Film / seriál

Underworld – Kam čert nemůže, nastrčí upírku

Underworld – Kam čert nemůže, nastrčí upírku
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Kate Beckinsale se vrací jako upíří valkýra Selene. V pátém díle akční série Underworld čelí jak vlkodlačím lykanům, tak i zrádným příslušníkům vlastního rodu.

Krvavé války přímo navazují na čtvrtou část série Underworld s podtitulem Probuzení (2012), rychle se v nich však zorientuje i ten, kdo předchozí děj nezná. To, že s krásnou a nebezpečnou Selene nejsou žádné žerty, je jasné na první pohled. Obávaná bojovnice strávila celkem příjemné „lidské“ dětství někdy na přelomu 14. a 15. století, ale když přišla o celou rodinu, vydala se už jako upírka na cestu pomsty.

O své bližní sice nepřišla vinou lykanů, jak si původně myslela, ale na tom už nezáleží. O nějakých pět set let později jí jdou po krku obě znepřátelené frakce nemrtvých. Upíři jí kladou za vinu smrt svých vůdců, lykani v ní vidí cestu k vytvoření rasy hybridních bojovníků.Zuřivá i křehká Selene představuje hlavní tahák série. Sošná upírka je životní rolí Kate Beckinsale. Ta si sice od zabíjení krvežíznivých armád průběžně odskakuje ke komplikovanějším postavám (Scorseseho Letec, drama Všichni jsou v pohodě s Robertem de Nirem), ale Underworld pro ni představuje stabilní zdroj příjmů a mimo jiné i důvod udržovat si perfektní kondici a postavu. S režisérem prvních dvou dílů Lenem Wisemanem se už sice rozvedla a cyklus tak pro ni přestal být rodinnou záležitostí, rodina však zůstává jedním z jeho hlavních témat. Výraz „pokrevní vztah“ má u upírů ostatně ještě silnější význam než u lidí.

To nejcennější, o co může Selene v Krvavých válkách přijít, je její dcera Eve. Největší hrozbu pro ni naopak představuje ambiciózní a intrikářská Semira, členka nejvyšší upírské rady. Ve světě Underworld totiž ženy hrají stejně důležitou, ne-li zásadnější roli než muži, což v tomto žánru pořád ještě bývá výjimkou. Selene byla jednou z prvních silných hrdinek, která mužskou dominanci v hájemství akčních filmů narušila. Není od věci, že pátý Underworld žena i režíruje: štafetu po Wisemanovi převzala Anna Foerster, kameramanka a asistentka Rolanda Emmericha (Den nezávislosti).

Od Emmericha režisérka převzala cit pro bombastické a velkolepé akční scény. Scény zabíjení střelnými i sečnými zbraněmi či holýma rukama (takové vytržení páteře vypadá značně efektně) prokládá konverzačními přestřelkami plnými pletichaření a spiklenectví. Vizuály prohnané namodralým filtrem kombinují prostředí středověkých hradů se supermoderními zbraněmi a sexy koženými kostýmy. Za třináct let existence si série vybudovala svůj originální styl. V zatím posledním díle do něj vstoupil i český element: natáčelo se v Praze, na zámku Hluboká a v dalších tuzemských lokacích, na plátně se mihne řada povědomých tváří (například Zuzana Stivínová) a v závěrečných titulcích je podepsáno mnoho domácích profesionálů. Podobnou českou stopu měl ostatně i druhý díl jiné upírské série Blade. Selene sice pochází z Uherska a tradiční rodokmen upírů sahá do Transylvánie, ale u nás se jim zjevně daří také dobře. Šestý díl Underworld a stejnojmenná televizní série už se chystají – schválně, kde se budou natáčet.

Upíři  s arzenálem

Od soumraku do úsvitu (1996)

Bratři Seth a Richie Geckovi vykradli banku a prchají do Mexika. Všechno jde jakž takž, než se z osazenstva příhraničního baru vyklubou hladoví upíři. Quentin Tarantino si v akční komedii podle svého scénáře zahrál s Georgem ClooneymSalmou Hayek.

Blade (1998)

Je napůl člověk a napůl upír a ty první chrání před druhými. Superhrdina Blade (Wesley Snipes) proti upírům v moderním Los Angeles používá tradiční metody: zejména sluneční světlo a stříbrné kulky. Film se dočkal dvou pokračování.

30 dní dlouhá noc (2007)

Osada Barrow leží na Aljašce za polárním kruhem a právě se připravuje na polární noc trvající celý měsíc. Sotva padne tma, většinu obyvatel zlikviduje smečka upírů vedených cynickým Marlowem (Danny Huston). Podaří se šerifu Ebenovi (Josh Hartnett), jeho ženě (Melissa George) a hrstce dalších dožít se rána?

Twilight (2008)

Na to, že jde o romantickou ságu pro dospívající, jde v sérii Twilight překvapivě často do tuhého. Do ospalého městečka na americkém Severozápadě se přistěhuje dívka Bella, již od první chvíle přitahuje tajemný spolužák Edward. Ten patří do staré upírské rodiny, která s dalšími svého druhu nevychází zrovna nejlíp.

Underworld: Krvavé války

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,7 % Hodnocení redakce
Foto profimedia.cz

Režie Anna Foerster

Scénář Cory Goodman

Obsazení Kate Beckinsale, Theo James, Charles Dance, Bradley James, Lara Pulver, Tobias Menzies, Alicia Vela-Bailey

Délka 92 min.

Rok 2016

HBO pátek 18. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC