má protokol karantény na starosti, se Calvin vymkne kontrole. A s každým soustem roste i jeho chuť.

Život dlouho nedává tušit, o co v něm vlastně půjde. Začíná velkolepým, téměř sedmiminutovým záběrem na způsob jiné filmové sci-fi, Gravitace, který diváka za zvuků velebné hudby seznámí s posádkou a prostředím stanice. Pak dojde na vykreslování postav – jednomu se na Zemi narodí dítě, jiný se už tam dolů vrátit nechce, protože trpí traumatem z války v Sýrii, třetí se stal astronautem proto, že ve stavu beztíže nepotřebuje kolečkové křeslo…

S Calvinovou „vzpourou“ však relativně uvolněná atmosféra, v níž je místo i na špičkování, vezme za své a Život by se rázem mohl přejmenovat na Smrt. Pravidla žánru vesmírných vyvražďovaček jsou jasná: stísněný prostor, omezený počet rychle ubývajících postav a mimozemský nepřítel, o kterém nikdo pořádně neví, co je zač. Jen trochu zkušenější divák, tedy ten, který viděl aspoň slavného Vetřelce, k němuž se tvůrci Života hrdě hlásí, může rázem začít tipovat pořadí, v jakém se budou jednotlivé figury loučit.

Život s přesně definovaným žánrem zachází uctivě, žádné velké překvapení se nekoná. Nechybí záměrně zavádějící peripetie, jako když se přeruší komunikace se Zemí a ta k ISS vyšle raketu, a tvůrci až do samého konce nabízejí několik možných vyústění.

Svěžímu obsazení dominuje Jake Gyllenhaal coby melancholický palubní lékař David. Expertka na karanténu Miranda v podání Rebeccy Ferguson (Ilsa ze série Mission: Impossible) skrývá pod křehkou tváří sílu a odhodlání, inženýr Rory (Ryan Reynolds) je přímočarý americký chlapák a zbytek posádky má dle mezinárodních konvencí africký, orientální a ruský původ. Všestranný kameraman Seamus McGarvey, který umí historické kostýmní podívané jako Anna Karenina i komorní artové filmy typu Noční zvířata, skvěle pracuje s omezeným prostorem a stupňuje v divákovi klaustrofobii.

Aspoň trochu oddechnout si publikum naopak může díky nenápadnému humoru, kterým se Život odlišuje od dalších filmů s podobnou zápletkou – ostatně napsali ho scenáristé komedií Deadpool a Zombieland. Stupňovaná vtipná absurdita a práce se žánrovými klišé přidávají jednoduše vystavěnému a svižnému Životu na originalitě.

Jake Gyllenhaal

Rodák z Los Angeles se proslavil titulní rolí v kultovní sci-fi Donnie Darko. Za roli kovboje v gay romanci Zkrocená hora byl nominován na Oscara. Specializuje se na postavy uzavřených hrdinů jako ve filmech Noční zvířata nebo Mariňák.

Zajímavosti

Daniel Espinosa před Životem režíroval drama Dítě číslo 44, které se téměř celé natáčelo v České republice. Poprvé v historii se tehdy kvůli filmování zavřelo pro veřejnost pražské metro.

Skladatel Jon Ekstrand, stálý spolupracovník režiséra Espinosy, schválně „klame tělem“. Otevírá Život velebnou orchestrální hudbou, která vůbec nedává tušit, že půjde o horor.

Koukněte i na

Vetřelec

Dopravní vesmírná loď, unavená posádka a živočišný druh dokonale vyvinutý k přežití na úkor druhých. Horor Ridleyho Scotta se stal předobrazem všech pozdějších „vesmírných vyvražďovaček“.

Věc

Posádka výzkumné stanice v Antarktidě se dočká nevítané návštěvy: vraždícího mimozemského organismu schopného měnit svou podobu.

Život

Film / seriál
Hodnocení FDB 68,6 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Daniel Espinosa

Scénář Rhett Reese, Paul Wernick

Obsazení Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds, Rebecca Ferguson, Hirojuki Sanada, Ariyon Bakare, Olga Dychovičnaja, Alexandre Nguyen

Délka 96 min.

Rok 2017

HBO neděle 17. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC