Film / seriál

Zachraň svou duši

Mysteriózní minisérie Tajemství Enfieldu

Ztráta někoho blízkého a smrt jsou běžným základem hororů, ale slouží jen k tomu, aby vyvolávaly strach a děsily.

Třídílná minisérie Tajemství Enfieldu z britské produkce také pracuje s hlubokým zármutkem jako katalyzátorem děje, ovšem nechce diváky jen děsit. Naopak je tu citelná snaha zjistit, co to znamená někoho skutečně ztratit.

O čem série vypráví? Margaret (Fern Deacon), nejstarší dcera v rodině Hodgsonů, vypráví své sestře Janet (Eleanor Worthington-Cox) strašidelný příběh o mrtvém psovi. Po takovém vstupu by se hodilo skočit rovnou do děsivé přítomnosti a začít diváky provázet po temném lese či domě. Ale ne zde, v případě této rodinky můžete sledovat obyčejný život obyčejných lidí. První náznaky něčeho děsivého přichází až ve chvíli, kdy se sestry musí rozdělit jednak vlivem nečekaných okolností, jednak přirozeností danou věkovým rozdílem a dospíváním. Opět nic hororového, že. 

Minisérie dokazuje, že horory nemusí být plné krve nebo mysteriózních démonů. Ty nejhorší démony totiž ukrývá každý sám v sobě
Nechceme spoilovat, ale něco naznačit musíme. Po rozdělení sester Hodgsonovy kontaktují noviny, a díky tomu se seznámí s Mauricem Grossem (Timothy Spall), amatérským vyšetřovatelem paranormálních jevů. Ten je coby vyšetřovatel velmi zapálený do všech případů, jelikož ho motivuje ztráta (a je to tu zase) vlastní dcery. Navíc se mezi ním a jedenáctiletou Janet vytvoří velmi rychle pevné pouto jako mezi otcem a dcerou. Maurice se snaží přijít na to, proč a co Janet v domě terorizuje. Jsou to duchové? Nějaké temné síly? A jsou skutečně z jiného světa? 

Běsy s inteligencí

Děj je však mnohem spletitější, s čímž si velmi dobře poradil režisér Kristoffer Nyholm, který vás bude napínat až do poslední sekundy, co se vlastně stalo. Příběh je totiž také protkán vzpomínky Maurice, jež alespoň zdánlivě vnáší do děje světlo. Jenže v podstatě se vše točí neustále kolem tématu smrti a ztráty blízkého, ovšem bez zbytečného patosu. Tato malá odpoutání od děsivého řádění v domě kolem Janet mají ještě další funkci, stále víc a víc vás napínají, protože oddalují konečné rozhřešení. A nutno dodat, že to dělají velmi efektně.

Kromě Timothyho Spalla, který je ve své roli výtečný jako vždy, je další skvělou herečkou mladičká Eleanor Worthington-Cox. Vlastně všichni dětští herci jsou zde dobří (a dokonce vypadají, že by opravdu mohli být příbuzní), ale Cox je nejdůležitější postavou a očividně si toho byla vědoma. Působí sice maličko jako divné dítě, které si tento typ příběhu vyžaduje, ale není nijak děsivá, nemrazí vás z ní, nepůsobí nijak nepřirozeně. Tohle se totiž skutečně povedlo, „zabalit“ děs a strach do malé, celkem milé holky.

A to vše umožňuje Tajemství Enfieldu velmi přirozeně skloubit dohromady hluboký smutek s žánrem hororu. 

Britská minisérie dokazuje, že horory nemusí být jen plné krve nebo mysteriózních démonů. Ty nejhorší démony totiž ukrývá každý sám v sobě.

Timothy Spall

Rodák z Londýna Timothy Spall se filmovým divákům zapsal do paměti jako Červíček ze série o Harrym Potterovi. Ale Spallův herecký rejstřík je mnohem širší. Jako spousta jeho kolegů začínal na divadelních prknech a byl členem Královské shakespearovské divadelní společnosti. Jeho filmografie čítá bezmála 100 snímků! Zahrál si ve filmech jako Život je sladký (1990), Hamlet (1996), Poslední samuraj (2003), Králova řeč (2010), Mr. Turner (2014) a spoustě dalších. 

Zajímavost

Snímek vznikl na motivy románu, ale vše se zakládá na skutečných událostech, i když s mnohými přídavky autorů televizní podoby. 

Koukněte i na

Černé zrcadlo

Další z řady „divných hororů“. Tentokrát jsou v roli démonů moderní technologie. Jsme na nich závislí a každá závislost člověka ničí. Jak? Stačí se zadívat do černých obrazovek, kterých máme kolem dost a dost…

The Haunting

Hororová klasika z rodinného prostředí. V tajemném domě se stane cosi hrozného, ale nikdo nic netuší. Až po letech, kdy se vrátí „domů“ jedna z dcer záhadně zmizelé matky, aby zde ukončila svůj život, hrůzná tajemství minulosti ožijí.

Tajemství Enfieldu

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,5 % Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Kristoffer Nyholm

Scénář Joshua St Johnston

Obsazení Timothy Spall, Eleanor Worthington-Cox, Juliet Stevenson, Fern Deacon, Rosie Cavaliero, Elliot Kerley, Matthew Macfadyen

Délka 3 × 46 min.

Rok 2015

Epic Drama HD sobota 31. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC