Film / seriál

Vídeňská krev

Historický seriál Vídeňská krev

Tak já nevím. Nejdřív se točily nekonečné telenovely, pak začaly být populární kratší seriály, potom přišly na svět už jen šestidílné „miniseries“ a teď je tu seriál Vídeňská krev, který má jen tři díly.

První série, kterou nás tvůrci poctili, sestává ze tří devadesátiminutových epizod. Dohromady pak dostanete čtyři a půl hodiny zábavy, což je zhruba třikrát méně než u Pána prstenů, jehož trilogie obsahuje dvanáct hodin, ale seriál si přesto neříká. Pozitivní na tom všem je, že dílo vychází z pera Steva Thompsona, tvůrce, jehož projekty jsou hodnoceny čtyřmi hvězdami z pěti v podstatě od začátku jeho kariéry. Pan Thompson jakoby neuměl dělat špatné věci. Dost možná jste od něj viděli skvělý seriál Sherlock, který nasbíral tolik ocenění, že dle důvěrných zdrojů musel Thompson koupit novou poličku, aby se mu na ni všechna vešla.

O čem to tedy je?

No o Vídni, jak je z názvu zcela zřejmé. Na počátku minulého století byla centrem umění a vědy, jakýsi pomyslný kotlík, v němž se mísily nejvýznamnější mysli světa. Dvě z těchto myslí jsou v našem seriálu Max Liebermann, student samotného Sigmunda Freuda, a Oskar Rein­hardt, detektiv, který má zrovna na starosti zapeklitý oříšek, k jehož rozlousknutí by se mu Max náramně hodil. Max má totiž neobvyklý dar – zná lidskou mysl a dokáže se vžít do kohokoliv. A tak se vžívá do vrahů a obětí, aby rozluštil tragické mordy, které toto krásné město sužují. Jsme tak svědky rekonstrukce zrodu forenzní psychologie, přístupu, který ještě před relativním nedávnem byl považován za nesmyslnou novotu.

V seriálu se buduje zajímavý profil doby, který nadchne staromilce a fanoušky detektivek

Holmes

No jo, zní to nápadně jako Sherlock Holmes a John Watson kombinovaný se seriálem Hannibal, plus neobvyklé vizuální provedení, které se snaží inspirovat stylem Guye Ritchieho. Na druhou stranu napsat něco opravdu originálního je v dnešní době složité, takže proč nerecyklovat pár osvědčených receptů a nepokusit se z nich vykřesat něco nového? Předem upozorňuji, že je to ale tak silně „holmesovské“, že to některým bude možná i vadit. Místy to působí jako jinak obsazený další díl Sherlocka. Zvláště tedy ze začátku, kde tenhle projekt, zdá se, nemá jinou identitu než tu opsanou. Po pár desítkách minut naštěstí tento pocit začne pomalu opadat a seriál nachází vlastní identitu, vyplývající z konkrétních podmínek děje.

Nakonec vše dobré

Je to všechno zvláštně povědomé a pak najednou tak jiné. Člověk se nevyhne pocitu jisté absurdity pramenící z touhy kritizovat to kopírování, ale nemožnosti to celé odvrhnout, protože to vlastně funguje. Plus se musí nechat, že se v seriálu buduje zajímavý profil doby, od staromilského přístupu k duševnímu zdraví, o které se ještě staraly staré dobré elektrošoky, až k vídeňskému antisemitismu, který je z pohledu dnešní doby směšný, ale v seriálu se postavy stále tváří, že není. Kde modernizace nenastala je zpodobnění žen, které jsou v seriálu používány jako pastva pro oči užitečná pro lehce erotické záběry, či telenovelově jednorozměrné charaktery hysterek. I ti, kterým je feminismus a rovnoprávnost pohlaví jedno, budou mít pocit, že zde se látka dala propracovat lépe. Nicméně pokud jste fanoušky Sherlocka Holmese a detektivek vůbec, tohle by vás mohlo bavit.

Steve Thompson

Rodilý Brit, primárně scenárista, který psal Sherlocka, Silk nebo Stíny nad Jerichem, později i tvůrce, tedy showrunner. Vídeňská krev je jeho prvním projektem na téhle pozici, tak na něj v recenzích buďte hodní. Věřte nevěřte, než se dostal k televizi, byl učitelem matematiky. Pak napsal divadelní hru, vyhrál za ni Meyer-Whitworthovu cenu a matematiku pověsil na hřebík.

Zajímavosti

Kromě scenáristy má tenhle projekt se Sherlockem společné i studio, na obou se podílelo BBC.

Stejně jako Sherlock je premisa postavena na románech, tentokrát se jedná o knihy Franka Tallise.

Koukněte i na

Sherlock

Britský seriál, kterému se dá máloco vytknout a proslavil celou řadu herců, kteří se na něm podíleli.

Sherlock Holmes (od Guye Ritchieho)

Jestliže seriál Sherlock sloužil jako dějová inspirace, film Sherlock sloužil jako ta stylová. Když se proto podíváte na všechny tři tyhle věci dohromady, začnete si spojitosti uvědomovat o to více.

Vídeňská krev

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Umut Dag, Robert Dornheim

Scénář Steve Thompson

Obsazení Jan Matthew Beard, Jürgen Maurer, Amelia Bullmore…

Délka 3 × 89–90 min.

Epic Drama HD neděle 12. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC