Film / seriál

Z nuly na sto

Akční sci-fi Shazam!
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Čtrnáctiletému Billymu se splní sen. Díky kouzlu získá schopnost stát se superhrdinou kdykoliv vysloví slůvko „shazam“. Narostou mu svaly, zvětší se, stane se dospělým, a kromě toho může i létat. Získá také nadpřirozenou sílu, prostě všechny ty obvyklé superhrdinské záležitosti. Dostane také schopnost vás na dvě hodiny příjemně pobavit, pokud nebudete po filmu chtít víc než nenáročnou kratochvíli.

Film nemá tak dobré vizuály jako Avengers, tak silný příběh jako první Spiderman, tak charismatického superhrdinu jako Iron Man, tak originální perspektivu jako Kick Ass, ani tak atraktivní image, jako Batman. Má zato umně namíchaný koktejl slabších odvarů všeho výše zmíněného, takové to, když se snažíte na šedesát procent, díky čemuž je výsledek právě dost na to, abyste se na film podívali a příjemně se odreagovali.

Šedesát procent nestačí na to, abyste si během filmu několikrát nezkontrolovali zprávy, či na to, aby ve vás film zanechal nesmazatelnou stopu. I tak existuje šance, že se podíváte na dvojku, i když možná místo kina počkáte, až bude k mání v televizi. Místo večera u filmu si ji pustíte u vaření a místo diskuse o filmu po skončení si spíš pustíte třeba toho Batmana, na kterého vás Shazam! naladí.

Akční komedie Shazam! představuje příjemnou podívanou, u které se dobře pobavíte

Byť by se výše zmíněné mohlo jevit jako kritika, není to tak. Pro lidi je přirozené jít cestou nejmenšího odporu. Po práci lenoší místo vzdělávání nebo práce na vedlejších projektech, v nejvíce kupovaných designech aut vyhrává průměrná Škodovka, v oblečení vítězí masové H&M. Výhoda takového přístupu je totiž ta, že sice neuděláte díru do světa, ale nikoho neurazíte. A přiznejte si, že ne vždy máte náladu na intelektuální potravu ve formě oscarového dramatu.

Takže film, který je tvořen podobnou filosofií, krásně zapadne do toho, co diváctvo očekává. Sledovat Shazam! je svým způsobem velice příjemné – nic moc to po vás nechce, po filmu se cítíte odpočatě, od obrazovky budete odcházet s lehkým úsměvem na tváři. Myslíte, že risk je zisk? Že opěvovaný Kick-Ass má dle internetu obecně lepší hodnocení, než právě Shazam!? Omyl – Kick-Ass, který je podstatně výraznějším zážitkem sice mnohé nadchne, mnohým ale nebude sedět. Sice se nakonec možná zapíše do historie, ale za jakou cenu?

Mohli byste nabýt dojmu, že takový šedesátiprocentní film uděláte tak, že do něj vložíte právě šedesát procent talentu. Jenže takhle to prostě nefunguje. To byste skončili s vyloženým béčkem, o který by si divák na ČSFD ani neotřel boty. Šedesátiprocentní film se dělá tak, že vezmete skvělé přísady, ale necháte je se tak trochu flákat. Film má nesmírně charismatického Marka Stronga v jedné z hlavních rolí. Billyho parťáka hraje vpravdě geniálně mladičký Jack Dylan Grazer. Režisér snímku David F. Sandberg má za sebou například výborný horor Zhasni a zemřeš. Shazama samotného si střihnul Zachary Levi, jehož podmanivý hlas jste slyšeli v celé řadě hollywoodských animáků a jako herce si ho můžete pamatovat z obou Thorů nebo Alvina a Chipmunků 2. A ani po technické stránce filmu není co vytknout, vše je tam, kde má. Prostě, v Shazam! je všechno dobře. Ne skvěle, ale dobře. Díky čemuž se dostatečně pobavíte.

David F. Sandberg

Tvůrce David F. Sandberg je původem Švéd, který nevystudoval filmovou školu a svou kariéru začal natáčením nízko-rozpočtových filmů na YouTube. Byl to právě krátký film Zhasni a zemřeš, který si získal pozornost milionů diváků a několika světových producentů, kteří chtěli jeho snímek zfilmovat do celovečerní podoby. Projekt vydělal spoustu peněz a díky malému rozpočtu se stal kasovním trhákem. Netrvalo dlouho a Sandbergovi přistály na stůl nabídky na další hollywoodské projekty.

Zajímavosti

Hlavní hrdina Billy chodí do školy Fawcett Central School, což je narážka na původního vydavatele komiksu Shazam! Fawcett Comics.

Podle režiséra je Shazam! stejný, jako film Velký z roku 1988, plus superschopnosti, což z něj dělá lepší film. Na film Velký se naráží ve scéně v hračkářství, kde se objevují stejné obrovské klávesy piana.

Koukněte i na

Vítej v džungli

Je to podobně nenáročný film, který jede na půl plynu a splňuje to samé, co Shazam!.

Scott Pilgrim proti zbytku světa

Film, který jede naplno a hodně riskuje, kde to jde. Výsledkem je stav, kdy část diváků je nadšená, a ta druhá si ťuká na čelo.

Shazam!

Film / seriál
Hodnocení FDB 68,7 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie David F. Sandberg

Scénář Henry Gayden

Obsazení Zachary Levi, Mark Strong, Jack Dylan Grazer, Asher Angel, Adam Brody, Grace Fulton, Cooper Andrews

Délka 132 min.

Rok 2019

HBO středa 27. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC