Film / seriál

Ženství v před

Film Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn)
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Emancipace je třeba nejen v oblasti superhrdinství, ale i v oblasti superzáporáctví. Příliš dlouho na sebe strhával pozornost Joker, a proto nadešel čas věnovat se jeho přítelkyni. Ta pro svou povahu sice patří do blázince, ale pro svou zábavnost naopak na stříbrné plátno.

A  proto je tu celovečerák zasvěcený Harley Quinn, kterou baví ubližovat tak teatrálně, jak to jen jde, ideálně v nepraktických, ale barevných kostýmech, za pomoci nepraktických, ale působivých zbraní. A protože ženství má zelenou, tak jí v tom bude pomáhat parta podobně ujetých dam, každá expertka na něco jiného, což dohromady dává skupinu jako dělanou k působení rozruchu a nepokojů.

Proti mužům

Rovnou vás varujeme, že propagace emancipovaných charakterů je místy poněkud nucená, jde o jeden z filmů, kde byla tahle záležitost na prvním místě a drama až na druhém. To ale neznamená, že si film skvěle neužijete. Akce je dost a je barevná, originálních (a zábavných) způsobů zabíjení je také na rozdávání a že to někdy příběhově či dynamicky pokulhává, není třeba řešit. Tohle není kdovíjaká precizní odysea, kde se ponoříte do hloubek duše protagonistů a budete zkoumat jejich niterné popudy. Jde spíš o horskou dráhu, na kterou se posadíte, dvě hodiny se rozhlížíte, necháte si vykouzlit úsměv na rtech a pak vystoupíte, se srdcem o něco lehčím a vědomím, že až tu bude za pár let nášup, tak si půjdete přidat. Protože proč ne.

Pane policisto, ráda bych nahlásila, že u sebe mám deset velikých pistolí

Barvám vstříc

Jestliže Nolanův Temný rytíř nastavil určitý způsob vyprávění, který ságu revolucionizoval a zapsal ji mezi filmové počiny desetiletí díky intimní krutosti, ocelové temnotě a realismu, Birds of Prey jdou úplně opačnou cestou. Už Joker Jareda Leta ukázal, že tu půjde o hodně barev, swingu, prvoplánových drsných gest a humoru. A to i v těch nejnehumornějších situacích, zkrátka, že opulence je na prvním místě a není jí nic svaté. Snímek Birds of Prey v tomhle trendu úspěšně pokračuje. Pokud ale budete čekat pokračování Nolana, se zlou se potážete. Tohle je sice technicky vzato stejný komiksový svět, ale prakticky se jedná o úplně jiný vesmír.

Nesnášet, či snášet?

A snad právě proto se vás mnohé recenze budou pokoušet přesvědčit o tom, že tenhle film za to nestojí. Ba byste se mu měli dokonce vyhýbat, jelikož se jedná o kvalitativní a estetické zneuctění Batmanova světa, jak jsme mu rozuměli v posledních několika dekádách. A ano, pokud byste snímek vnímali jako součást tohoto světa, dalo by se těmto zlým jazykům rozumět. Jenže pokud do celé věci půjdete s čistým štítem, s vědomím, že začínáte novou kapitolu, která si nastavuje svoje vlastní pravidla a předchůdce ctít nemusí, protože žádné nemá, najednou film budete vnímat ve světle mnohem skousnutelnějším. Záhy pak zjistíte, že se vlastně dobře bavíte. Takže – zapomeňte na to, co si o Batmanovi a jeho záporácích myslíte a co od nich stylisticky čekáte. Podivuhodnou přeměnu culíkaté násilnice si s tímto přístupem jaksepatří užijete.

Margot Robbie

Tato dáma má za sebou ve svých třiceti letech kariéru plodnější, než mnozí herci na sklonku svých let – a to i přesto, že se k první roli dostala na herečku relativně pozdě, až v osmnácti. Pouhých pět let od svého hereckého debutu už však byla vidět po boku DiCapria ve Vlkovi z Wall Street, který její kariéru nakopl natolik, že se vedle bezejmenných herců už neobjevila. Její přirozené, přidrzlé charisma zaručuje, že se s ní ve filmech budeme setkávat ještě dlouho.

Zajímavosti

Hyena, mazlíček hlavní postavy, byla na place hrána německým ovčákem kvůli podobným proporcím a posléze doprogramována pomocí CGI (v počítači). Herečka Jurnee Smollett všechny své hudební scény zpívala sama, dabérku odmítla.

Herečka Jurnee Smollett všechny své hudební scény zpívala sama, dabérku odmítla.

Koukněte i na

Joker

Protože je dobré připomenout si, že způsob zpracování stejné postavy nemusí být stále stejný, ale vyvíjí se. Je vždy produktem své doby a pokud si tedy chcete užít to samé prostředí a příběhový rámec zpracovaný úplně jinak, Joker je skvělým začátkem.

Temný rytíř

To samé lze říct i o tomto filmu, který si „ten samý svět“ bere na paškál zase úplně jinak. Pokud zhlédnete všechny tři tyto počiny, tedy Temného rytíře, Jokera a Birds of Prey, dostanete ucelenou představu o tom, jak se k tématu postavily různé subkultury dekády, která před pár dny skončila.

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn)

Film / seriál
Hodnocení FDB 56,9 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Cathy Yan

Scénář Christina Hodson

Obsazení Margot Robbie, Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett, Ewan McGregor, Ella Jay Basco, Rosie Perez, Charlene Amoia

Délka 109 min.

Rok 2020

HBO neděle 31. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC